Karanteeni

Venda täytti kuun vaihteessa puoli vuotta. Suomi täytti muutama päivä sitten sata vuotta. Maagista aikaa, tai sitten ei. Talli on ollut perjantaiaamusta asti karanteenissa.
Hevosten jalkahoito sattui torstaille. Venda pääsi vähällä ja käyttäytyi, kuten kipakan pikku tamman tuleekin käyttäytyä. Fiksusti, mutta mielipiteensä ilmaisten. Mörkö, kaikkien kengittäjien suosikki, ei nostanut jalkojaan. Tai nosti, mutta vaati suostuttelua.

Seuraavana aamuna 5:45 kuumemittarin lukema oli 41. Yöheinät oli Möröllä syömättä ja ämpäri täynnä vettä. Peli oli aika selvä. Pääntautia on vähän joka pitäjässä.

Asetin tallin karanteeniin, ilmoitin asiasta tallilaisille, kengittäjälle ja naapurustolle. Mörkö eristettiin niin hyvin kuin pienessä tallissa on mahdollista.
Se oli sellainen show, jossa yhdestä ovesta ei kuljettu enää ollenkaan, Virkonia suihkuteltiin ja liuotettiin desifiointialtaisiin. Vaatteet kävivät pesukoneen kautta vähän joka välissä. Mörölle varattiin omat kottikärryt, talikko, kuumemittari, heinät ja ämpärit.

Koska koskin Mörköön, joku muu sai hoitaa Vendan ja Vipsun, vaikka varotoimet.
Lääkäri saatiin tontille yhdeksältä. Oltiin yhtä mieltä, että hoidetaan pääntautina, kunnes toisin todetaan ja karanteeni on aiheellinen. Lauantaina todettiin, että virukselta vaikuttaa. Koska verikokeet. Eräänlainen helpotus, mutta sitten taas ei.

Perjantaina Mörkö meni niin heikkoon kuntoon, että se letkutettiin ja laitettiin tippaan. En tiedä hevosten harhoista, mutta Mörkö vaikutti hetkittäin olevan harhan vallassa, havahtuen välillä tähän maailmaan. Nesteytys ja särkylääke saivat sen ajoittain hieman piristymään ja nousemaan ylös. Syöminenkin alkoi pikku hiljaa sujua.
Tänään on ensimmäinen kuumeeton päivä, mutta kivuton poni ei ole. Se pääsi kuitenkin ulkoilemaan postilaatikolle. Vaikka se on silmin nähden pirteämpi, se on yhä huonovointisen oloinen. Ruoka maistuu vaihtelevasti, juominen ei oikein suju.

Nyt on kokeiltu raikas vesi, kylmä vesi, lämmin vesi sekä edelliset maustettuina mashilla, pellavalla, suolalla, melassilla, leseellä, viherpelletillä, hunajalla, sokerilla, ananasmehulla, vadelmamehulla, omenamehulla, mansikkamehulla, porkkanamehulla ja mitähän vielä. Kaikki kelpaa kahden ensimmäisen desin verran ja sitten totaalinen stop. Paitsi luomu porkkanahunajamehua meni puolisen litraa. Läträtäkin voi jos jotain perusherkkua, mutta juomaan ei ruveta.


Tästä korillisesta kelpasi 1 pala vesimelonia ja puoli litraa porkkanamehua.

Epätoivoissani kannoin saavillisen lunta ponille karsinan nurkkaan. Lumi jaksoi kiinnostaa hetken, mutta sitten taas totaalistop.

Oma kuumeilu ja flunssailu osui kivasti tähän samaan saumaan. No, on ainakin mehuja mitä lipittää, kun ponille ei kelpaa. Hieman on heikko olo siitä huolimatta. Sääli ja sympatia kulkevat nyt kivasti käsikynkkää.

- J


8 kommenttia

 1. Voi itku! Toivottavasti Mörkö tokenee pian eikä virus tartu muihin! Hyvin toimittu joka tapauksessa, ei pitäisi ainakaan teiltä enää levitä eteenpäin.

  VastaaPoista
 2. Täällä peukut pystyssä, että selviätte kumpikin taudistanne mahdollisimman nopeasti! <3

  VastaaPoista
 3. No voihan :( Nyt on oikein tautien jylläys menossa, eikä tämä leuto vesisade helpota asiaa yhtään. Tsemppiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nämä kelit ne on ideaalit pöpöjen jyllätä =/

   Poista
 4. Outs. :( Siulla alkaa olla niin hyvin kokemusta kaikesta vastoinkäymisestä, että miten olis semmonen kirja aiheesta "hevosen omistaminen - mahahaava sinulla vai hevosella?" Joka heppatytön pilvistäpudotusopas! Takuuvarma myyntiennätys tulis. Mie voin antaa lisämateriaalia tarvittaessa. :D

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tsempeistä ja ideasta sekä lisämateriaalista ;) Me ollaan täällä tallilla puhuttu, että pitäisi asentaa actionkamerat ja toteuttaa jonkun sortin tositeevee.

   Poista