Mutkan hinta (eli mitä maksaa radan rakentaminen)

Enemmän kuin oli ajateltu, enemmän kuin oli budjetissa ja mitä näitä nyt on, kun luulit jo maksaneesi kaikki ja taas tuli lasku.

Mutkan pituus on n. 600 metriä. Mutka kiemurtelee pellon reunaa, joten pohja oli verrattaen tasainen, mutta joitakin notkahdelmia reitille osui. Näiden notkahdelmien vuoksi jouduimme ajamaan radan pohjaan mursketta, vaikka alkuperäinen toive oli, ettei murskeisiin tarvisi sekaantua.

Murske on hyvä juttu, mutta. Jämäkkä peltopohja on paras. Sen jouston olisin halunnut säilyttää. Koska halusin suojella joustoa, soramursketta laitettiin vähemmän kuin pohjiin mursketta yleensä. Sen verran, että notkelmat saatiin tasoitettua. Ei siis sitä 30 sentin kerrosta vaan ehkä puolet siitä. Samasta syystä käytettiin nimenomaan soramursketta eikä ihan "puhdasta" mursketta.

Tällä pätkällä murske tunkee esiin.


Jotta murskeet ja muut kiviainekset eivät soossaantuisi peltosaven kanssa sekaisin, pohjalle aseteltiin kangas. Kangas oli aika tyyris. Käytimme vähän vahvempaa laatua (N2). Ei siis sitä, mitä pihapoluille laitetaan (N1). En osaa sanoa, oliko hinnassa merkittävää eroa, kankaaseen meni hieman reilu tonni.

Murske jyrättiin ja sen päälle ajettiin kivituhkaa. Koska säästöliekki, ei mahdottomia määriä. Joissain kohdissa sitä on enemmän ja joissain vähemmän. Kohtiin, jotka jäivät "paljaammiksi" ajatettiin lisää kivituhkaa. Lopuksi vielä jyrättiin.

Rata on periaatteessa ihan jees, mutta vauhteja tuossa on turha haaveilla ajavansa. Enimmäkseen koska mutkat, toisekseen koska murske. Paikoitellen sitä nousee pintaan. Ei mennyt siis ihan satasella maaliin tämä homma.
Jos oltaisiin pysytty budjetissa (5000€), ei harmittaisi ihan niin paljon, Toisaalta, ei harmita silti hirveästi, vituttaa kyllä. Ainoa mikä harmittaa on yksi lyhyehkö pätkä, joka jäi tekemättä.

Kun tammikuussa lävähti postiluukusta muutaman tonnin yllärilasku kivituhkasta, vannoin ettei tontille ajeta tänä vuonna yhtään kuormaa minkään sortin kiviainesta. No arvatkaa miten kävi.

Mutka kustansi lopulta hieman reilu 10 000 €. Jos olisin tiennyt etukäteen, olisin suunnitellut paremmin ja tehnyt vain yhden vähän pitemmän suoran. Ehkä.

- J

5 kommenttia

 1. Tässä lukuja kaikille niille joiden mielestä esim. tarhan pohjan teko, tarhapolun tai tallipihan uusiminen ei ole niin iso juttu, kangas alle ja vähän hiekkaa päälle ja valmista ja halpaa on... Kymppitonni kuuteen sataan metriin. Ajattelemisen aihetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! Ottaen vielä huomioon, ettei ole edes kovin leveä tuo pätkä.

   Poista
 2. Kitikiti valivali. Tuntuu olevan yhtä laskelmaa ja volinaa tallinpito, suosittelen lopettamista mikäli on niin kamalaa pitää vieraita tontilla kun niinkallistakinonjakaikkee. :) Rasittavaa lukea tällaisia postauksia kerta toisensa jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oma valinta, myös näiden postausten lukeminen ;)

   Poista
  2. Niin on, eikä ikinä tiedä löytyykö kirjoituksesta lopulta kuitenkin taas volinaa tallinpidosta vai ei. Pidät jännän äärellä! Pitkästä aikaa tulin lukemaan ja heti löytyi "ylläri".

   Poista