Erilainen joulustressi

Ahnas suomenhevonen ei ollut syönyt yöheiniään. Puurotkin oli kupissa. Edellisiltana mietin, onko nuo korvat ihan normaalissa asennossa..

Totuus valkeni kuumemittarin digitaaliselle näytölle. Mittari näytti yli neljää kymmentä. Jos jostain voi olla iloinen niin siitä, ettei kuume iskenyt Vipsuun. Jos jostain on syytä olla hysteerinen niin siitä, että Vipsu asuu samassa tallissa. Samassa pienessä muutaman hevosen tallissa.

Järjestelyt ovat selvät. Kuumeinen hevonen jää sisälle, sitä juotetaan ja lääkitään. Kuume mitataan sairastuneelta vähintään aamuin illoin, lääkkeiden antamisen yhteydessä. Aamuisin lämpö mitataan myös tallin muilta hevosilta. Samat ihmiset eivät käsittele sairastunutta ja kantavaa. Samalla talikolla ei siivota molempien karsinaa. Kädet desifioidaan, varusteet puhdistetaan Virkonilla. 

Ikäänkuin kaikella tällä skitsoilulla olisi isokin merkitys. Mutta jos jättää skitsoilematta, saa vain syyttää itseään kauhuskenaarioiden toteutuessa. Siitäkin on kokemusta.

Ensimmäisen kuumeisen päivän jälkeen lämpö laski normaalille tasolle. Huokaisin liian aikaisin. Se oli vain yksi kuumeeton muutamatuntinen. Verikokeet paljastivat taudin olevan vasta alkamassa. SAA oli voimakkaasti koholla, kaikki muut arvot normaaleita. Vastaavaa on kuulemma liikkeellä paljon.

Tänä jouluna ei leivota pipareita. Tänä jouluna valvotaan sairaan hevosen kanssa, jotta se varmasti juo ja syö riittävästi. Kun ei valvota sairaan kanssa, nähdään painajaisia kuolleista hevosista. Koska hoidan kipeää, itkemme Vipsun kanssa ikävää. 

Sellainen se Jennyn joulu on. Joka vuosi jotain, tällä kertaa tällainen. Nauttikaahan kaikki puolestani! Joulusta, jota en kuitenkaan viettäisi ;)

Toivotaan parasta, pelätään pahinta.

- J

Ps. Käykäähän kurkkaamassa Tallinpitäjän joulusalaisuus Hevostiimin sivuilta. Ei, että se osuisi ollenkaan, mutta osuva se silti on. 

"Meillä on joulu joka päivä." 

6 kommenttia

 1. Peukut pystyssä täällä, että kaikki menee hyvin!!
  Mikä helkkarin taika tässä joulussa on, että aina silloin sattuu jotain ikävää?? Toivon, että meidän tallin osalta se viikko sitten ollut tulva oli tämän vuotinen katastrofi, viikon vaan etuajassa. Huomennahan se selviää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan tosiaan, että säästytte enemmiltä.

   Poista
 2. Peukut pystyssä että tauti ei tarttuisi ja olisi nopeasti ohimenevää. Meillä oli vasta kaikki hepat samantapaisessa taudissa, kolmeen päivään ei maistunut ruoka, lämpöä yhdellä vain 38,4 ja toisella taas 41. Nopeasti tokenivat onneksi koko joukko. Hyvää joulua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja rauhallista Joulua teillekin! Toivotaan, että meilläkin menisi tauti nopeasti ohi.

   Poista