Vipsu vuotaa


Ei pääse edellisestä stressistä yli, kun jo taas uusi katastrofi kolkuttelee ovella. Ja kyllä, nyt tuntuu siltä, että hevoset kuolee käsiin vaikka tekisi mitä.

Huomasin torstaiaamuna, että Vipsulla on emätinvuotoa. Sellainen limainen venyvä pinkihkö räkä. Osin vielä takamuksessa kiinni, osin sotkeutuneena häntään.
Mittasin kuumeen, tarkastin pulssin ja limakalvot. Kuuntelin suolistoäänet, nipistelin ja napastelin. Tutkin tissit. Lämpö oli hieman koholla. 0,2 astetta enemmän kuin yleensä. Muutoin ei mainittavaa.

Hyvällä tuurilla meillä oli viimeinen herpesrokotus sovittuna samalle päivälle, joten soitto lääkärille, josko tämä ehtisi yhden ylimääräisen ultran tehdä. Onneksi onnistui.

Tohtoria odotellessa kaivelin mieleeni, miten raskaus eteni edellisellä kerralla. Silloin Vipsu alkoi lypsää, päivämäärillä 240 ja jotain. Nyt päiviä oli takana 276. Rauhoituin vähän. Ja vain näennäisesti.
Lääkäri tuli tontille mentaliteetilla "aloitetaan ainakin joku lääkitys". Ultrassa ei näkynyt kuitenkaan viitteitä istukkatulehduksesta. Piti kuulemma hengittää. Tulehduksen sijaan ultraa karkuun laukkasi potra varsan alku. Kohdun suu oli tiukasti kiinni, istukan koko sellainen kuin pitikin ja lapsiveden väri toivotunlainen. Usko jo, ei hätää.
Jos nyt kuitenkin kävisi niin, että oireet muuttuisivat tai maidontuotanto käynnistyisi, olisi oltava uudelleen yhteydessä. Meinaatko, että olisin? Ehkä jo ennen sitä. Mitä jos soitan tänään uudelleen. Nimittäin taas vuotoa. En saa henkeä ja sitä rataa.

Vuotoa on vain aamuisin (näinä kaikkina kahtena aamuna). Vipsu on ihan sen näköinen, että on vetänyt sikeää selällään. Mietin, josko sinne värkkiin menisi vaikka purua ja se lima sitten irtoilisi sieltä. Puskisi purua pois. En tiedä. En pysty ajattelemaan. Perse tätä nyt.

- J


8 kommenttia

 1. Voihan huoli! Toivottavasti ei ole mitään kummempaa ja selviätte säikähdyksellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoto vaikuttaisi onneksi loppuneen. Toivoa siis sopii, että väärä hälytys joka suhteessa.

   Poista
 2. Voi itku! Kamalan epäreilua, että sinulle tulee jatkuvasti lisää vastoinkäymisiä. :( Toivon oikein kovasti, että kyseessä olisi joku mysteerivuoto, jolla ei ole mitään merkitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se joku karma on. Toivon samaa. Vuotoa ei nyt onneksi viikonloppuna enää ollut.

   Poista
 3. Mites teillä menee tämän asian kanssa, onko tammamamma pysynyt vuotamatta? Meillä oli samannäköinen tilanne ja kolme viikkoa on vedetty sulfa + metacam + regumate. Nyt on ollut pari päivää vuotamatta ja lämpökin on laskenut normaaliin. Saatiin äsken lupa lopettaa metacami. Kerran aiemmin jo kokeiltiin sulfa ja metacami lopettaa, mutta huonolla menestyksellä, kuume nousi takas ja vuoto alkoi uudestaan. Ultrassa oli tuolloin vähän häikkää, mutta veressä tulehdusarvot oli ok. Että hevosenomistaminen on ihanaa ja helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoto loppui parissa päivässä ja tuli sitten takaisin. Välillä vuotaa, nyt taas ei. Meillä ei aloitettu mitään kuureja, koska ultra oli ok. En tiedä, olisiko se omalle mielenrauhalle kuitenkin ollut parempi..

   Toivottavasti metacamin lopetus meni nyt paremmin!

   Poista
  2. No eihän se nyt sit menny sinnepäinkään. Kuume nous takas (38,7), niinkun viimekskin. =(

   Ois pitäny elliltä pyytää hevosen lääkkeiden lisäks jotain rauhottavia ja mahahaavalääkkeitä itelle.

   Poista