Näin on tarkoitettu


Osaisinpa pukea sanoiksi sen tunteen, kun kaikki on täydellistä. Ilma on pehmeä ja lämmin, hevonen innoissaan, mutta yhteistyöhaluinen. Kun tiedät, että näin sen kuuluu olla, tämä on oikein.

Lauantai ei sujuvuudeltaan ollut tavanomaista suossa tarpomista kummempi. Aikataulu oli pettämään päin. Puolessa matkassa Lammille kuski muisti jotain olennaista jääneen tallin naulaan. Ajovarusteet. Ajovarusteilla on olennainen taipumus helpottaa kärryn ja hevosen liittämistä toisiinsa, ainakin ajotarkoituksessa.

Niinpä vedimme u-käännöksen, parit turhautuneet kiljahdukset ja itkuiset naurut. Silapaketti löytyi siitä, mihin se oli jätetykin, mutta päävehkeet loistivat poissaolollaan. Hammasta purren ja hermostumatta varasuunnitelma. Satula ja hackamore matkaan mukaan.

Yleensä tällaiset päivät enteilevät pahempaa ja kokemus on osoittanut, että joskus kannattaa luovuttaa. Kannattaa vaihtaa suunnitelmaa ja suositeltavaa on jopa vetäytyä peiton alle sikiöasentoon odottamaan. Odottamaan, että taivaankappaleet ovat asennoltaan suotuisat.
Sitä ei tehty. Ei vaikka järki ja tunteet huusivat samaa hysteeristä virttä. Kuppi kahvia naamaan ja asian äärelle. Päävehkeet olivat jääneet edelliskerrasta pesupaikan oven kahvaan roikkumaan. Tyypillistä. Kadonneet korvatulpatkin löytyivät ikkunalaudalta.

Aikaisemmasta poiketen, valjastettava oli itse rauhallisuus. Kärryt sai perään ilman sen suurempia ja kyytiinkin oli helppo nousta. Liikkelle lähdettiin laiskan oloisesti. Kiitävän hetken mietin, mitä nyt.

Hiipivä hämäryys huolestutti. Siitä on aikaa, kun olen ollut ohjaksissa. Viime aikaiset sekoilut tuoreessa muistissa, uusi reitti pimenevään metsään tuntui kyseenalaiselta reittivalinnalta. Sitten tapahtui jotain, mitä Vipsun kanssa ei ole näihin yhteisiin vuosiin mahtunut kertaakaan. Varsinkaan kärrytellessä. Piti pyytää eteenpäin. Vipsu käveli verkkaisesti. Pikku hiljaa se alkoi hyytyä. Kohta se kyseli josko käännyttäisiin kotiin. Mitä tämä oikein on? Kipeä? Päätin kuitenkin, että käydään metsän reunassa kääntymässä, kävellään edes vähän.
Kotipihan jäädessä yhä kauemmas taakse, ilme tamman olemuksessa kirkastui hieman. Pikku hiljaa Vipsu alkoi kysellä, josko juostaisiin. Jatkoimme reippaassa käynnissä. Vipsun ilme jatkui kirkastumistaan. Eteen tuli pieni mäki, annoin sen ravata mäen ylös. Korvat hörössä, uteliaana uusissa maisemissa.

Lopulta ajoimme metsätien päähän. Volttasimme takaisin kotia kohti. Enää Vipsu ei kysellyt, josko se saisi juosta. Yritin estellä. Eteen avautui verrattaen loiva, mutta pitkähkö nousu. Koska Vipsu oli ollut tulomatkan kuin ajatus, annoin sen mennä.

Se tunne, kun perä laskee, askel levenee, korvat nousevat ja hiekka lentää. Se on ihan uskomaton. Sillä hetkellä kaikki oli oikein.

Mäen päällä kyselin Vipsua takaisin käyntiin. Pienen "keskustelun" jälkeen tamma suostui kävelemään, kunnes edessä siinti jo seuraava nousu. Vipsu näki sen, minä näin sen ja taas mentiin. Tällä kertaa jouduin hieman himmailemaan. Laskin, että jarrut saattavat kadota kokonaan, jos en muistuttele. Turha oli muistutella. Tähän asti Vipsu oli ollut kevyt kädelle, ei ollut enää. Ohikiitävän hetken mietin, jaksanko pitää, pysähtyykö juna ikinä. Sitten Vipsu väsähti, tai ymmärsi.


Ilpon iskä ja äiskä.

Pimeydessä vastaan tuli yksi auto. Pystyjyrkässä alamäessä, jossa ohitustilaa ei ole. Mäki kaartuu, joten puiden takaa ei edes vastaantulevaa välttämättä huomaa. Meillä vauhtia ei onneksi ollut ja kärryjen ajovalot loivat valokeilan kauas edellemme. Mutkan takaa ilmestyneet valot lähtivät loittonemaan. Mäen alla ohitus sujui, kuten täydellisen maastomopon kanssa kuuluukin. Korvia liikauttamatta.

Treenistä jäi kasvoille kestohymy. Lonkka huusi tuskaansa, mutten kuunnellut sitä. En ennen seuraavaa yötä, joka oli kiputasoltaan uusissa sfääreissä. Toivo lepää nyt uuden kärryn jousilla.

