DMRT3 - ravivarmuusgeeni (osa 2)

Ehdin jo aiemmin hehkuttaa Vipsun ensiluokkaiseksi tulkitsemaani ravigeenitutkimustulosta AA. Voit lukea hehkutuksen täältä. Hehkutus jatkukoon.

Jalostuspäivillä raotettiin vihdoin tutkimuksen alustavia kokonaistuloksia. Odotusarvona oli, että tulokset vastaisivat muita tutkittuja kylmäverirotuja, mutta toisin näyttää käyneen. Suomenhevonen vaikuttaa ravivarmuusgeeneineen osuvan lähemmäs lämminveristä.

Olennainen ero, jonka tuloksista bongasin on lienee se, että muilla kylmäverisillä kuin suomenhevosella parhaita ravikilpailutuloksia saavutettiin CA-geenityypillä (lämminverisillä AA). Suomenhevosilla CA ja CC vaikuttaisivat siis eriytyvän parempana soveltuvuutena ratsupuolelle.

Vipsu on AA. AA ei tutkimuksen tulosten mukaan ole hyvä ratsuominaisuus, karkeasti sanottuna. Kun mietin Vipsun ratsuhistoriaa, en voi kieltää tätä. Vipsusta piti tulla ratsu. Minä haaveilin joskus osallistuvani pieniin kisoihin sen kanssa. Matkaan tuli muutama mutka, mutta sitä tosiasiaa, että Vipsu ei pysy jaloillaan ratsastuskenttäympäristössä, ei voi kieltää. Olen pitänyt sitä aina hieman kömpelönä, mutta se on sitä tosiaan vain ratsastettaessa. Maastossa tyyppi pysyy paremmin jaloillaan ja kärryjen edessä se on jopa ketterä.

Olen ajatellut, että Vipsun kompurointi on seurausta ratsuksi kehittymättömistä syvistä lihaksista tai varsana vammautuneesta selästä. Sen on vaikea kantaa itsensä, kun tarkoituksen mukaisista lihaksista puuttuu tarvittava voima. Toisaalta Vipsulla on ratsastettu, käyty valmennuksissa ja se kantakirjauksensa aikoihin vaikutti olevan "elämänsä kunnossa". Kompurointi ei kuitenkaan kadonnut.

Kenties ne sitten ovatkin ne geenit. Tutkijan mukaan "geeni vaikuttaa hevosen hermostoon, joka säätelee hevosen kykyä liikuttaa vastakkaisen tai samanpuolisia raajoja rytmissä". Kuulostaa melkein loogiselta.

Nyt jään huolestuneena seuraamaan kaventaako tulokset ravijalostuksen materiaalia vai säilyykö hommassa edes hitunen tervettä maalaisjärkeä. Paitsi kasvattajien myös omassa päässä.


- J


> Jalostuspäivien alustavista tuloksista Hippoksessa
> Tutkimustulokset englanniksi



3 kommenttia

  1. Tuo on kyllä todella mielenkiintoista tutkimustietoa! Varmaan pakko jossain vaiheessa testauttaa omatkin hepat. :)
    Jos ei Vipsu olekaan huippuratsun ainesta niin ainakin se on A-luokan siitostamma ravipuolelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Aina ei tosiaan saa mitä tilaa, kohtalo ohjaa =)

      Kannattaa ilman muuta testauttaa. Varsinkin jos tutkimusta jatketaan ja ilo pysyy ilmaisena!

      Poista