DMRT3 - ravivarmuusgeeni

Osallistuimme Vipsun kanssa jo joku tovi sitten Suomenhevosten askellajitutkimukseen.

Teimme tämän, koska olen alati tiedonjanoinen, mutta samalla toivottoman nuuka. Kallis tutkimus oli nyt tarjolla ilmaiseksi, jos olin valmis uhraamaan hetken elämästäni lyhyen kyselyn täyttämiseen ja muutaman jouhen hevoseni hännästä. Kohtuullista ja palkitsevaa.

Tutkimuksessa määritettiin häntäjouhista DMRT3-geeniominaisuus. Kyseinen geeni ja sen muunnokset tunnetaan kansankielellä ravivarmuusgeeninä.

Tuloksia ei ole kuukausiin kuulunut, joten ehdin jo unohtaa koko jutun. Joskus mietin, haluanko tietää, jos Vipsusta ei geeniensä puolesta olekaan kuin laukkaratsuksi eikä sillä ole muuta tarjota tuleville varsoilleen kuin herkkä luonteensa. Sitten kokeilin nostaa sen laukan. Tänään saatiin tulokset.


Häpeilemättä minun on ilo jakaa kanssanne seuraava tieto: 
Vipsu on geenimuotoa A/A!!!



"Raviurheilussa toivottava DMRT3-geeniominaisuus on muotoa A/A. Tutkimusten perusteella tämän geenimuodon omaava hevonen on ravivarmuudeltaan parempi kuin hevonen, jolla tätä geenimuotoa ei ole. Hevonen pystyy tällöin paremmin ravaamaan täydessä vauhdissa rytmikkäästi rikkomatta laukalle.


Hevosen ostaminen ja valmentaminen vaatii merkittävän rahallisen investoinnin. Sijoitus toivotun DMRT3-geenimuodon omaavaan hevoseen tuottaa tutkitusti tulevaisuudessa paremmin. Tutkimuksissa on todettu, että A/A-geenimuodon omaavat hevoset ovat voittaneet raviurheilussa enemmän palkintorahoja kuin hevoset, joilla tätä ominaisuutta ei ole. Hevosen harjoitus- ja kehityssuunnitelma voidaan määritellä paremmin varhaisessa vaiheessa, mikä pidentää myös hevosen kilpauraa.




DMRT3-geenimuoto voidaan tarkistaa emältä ja isältä ennen lopullista astutuspäätöstä. Testistä saadun tiedon perusteella voidaan jo varhaisessa vaiheessa määritellä hevoselle parhaiten soveltuva harjoitus- ja kehityssuunnitelma.

Emästä ja isästä siirtyy molemmista jälkeläiselle yksi alleeli (A tai C), ja tämän tiedon pohjalta voidaan laskea todennäköisyys halutun ominaisuuden periytymiseen. Raviurheilussa toivottava geenimuoto on A/A. Ratsupuolella toivotumpi geenimuoto on A/C tai C/C." Suomen Hevosen Omistajien Keskusliitto


Olen helpottunut, ylpeä ja onnellinen. Minulla on etuoikeus omistaa juoksijaksi kantakirjattu, kiitettävän arvosanan rungostaan saanut kahden A:n kaunokainen.




Nyt odotan innolla tutkimuksen yhteenvetoa. Ruotsissa ei ymmärtääkseni kylmäverisillä tätä yhdistelmää juuri tavata, kuinka käy kansallisrotumme?

Myös blogituttumme Anu ja Vihru osallistuivat tutkimukseen. Heidän tuloksensa löydät täältä.

Voit lukea aiheesta lisää mm. täältä ja täältä.


Ei kommentteja