Mitä maksoi tallinpito 2017

Tiedetään kaikki, että kallista on.

Peruspakolliset 10228€ eli vajaa 900€ kuukaudessa (suluissa 2016/2015):
 • Heinä ja rehut 6993€     (5060€/5000€)
 • Kuivike 1903€     (1150€/1500€)
 • Sähkö 1332€     (2500€/2300€)
Huomioitavaa on, että yleensä vuoden viimeinen heinälasku on maksettu vasta seuraavana vuonna, tänä vuonna lasku maksettiin jo joulukuussa. Lisäksi sateinen kesä pakotti syöttämään heinää tavanomaista enemmän myös kesällä, kun hevosten laidunnusprosentti ei ollut sata.

Kuivike vaihdettiin paalipurusta olkipelletirouheeseen loppuvuodesta ja sähkölaskun suhteen on tehty tietoisia valintoja.

Kiva huomata, että sähkönkulutukseen liittyvistä valinnoista on ollut konkreettista hyötyä! Vielä, kun saisi elämän ja tallin siihen malliin, ettei kuluja juuri olisi muita kuin yllä luetellut.
Muita kuluja kertyi n. 13000€ eli noin tonni kuukaudessa (2016 n. 1540/kk ja 2015 n. 2333/kk):

 • Rahoitus 6000€
 • Sekalaiset tallitarvikkeet ja -kulut 4793€
 • Koneet ja kalusto 935€
 • Jätehuolto 502€
 • Tietoliikennekulut 272€
 • Traktori/mönkijä 411€
 • Vakuutus 100€

Yhteensä kuluja oli siis hieman reilu 23000 € eli vajaa pari tonnia kuussa. Sen se tallipito maksoi. Konkreettisesti.

Tässä lukemassa ei ole mukana palkkaa, jota en nosta, eläinlääkäri- tai kengityskuluja, varusteita tai omien hevosten "yksityisiä" kuluja.

Kun tallissa on paikka kuudelle, tuli yhdelle paikalle hintaa vajaa 4000€. Yhden karsinan hinta kuukaudessa on n. 323 euroa. Noin suunnilleen. Tiedättekö, se on tähän mennessä vähiten ikinä!

Sama ilmiö tapahtui myös tallin tuloille. Ne putosivat. Aiemmin oli yksi oma hevonen. Silloin vieraita mahtui talliin viisi, suuren osan vuotta 2017 tallissa asui neljä vierasta, nyt enää kolme. Tuloja tallilla oli vuodelta vaivaiset 12 500€, kun aikaisempina vuosina ollaan päästy päälle parin kympin.

Kun tuloista 12500 vähentää menot 23000€, tallinpito jäi maksamaan 10500€.

Karkeasti voisi ajatella, että vieraiden osalta päästiin suurin piirtein omillemme, kun tulot ja vieraiden menot olivat "lähestulkoon" samat. Perusvuokramme on edelleen 380€ ja pari karsinoiden siivousvuoroa per viikko. Euroina jää vajaaksi, mutta täytyyhän työlle jokin hinta laskea.

Mutta..Sitten kirjanpitotekniikka, poistot ja sitä rataa. Kirjanpidollinen tappio olikin jotain ihan muuta. Tappioksi kirjattiin lopulta 4226€. Tämä siis omien hevosten elinkustannusten ja -osuuden päälle.

Edelleen ahdistaa. Mutta minkäs teet. Suunta on ainakin oikea. Alaspäin. Sinne ollaan totuttu menemään muutenkin.

- J15 kommenttia

 1. Kiitos taas tästä! Itsellä on juuri luonnoksena odottelemassa julkaisua omat hevosiin uponneet menot postauksena. On erittäin valaisevaa vertailla näitä menoja eri näkökulmista, ihan vaan tällaisen vieraalla hevosiaan pitävän ja sitten tallinpitäjien näkökulmasta. Uskoisin, että näistä "näin paljon menee rahaa" -postauksista on monille hyötyä, ketkä miettivät oman hevosen ostoa tai sitten tallin perustamista.
  En tiedä tallivuokrien hintatasoa teilläpäin tarkemmin, mutta olettaisin sen olevan samaa luokkaa kuin näillä kulmilla. Siihen nähden sinulla on edullinen tallivuokra.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näitä on hyvä seurata. Ja saa näistä perspektiiviä =)
   Meillä ei ole halvin vuokra, jos huomioi, että tallilaiset joutuvat tekemään töitä ja kyseessä on puolihoito, mutta nostopaineita on, se on myönnettävä.

   Poista
 2. Onko sulla siis korkomenot 500€/kk? Pääoman lyhentämistä ei ihan kuluksi mielestäni voi katsoa (olettaen, että lainan kohteena oleva kiinteistö on jonkin arvoinen laina-ajan päätteeksi).

  L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuossa lopussa totean, kirjanpidollinen tappio oli jotain ihan muuta. Mitä tallinpito konkreettisesti maksaa, on raha joka lähtee tililtä, ja sitten on se, mitä kirjanpidollisesti otetaan huomioon.

