Mitä maksaa tallinpito (2016)


Hooteenetin ehkä lempparein aihe ikinä. Vuokralaiset huutaa, kun tallinpitäjä on riistäjä eikä osaa/ymmärrä mitään, mistään. Tallinpitäjät mylvii, että perkele nyt loppuu se vieraiden pito, saakelin kiittämättömät.

Mutta ihan totta, kyllä se välillä sponsoroinnilta tuntuu. Nyt joku nokkela heittää, että ihan alan valinta kysymys. Joo, niin on. Mutta mitään urpoilua ei kenenkään tarvi silti kuunnella, koska käytöstavat. Puolin ja toisin.

Olen siinä onnellisessa asemassa, että on asiakkaiksi sattunut väkeä, jonka kanssa sietää olla. Jos tulee joku pikku kärhämä/väärinymmärrys/mikä tahansa, ne on yleensä äkkiä selvitetty. Kaikki ymmärtävät puhetta, rahaa ja sitä rataa. Puolin jos toisinkin. Paitsi minä välillä, mutta siinäkin kohtaa hyvä sakki, jaksavat harapään kanssa..


Mitä se sitten maksoi?
Peruskustannukset:
Heinä 4500€
Väkirehut 560€
Kuivikkeet 1150€
Sähkö 2500€
Yhteensä 8710€ eli hieman reilu 700€/kk.

Huomioitavaa tässä se, että loppuvuoden heinälasku erääntyy vasta tammikuussa.


Mihin muuhun rahaa upposi?
Rahoitus 6000€
Yleistarvikkeet ja aitaus 2600€
Tarvikkeet, joista saa tehdä nykyään vain 20% poistot 7688€
Traktorin käyttö 250€
Vakuutus yms 370€
Muut sekalaiset kulut 1600€
Yhteensä n.18500€ eli 1540€/kk.

Tallinpito maksoi siis hieman reilu pari tonnia kuukaudessa. Tonni vähemmän kuin viime vuonna. Mistä se tonni kuukaudessa sitten on säästetty?

Ei oikeastaan mistään. 2015 tehtiin vielä isoja investointeja, tarhoja ja ratsastuskenttä, joihin rahaa upposi hurjasti. Tänä vuonna tehtiin 600 metrinen mutka, jota radaksikin kutsumme. Siihen ei uponnut aivan yhtä paljon kuin edellä mainittuihin monttuihin. Onneksi.

Tänäkään vuonna en laskenut työlleni hintaa, enkä huomioinut kertyneitä ajokilometrejä (Asun ja olen päivätöissä muualla).

Tuloja tallilla oli pari tonnia edellisvuotta vähemmän. Takkiin tuli taas. Asiaa ei paljon helpota, että isoimmat investoinnit saa vähentää melko pienissä erissä tulevien vuosien aikana. Ne rahat on lompakosta pois kuitenkin jo nyt.

Tänäkään vuonna verottaja ei halunnut tietää, mitä maksaa Vipsun pito, joten omien hevosten kustannukset eivät ole laskelmissa mukana.


- J

Edit: Vuoden 2016 tammi-huhtikuussa meillä oli 5 vierasta hevosta, loppuvuoden 4. Villa Viba on toistaiseksi ns. puolihoitotalli.

Halvimmillaan vuokra on laidunkaudella 320 euroa kuukaudessa, ns. perushinta on 380 euroa kuukaudessa. Räätälöinnin vuoksi, tai sen ansiosta, hinnoissa on jonkin verran kausittaista vaihtelua.

Ja kyllä, Lahden seudulla pääsee halvemmalla/samalla hinnalla nk. täysihoitoon. Se on jonkun muun päänsärky, ei minun.


14 kommenttia

 1. Tätä oli todella mielenkiintoista lukea ihan omia tulevaisuuksien haaveita ajatellen. Kiitos tästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen talli on erilainen. On alueelliset erot ja sekin vaikuttaa millä mentaliteetilla hommaa tekee ;) Toivotaan, että haavet on yhtenä päivänä todellisuutta!

   Poista
 2. Montako hevosta sulla on tossa laskelmassa mukana? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hyvä pointti! Tammi-huhtikuussa oli 5 vierasta, loppuvuoden 4.

   Poista
 3. Ihanan kallista... meillä on sekä kuivitus- että heinäkulut noussut viisinkertaisiksi, kun ei vaan enää jaksa säätää ja kilpailuttaa ja stressata. Kuluja lasketaan silti, vaikka ahdistaakin.
  Se on jännä, miten sitä pitääkin ilmaiseksi tukea toisten harrastusta, meille ei ihan heti ainakaan tule vuokralaisia, jos minulla on siihen sanani sanottavana. Joten hattua nostan, taas kerran, että jaksat!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. Kun on yksi tuottaja, jolla laatu kohdillaan niin ei jaksa puljata, vaikka se hinta sitten on sen mukainen.

