Allergiatestin tulokset

Saatiinhan ne vihdoin. Lääkäri aloitti puhelun pahoittelemalla, ei tulosten kestoa vaan niiden laatua.

Viba on VAIKEASTI allerginen seuraaville..

KAURA - ei onneksi ole enää osa ravintoa, jätettiin pois melko pian Vipsun tultua Jennyn omistukseen perustuen silloiseen aavistukseen. Kaurahan on käytetyin vilja pääasiassa kustannussyistä, siksikin siitä on turvallista ja jopa helppo luopua. Ei ongelma.

ASPERGILLUS ja EPICOCCUM homeet - Erityisesti lääkärin pahoittelemat kohteet. Näille ei voi mitään. Niitä on aina, vähän kuin pölypunkki, eroon et pääse. Voit vain rajoittaa altistusta tiettyyn pisteeseen. Suomessa ei kuitenkaan ole ilmaston vuoksi täysin homeetonta talliympäristöä. Todellinen ja erityisen vaikea ongelma, koska allergisoi voimakkaasti.

LEPPÄ - Kun leppä kukkii, Vipsu kärsii. Allergia rajoittuu onneksi kauteen, mutta on silloin paha. Selittänee ehkä viime kesän iho-ongelmia.

VOIKUKKA - Vipsun kesäherkku. Tarjoilu on lopetettava, mutta mistä laidun tai elinympäristö, jossa voikukat ei kesällä kukkisi? Kaudellinen, mutta vaikea hallittava. Selittänee myös viime kesäisiä kutinoita.

SUOLAHEINÄ - Kuten edellä. Vaikea kontrolloida, mutta on onneksi kaudellinen ilmiö.

VESIPERHONEN - Ei pahin ongelmista, mutta varmaan näitä lätäköiden ääressä on?



Viba on allerginen seuraaville...

SINIMAILANEN - Sitähän ei onneksi käytetä hevosilla -_- Menee kauran kanssa samaan kategoriaan. Pystyy kontrolloimaan jonkin verran.

PUJO - Kukinta-aika pahin. Syömistä pystyy kontrolloimaan. Kaudellinen ongelma.

KOIVU - Kuten leppä ja pujo, kaudellinen, mutta kiusallinen.

PYRETRIINI - Ainesosa jota käytetään paljon mm. hevosten hyönteissuojissa ja hoitoöljyissä. Kontrolloitavissa, kun jaksaa etsiä tuotteet, joissa sitä ei ole.


Yleensä hevosten allergioita suositellaan hoidettavaksi siedättämällä. Vipsun tapauksessa ja allergisoivissa tekijöissä se ei kuitenkaan ole mahdollista. Keväisin, kun allergisoivia tekijöitä on räjähdysmäisesti kannataa kokeilla antihistamiinia ja kenties kortisonia. Niiden tehoon ei kuulemma kuitenkaan voi luottaa.

Vittu mitä paskaa! Mutta ainakin tiedämme mitä meillä on vastassamme. Tästä alkaa taistelu, keväällä se huipentuu, mutta olemme valmiina!

-J

Ps. Suosittelen kaikille sen isonkin rahan laittamista allergiapaneeliin. Arpomalla kustannukset kasvavat ja stressi lisääntyy. Tieto lisää tuskaa, mutta laskee kustannuksia pitkässä juoksussa ja tieto on myös valtaa..



5 kommenttia

  1. Miten teillä nämä allergia testit otettiin ja missä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeet tehtiin Hyvinkään hevossairaalalla. Allergiapaneelia varten otettiin verinäytteitä. Lisäksi ihosta "porattiin" näytteitä. Näillä jälkimmäisillä tosin taisi tarkoitus olla sulkea pois ulkoloiset tai muut aiheuttajat kuin allergia.

      Poista
  2. Hei, epätoivoiststi täällä surffaillaan ja katselaan kokemuksia allergisten tapausten tarinoita. Mun suokilla on just nuo homeet, pölypunkit pahoja allergeeneja. Olen harkinnut koittaa siedätyshoitoa.
    Ymmärisinkö oikeen että Viba on 2012 syskyllä todettu allergiseksi? Saapiko kysyä miten on mennyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai saa! Suomen ilmasto on valitettavan paha juuri näiden homeiden ja pölyjen kanssa.

      Meillä menee kokonaisuutena paremmin, mutta vähintään kerran vuodessa on pahempia pätkiä. Esimerkiksi nyt on alkanut headshaking oireita taas ilmetä, joka keväinen paha, jonka aiheuttaja on mitä todennäköisemmin leppä.

      Viime kevät oli todella rankka (http://vipsunblogi.blogspot.fi/2014/04/hirveat-hiittikarryt-osa-2.html). Nyt oireita on ollut muutamana päivänä. Antihistamiineista en koe olleen merkittävää apua ja koska Vipsu on nyt kantavana, emme voi kortisonilla oloa helpottaa.

      Tallilla, jolla tuolloin asuimme, oli toinenkin suokki, jolla oli pahat allergiat. He olivat saaneet merkittävää apua veriseerumisiedätyksestä. Sitä olisi tarkoitus kokeilla, kun sopiva hetki siunaantuu.

      Viime kesänä pahin allergiakohtaus saatiin aikaiseksi laidunkaudella. Tarkemmat päivitykset voi lukea 2014 kesä- ja heinäkuulta. Kuvat kertovat tylyä tarinaa.

      Nyt Vipsu asuu tallissa, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen ,että homeita pääsisi syntymään. Siitepölylle on valitettavasti paha tehdä mitään. Täyttä laidunkautta VIpsulle ei kuitenkaan voi enää tarjota. Sen olo on pahoina siitepölykausina tuskainen ja helpottaa vain tallissa. Elämästä on tullut tietynlaista tasapainoilua, mutta tasapainoilemalla myös hallittua.

      Poista