   Poista
 3. Kyllä tekee mieli itsekin pitää vähän kirjaa hevosten menoista tänä vuonna. Mielenkiintoista olisi ihan paperilla nähdä miten paljon sitä noihin elukoihin laittaa rahaa vuodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen. Ja sitten taas en, koska tieto lisää tuskaa XD

   Poista
 4. Tää on kyllä mielenkiintoista lukea, kun noinkin "isolla" tallilla on ihan erilaiset kulut, kuin tälläisellä pienellä kotitallilla. Olisi kiva tietää, kuinka paljon hevoset vievät sähköä, mutta paha sitä on tuosta laskusta erottaa... Millä sait pienennettyä sähkölaskua? Erilaisella sopimuksella vai jollain ihan konkreettisilla teoilla sähkölaitteiden kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai nojaa... laskelin tossa omia hevoskuluja ja oon itekki saanu kyllä tässä omassa pihassa upotettua hevosiin yli 5700e viime vuonna :D eikä siinä ole lainanlyhennyksiä tai sähköjä.

   Poista
  2. Se on hurjaa paljon sitä rahaa lopulta uppoaa. Meillä on talli ja talo omilla sähkösoppareillaan niin seuranta helppoa. Isoin yksittäinen säästö tuli siitä, että pakkasvahti otettiin pois käytöstä. Se oli sijoitettu todella typerästi käynti oven päälle ja se pöhötti käytännössä lakkaamatta tulkitessaan lämpötilaa väärin. Valoja on sammuteltu hieman ahkerammin ja satulahuoneen sekä toimiston lämpötilaa laskettiin muutamalla asteella. Hankittiin myös ilmalämpöpumppu, joka on helpottanut tilannetta loimenkuivatusten osalta. Myös sopimusta tarkastettiin.

   Poista
  3. Kiitos konkreettisista sähkönpienennysvinkeistä! Ja rehellisyydestä muutenkin. Karuja lukuja jotka allekirjoitan niiltä vuosilta kun yritin yrittää, hiukan isommalla yksiköllä kuin sulla nyt mutta liian pienellä tuottaakseen mitään. Ja lopputulemana tallissa on nyt kahdeksan tyhjää paikkaa ja täytyy vastata sotkuista vain itselleen ;)

   Poista
  4. Sanoisin, että samaan suuntaan menee kaikki pienet ja keskisuuret yksiköt, joten perästä tullaan ;) Vielä yritän hetken yrittää, mutta jossain kohtaa sitten jotain fiksumpia(?) ratkaisuja..ehkä

   Poista
 5. Nämä on mielenkiintoisia :) Mulla on laskelmat edelleen koneella, ehkä julkistan jossain vaiheessa, mutta kallis vuosi tuli tästäkin... kaukana on ne ajat, kun kaikki oli "halpaa". Mutta miten se menikään matikka 10 ja uskonto kans.... eiku... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, niinpä. Minua ainakin kovasti kiinnostaa ne laskelmat, joten julkaisuun vaan! Kyllähän tätä pystyisi pitämään pienemmälläkin rahalla, mutta sitten pitäisi laskea standardeja tai löytää se kadotettu järki ;)

   Poista
 6. Vaikka teen yritykseni kirjanpidon ja tiedän, mitä tilillä on ja miten paljon kuluja, perusluonteeltani haluan pistää pään puskaan ja kieltäytyä ajattelemasta, miten paljon rahaa menee hevoseen. Jos laskisin, totuus paljastuisi. Helpompi pitää pää "pilvissä" kuin todellisuudessa. Ja teen oman yritykseni (ei hevosala) kirjanpitoni ja tilinpäätökseni, joka kerta tehdessäni mietin, miten paljon mukavampi olisi ulkoistaa, mutta kun tekee itse säästää.

  Hevostalous on hankala. Rakentaako talli omia hevosia varten, ottaa siihen muutama vuokralainen kulujen jakamiseksi vai rakentaako talli yritystä eli sitä hevostoimintaa varten. Pelkällä tallinpidolla on vaikea tulla toimeen, oikeastaan se tallinpito yritystoimintana jos on pieni yksikkö, pitäisi olla sivutoiminen ja pääyritysmuotona olla joku muu, mikä tuo sen todellisen tuoton, milloin yritystoiminta on kannattavaa ja voi edes odottaa jotain muutakin leivän päälle kuin ylähuulen. Siltikin itse vielä ylläpidän omaa haavetta yllä, siihen olisi mahdollisuuksia jos olisi riskinottokykyä ja -halua molemmilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina pitää haaveilla! Minulla on siinä mielessä helppo tilanne, että tämä on harrastus. "Yritys" siitä tuli byrokratian takia, pari vierasta ylitti alv-rajan ja koska en asunut tontilla, vaati viranomainen rekisteröityä toiminimeä.

   Kaikkein paras vaihtoehto olisi kaiketi ollut rakentaa pieni talli yksinomaan omille hevosille tai sitten suoraan se massiiviyksikkö. Tämä on hieman hankala välimalli.

   Nyt iloitsen kuitenkin siitä, että ensimmäistä kertaa vieraiden tulot kattavat lähes kokonaan vieraiden menot. Tällaisessa välimallissa se on jo voitto sinänsä!

   Poista