Mitä maksaa tallinpito


Ihan perkeleesti. Jos ei verottaja vaatisi, olisi tämäkin laskenta kannattanut oman psyykkeen takia jättää tekemättä.

Täytyy kuitenkin muistaa, että uuden tallin arjessa on paljon kuluja, jotka eivät toistu tulevina vuosina. Toisaalta, saattaa tulla muita pakollisia isojakin investointeja. Olennaisinta kaiketi miettiä, mikä on välttämätöntä, mihin on varaa. Tähän ei olisi ollut, mutta tulipahan tehtyä..

Hyvä on myös muistaa, että jokaisen tallin talous pohjautuu kyseisen talliyrittäjän visioihin, tarpeisiin, resursseihin ja virheisiin. Oppirahoja on tullut maksettua, sekin on myönnettävä. Tallia on mahdollista pitää edullisemmin, sekin on totta. Monta investointia olisi jäänyt tekemättä (tai tullut tehtyä eri tavalla), jos tallissa ei olisi vieraita vuokralaisia.


Ratsastuskenttä ei tullut kerralla valmiiksi..

Tämä kertoo, mitä maksoi tallin ensimmäinen kokonainen vuosi noin suunnilleen. Tallin, jossa asuu muutama hassu hevonen (paikkoja 6). Tallin, jossa kaikki on pitänyt rakentaa, mitään ei ollut valmiina. Laskelmassa ei kuitenkaan ole mukana teiden tai rakennusten rakennuskustannukset, sillä ne (onneksi?) kummittelevat suurimmilta osin vuoden 2014 kirjanpidossa.

No mitä se tallinpito sitten maksoi?

Peruskustannukset:

Heinä 4700€
Väkirehut 300€
Kuivikkeet 1500€
Sähkö 2300€

Peruskustannukset yhteensä 8800€/vuosi. Se on kuukaudessa reilu 730 euroa.

Tässä lienee huomioitava, että kuiviketta ja heinää oli edellisvuodelta vielä jäljellä ja joulukuun heinät laskutetaan vasta tammikuussa. Nämä eivät siis ole kustannuksena tässä mukana.

Hevoskohtainen kustannus vaihteli kuukausitasolla, sillä tallin täyttöaste on vaihdellut. Vipsu oli hetken muualla ja pari vuokralaista asuivat tallissa vajaan vuoden. Antaa tämä silti jonkinlaisen käsityksen.
Mihin muuhun rahaa upposi?

Rahoituskulut 6000€
Aitaus ja tarhojen pohjat 10 400€
Yleistarvikkeet (mm. ruuvit yms.) 1400€
Kestotarvikkeet (mm. talikot yms.) 1700€
Traktorin käyttö 4000€
Vakuutus yms 320€
Muut sekalaiset kulut (esim. korjaukset yms.) 4300€

Sekalaiset pakolliset kulut n. 28 000 euroa/vuosi eli n. 2333 euroa/kuukaudessa.

Tallinpito maksoi siis kuukausitasolla kolmisen tonnia. Tämä summa ei vielä sisällä polttoainekustannuksia (n.200€/kk), joita edestakainen ajaminen kodin, tallin ja työpaikan väliä väkisinkin tuo.
Tuloja tallilla oli n. 21 600€, joten nopealla laskennalla voi todeta tulleen takkiin ihan "kivasti". Kirsikkana kakun päällä kaikki se palkattoman työn määrä. Ei sitä ymmärrä ennenkuin kokeilee. Enkä valita itkuvirreksi asti, mutten kyllä kuuntele kenenkään muunkaan valittamista. Rakentava kritiikki sitten erikseen.

- J

Ps. Laskelma ei kerro kuin osan siitä, mitä hevosen pito maksaa. Oman hevosen kustannukset, kuten mm. eläinlääkärikulut, kengitykset ja Vipsun ravivarusteisiin tärvätyt eurot eivät ole laskennassa mukana.

Inspiraation tekstiin sain Annan talli-blogista sekä Stall Sirkkala-blogista. Kannattaa tutustua!

3 kommenttia

 1. Halapaa lystiä! Hattua täytyy nostaa kun tähän hommaan lähdit. O.o

  VastaaPoista
 2. Nostan hattua ku lähdit tähän hommaan.

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Ihan hullun hommaa tämä "harrastus helvetistä" hetkittäin ja enimmäkseen on.

  Kyllä tuli pariin kertaan mietittyä, oliko edes sen arvoista. Mistä kaikesta on joutunut luopumaan. Mitä kaikkea tuollakin rahalla olisi tehnyt ja miten vähällä päässyt. Vaan kun pää on pimeä niin osaisiko sitä muutakaan :)

  Täytyy toivoa, että kenttää ei tarvi enää kolmatta kertaa rakentaa uusiksi.

  VastaaPoista