Sunnuntaina palasimme pelipaikalle edellispäivästä inspiroituneina. Tällä kertaa lähdettiin radalle, porukalla. Seurueessa oli Vipsun lisäksi kaksi oria, joista toinen jälkikasvun isä, sekä ratsutamma. Yleensä Vipsu vetää porukasta pultit, joten ennakoimme ja lähetimme sen edeltä matkaan. Vipsu oli taas itse tyyneys. Radalla pörinät jäivät melko vähäisiksi ja jännityksestä huolimatta Vipsu malttoi myös kävellä. Edellispäivän mäkitreeni teki kenties tehtävänsä.

- J


8 kommenttia

 1. :) Ihanan näköinen tuo paikka, missä olette ajamassa! Kohtahan sitä voi päästä itsekin Vihrun kanssa ajelulle, kunhan se napanuora lapsesta vielä pikkuisen venähtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se ihana lisä treeniin tuo ajaminen =) Noissa kuvissa ollaan Lammin raviradalla. Harmi, ettei ollut ylimääräistä kättä kuvaamassa niitä maisemia, joissa itse olin rattailla. Nekin oli aika hienot!

   Poista
 2. Tätä lukiessa tuli mieleeni, että eikö ne jarrukärryt jarrulla olisi ihan kätevät, jos hevonen meinaa olla liikaa menossa, eikä itse jaksa pidättää? Jarrusta olisi hieman apua, vaikkei sitä treenimielessä tartteiskaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan ne kätevät. Jos niitä osaisi käyttää =)

   Jarrukärryssä se jarru ei ole jarru samassa mielessä, kun esim. autossa vaan se on enemmänkin vastus, joka lisää voiman tarvetta. Tokihan se "jarruttaa" menoa jos on vastukset kovilla, mutta siinä on se valitettavan iso riski, että hevonen hajoaa.

   Apuohjat on ratsastuksessa hyvä apuväline, oikein käytettynä, osaavissa käsissä. Tämä on vähän sama juttu. Minä olen sen verran kokematon kuski, että mielummin opettelen ensin ja turvaudun välineisiin vasta sitten. Muutenkin kannatan aika riisuttua mallia kaikessa tekemisessä..

   Vipsulle jarrukärryn käytöstä ei ole tosiaan treenillisesti vastaavaa hyötyä ja jos luoja meille sen seuraavan varsan suo, niin sen jarrukärryteeneihin menee vielä muutama vuosi. Siinä välissä tuo jarru pitäisi jotenkin onnistua pitämään toimintakunnossa, vaihtaa öljyjä ja ties mitä. Semmoiseen ei pienen Jennyn pää riitä.

   Oikeastaan se jarrujen huolto oli yksi niistä isoista syistä, jonka takia toivoin, ettei laitteistoa kärryihin tule. Paitsi tarpeeton ja helvetillinen huollettava niin hinnassakin säästi reilusti...jos tarvii ratsulle maastoon kovemmat kuolaimet satunnaisesti, onko niistä valmis maksamaan nelinumeroisia summia? Varsinkaan, kun tuo toisinaan kädelle painava ei vielä ole käsistä lähtenyt =) Paitsi kerran, mutta se meni silloisen kuskin kokemattomuuden piikkiin ;)

   Poista
 3. Tuli ihan sama mieleen kuin Lauralla! :D Jarrua vaan niin pysähtyy. Mutta jos kuitenkin lapasessa pysyy, niin meneehän se noinkin. Arvostaisivat varmaan siellä tehtaalla kun soittaisit, että "oikeastaa minä haluankin jarrut". xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvostaisivat varmaan jos vaan vaikenisin, koska se kärryjen tilaaminen otti ainakin sen kolme puhelua puolessa tunnissa, kun ilmajouset, eipäs sittenkään, värikin oli väärä ja aisoihin lisää pituutta.

   Tuossa jo edellä perustelinkin tätä valintaa ja on totta, ettei asia ole ihan mustavalkoinen tähän teidänkään ehdottamaanne suuntaan.

   Vipsulla kuitenkin on enemmän käyttöä kevyemmille treenikärryille, joten ratkaisu on meidän kannalta tässä elämän tilanteessa paras mahdollinen. Jos nyt alkaisin tuolla voimaa treenaamaan niin pysyisikö se sitten enää käsissä ollenkaan XD

   Poista
 4. Nimitys "jarrukärry" on oikeastaan vähän harhaanjohtava, virallinen termi taitaakin olla vastuskärry. Eli ovat tosiaan tarkoitettu voimaharjoitteluun, eivät niinkään jarruttamiseen. :D
  Meillä on täällä niin mäkiset maastot että eipä ole tarvinnut miettiä tuollaisten hankintaa. Jossain tasaisilla mailla ovat varmasti hyvät ja tarpeelliset.

  Mutta kummallisen huonoa palvelua oot kyllä saanut kärryasioissa! Luulisi että varsinkin nykyisenä lama-aikana kärrynvalmistajilla ois kiinnostusta palvella paremmin ja tehdä vaikka mittatilauksena kärryt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Siinähän se tuli tiivistetysti :)

   Onhan sitä tullut ihmeteltyä, että mistä se on jäänyt kiinni, ettei onnistu. Ehkä nyt tosiaan on vähemmän asiakkaita ja enemmän intressiä palvella. Tai sitten osui vain oikea ja riittävän sinnikäs myyjä aisapariksi :)

   Poista