Tissit ja peppu


Vipsulla tuli 240 päivää täyteen. Viimeksi maidontuotanto käynnistyi tässä kohtaa. Niinpä tuo tissiosasto on ollut melko tarkassa syynissä viime päivät.

Ennenaikainen maidontuotanto on huono juttu. Elintärkeä ternimaito valuu hukkaan, eikä varsa synnyttyään saa tarvittavia vasta-aineita luontaista tietä. Näin kävi meillä viimeksi. Ainoa silmin nähtävä oire oli hitusen turvonneet nisät. Maitoa nisistä ei näkyvästi erittynyt, mutta lypsäessä kyllä. Maito tosin oli enemmänkin eritettä kuin valkoista perinteistä valmista maitoa.

Olkaahan siis tarkkoina! Tissejä ei kuitenkaan kannata ruveta "rämppäämään", sillä hormonit ja ärsyke saattavat osaltaan provosoida maidontuotannon käynnistymistä.


Tissit 8.3.2017

Vipsun ensimmäinen varsa syntyi vasta-aineetta. Yleensä nämä varsat ovat syntyessään jo heiveröisempiä. Ilpo ei onneksi ollut. Se oli vahva kuin pieni härkä ja hemmetin itsepäinen. Silti pelattiin varman päälle. Ilpo sai plasmahoitoa, kunnes vasta-ainearvot olivat mittarin vihreällä alueella.

Toinen ja ehkä se huonompi vaihtoehto ennenaikaisen maidontuotannon aiheuttajaksi on istukkatulehdus. Mikäli tulehdus havaitaan ajoissa, varsalla on paremmat mahdollisuudet selvitä. Hoito on kuitenkin kallis eikä valitettavasti aina auta tilannetta vaan tamma luo lopulta varsan.

Onneksi päästiin siis kahdesta huonosta vaihtoehdosta sillä helpommalla.

Siinä, missä tissit on edelliskertaan verrattuna olematonta sorttia, en tiedä mitä sanoa mahasta. Se on valtava. Vai onko?


Vipsun beba ja mystisesti kadonnut maha 8.3.2017

Vähän ennen vuodenvaihdetta olin varma, että maha räjähtää eikä me mahduta kohta enää ovista. Hävetti. Nyt hirvittää. Vipsu ei ole ollut millään varsinaisella dieetillä vaikka kontrolloidusti heinää saakin. Liikunta on ollut kevennettyä sorttia, joskin ajokertoja on viikossa ollut 2-3. Hikeen hevonen on näiden kuukausien aikana hölkännyt kahdesti.

Livenä maha on suurempi kuin kuvat antavat ymmärtää, onneksi kai.


8.3.2017
- J


6 kommenttia

 1. Kyllä tuo minusta on ihan selkeästi varsamaha. :) Itse näille vissiin jotenkin sokeutuu, minustakin Ruusan maha näyttää jopa vähän pienentyneen, mutta kun laitoin Facebookiin kuvan niin ihmisten kommentit olivat luokkaa "huh, mikä maha".

  Mutta Vipsun maha on kieltämättä hiukan pienentynyt syksystä. Ehkä sillä oli jotain ylimääräistä turvotusta? Minusta tuntuu, että Ruusalla oli jotain hiekkaturvotusta, koska psyllium-kuurin jälkeen maha näytti pienemmältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se varsamaha. Näyttää ihan konjakkilasilta ;) Sanoisin kanssa, että turvotusta on lähtenyt, mutta aina pitää olla vähintään vähän huolissaan :)

   Poista
 2. Meillä Vihrun mahan muoto muuttui oikeastaan yhdessä yössä, silloin, kun jälkikasvu rymisteli siellä niin paljon, ettei ruokakaan maistunut. Oliskohan Vipsullakin niin, että masun muoto on vaan erilainen? Tosin onhan tuo nyt niin paljon pienemmän näköinen, että varmasti ollut jotain turvotusta edellisessä verrokkikuvassa enemmän. Kyllä tuo selvä varsamaha on niin kuin yläpuolella sanottiin, tietynlainen pyöreys tuolla alhaalla takana paljastaa :)
  Pitääkö se varsa siellä mahassa meteliä itsestään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on vähän edellistä vaisumpi varsa. Mutta välillä näkyy liikettä :) Sekin kävi mielessä, että jotain myllerrystä menossa, kun Vipsu ei aivan entiseen malliin ahmi heiniään. Tai sitten se on tyyntä myrskyn edellä..hope not!

   Poista
 3. Jos se vaavi on kääntynyt siellä? :) Ai vitsi tulee näistä tissikuvista Huldan odotusaika mieleen. <3 Jospa sitä pian taas kohta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hyvin olla! Alkaa se teidänkin ranchi jo kaipailla pieniä kavion ääniä ;) Ps. Mulla on nyt 2 rekeä XD

   Poista