   Valehtelisin, jos väittäisin, että jaksan - ihan joka hetki. Vuokralaisista on se ilo, että sähkölaskua on joku apuna maksamassa. Toisaalta investoinnit olisi ilman vuokralaisia kovin erilaiset. Koska meillä puolihoitoperiaate, on tietysti muutakin iloa. Mielummin silti hoitaisin hommat itse ja saisin siitä korvauksen. Edes pienen.

   Poista
 4. Valehtelisin, jos väittäisin, että jaksan... tiedän tuon tunteen. Oma talli myös, mutta vain omia hevosia leipätyön rinnalla. Ja silti meinaa paukut vain loppua! Itse olen itseni tähän tilanteeseen ajanut, ja vaikka hevosista paljon saa, ne myös paljon vie. Joudun tällä hetkellä tosissani puntaroimaan mihin omat voimavarat loppuviimein riittävät. Ilmaistakaan kun tämä ei todellakaan ole! Ja miksei meitä hevosihmisiä saisi oikeasti välillä väsyttää?! Siinäpä sinulle postausidea - harrastuksen vaiettu puoli, väsymys! Hirmuisesti tsemppiä sinulle ja erityisesti jaksamista! Ja haliterkut Viballe :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja tsempit sinnekin! Puhut asiaa. Kiitos myös juttuvinkistä. Olen jonkun verran sivunnut asiaa näissä vuodatuksissani, mutta näitähän voisi tosiaan koota yhden otsikon alle.

   Poista
  2. Ikävä asenne kirjoituksessa. Jos vuokralaiset ovat stanasta ja hankaloittavat vain elämää, kannattaa ne potkia pihalle ja harrastaa omillaan. Ei tarte revetä mihinkään suuntaan eikä siunailla toisten harrastamisen rahoittamista, jos siitä ei itse mitään kostu.

   Ihmettelen (myös) hooteenetissä tallinpitäjien vinkumista ja kitinää, kun mikään pakko niitä vuokralaisia ei ole pitää... vai onko valittaminen vaan yleisesti kivaa ja syytellä ja siirtää vastuuta omasta elämästään muille? Vuokralaiset ulos, jos ei tallinpito niiden kanssa maistu. So simple!

   -Hanna

   Poista
  3. Lukikohan Hanna nyt koko tekstin? Tai edes yllä olevan tekstin? Kommentti menee sen verran rankasti sivuun tuosta tuotoksestani, että melkein suosittelen ottamaan uusinnan.

   Jos meni kuppi nurin jostain kommentista niin kannattaa varmaan sekin lukea vielä ainakin kerran uudelleen. Vaikka ihan varmuuden vuoksi ja vaikka kokonaan uudella asenteella. Sellaisella asenteella, joka on avoin ymmärtämään asian kaikki puolet.

   Paljon olis elämä helpompaa, kun kaikki lopettaisivat kiukuttelun ja käyttäisivät sen energian toistensa tilanteiden ymmärtämiseen.

   Poista
 5. Kun on puitteet kunnossa, hoito hyvää ja hevosia kohdellaan hevosina niin tuohan on halpa hinta puolihoidosta! Tsemppiä hurjasti, täällä vasta haaveillaan oman tallin pidosta. En tosin tiedä haluanko vieraita lainkaan pihaan talsimaan. Pitäisi olla psykologin testit ensin asiakasehdokkaille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha. Pointti!

   Kiitos tsempeistä! Toivotaan, että unelmat vielä toteutuvat :)

   Poista
  2. Täällä näkisin mieluummin psykologisten testien tulokset tallinpitäjiltä, sen verran vatipäistä porukkaa tuntuu olevan :D Sanonta "ei ole täysjärkistä tallinpitäjää" tuntuu pitävän vähän liiankin hyvin paikkansa, tuntuvat järjestään omaavan isoja ongelmia henkisellä tasolla! Tosin, on se sitten sellaista hommaakin että kuka täysjärkinen siihen lähtee :D Jos lähtee niin auta kitistä kun aina voi tosiaan lopettaa.

   Poista
  3. Mikä on tämä kova tarve vastakkain asetella? Eiköhän koko hevosporukka ole harvinaisen sekopäistä sakkia, toiset enemmän kuin toiset? Sitä paitsi, minä olen ylpeä siitä, että olen omanlaiseni ja ihan omalla tavallani sekopää.

   Mutta hei, kerro ihmeessä enemmän näistä isoista henkisen tason ongelmista, jotka nimenomaisesti koskettavat ihmisryhmää tallinpitäjä. Kiinnostaa!

   Olen siinä onnellisessa asemassa, etten tee tätä elääkseni. Minä todella voin tehdä ihan mitä lystään. Eri asia sitten niillä, jotka saavat hommasta leipänsä. En usko, että sitä noin vaan lopetetaan, kun on tehty isoja investointeja ja työllistyminen muuallekin voi olla haasteellista.

   Tuomioiden jakamisen sijaan suosittelen empatiakyvyn etsimistä. Kyllä se siellä jossain on ;)

   Poista