Kuusi ja paju - hyötyjä hevoselle


Muistathan rakasta karvaturpaasi joka talvi vasta kaadetulla kuusella, kuusen oksilla tai havuilla. Vipsu saa herkkua tasaisin väliajoin. Vaivaa siitä on, mutta iloa ja hyötyä hevoselle enemmän. Ja jos vaivan haluaa minimoida, on joulun jälkeinen aika oivallinen. 2011 saimme kymmeniä kuusia hevosille, kun vain noudimme myymättömät kuuset paikalliselta tavaratalolta.
Kuusen ehdottomia hyötyjä on sen terveellisyys. Kuusella on hengitysteitä avaava vaikutus. Se myös irrottaa tehokkaasti limaa. Mikä Vipsun tapauksessa parasta, kuusi helpottaa reumaattisia ja nivelkipuja. Sillä on myös tulehduksia lievittävä vaikutus. Kuusi virkistää, vahvistaa ja elvyttää elimistöä. Se myös lisää virtsaneritystä.

Kuusen kaarna ja havut molemmat sisältävät eteerisiä öljyjä, jotka ovat, mikä parasta, antiseptisiä. Pihka onkin ensiluokkainen haavan ja hyönteisten pistosten hoidossa. Jotkut suosittelevatkin sitä mm. suun haavaumien hoitoon. Toiset loishäätöön ja sädemädän hoitoon.

Kuusi sisältää C-vitamiinia PALJON ja onkin mitä parhain luonnollinen C-vitamiinin lähde!

Terveellisyytensä lisäksi kuusi on hevoselle mukavaa ajanvietettä niin tarhaan kuin karsinaankin. Hevoset tykkäävät nutustaa kuusen oksia ja heitellä runkoja. Vipsukaan ei malta tehdä kyllästyneenä tuhojaan, kun sillä on kuusi puuhasteltavana.

Aina silloin tällöin kuusikuorman sekaan otetaan myös pieni pajupensas tai paksumpi pajuriuku. Pajullakin on puolensa. Paju tunnetaan luonnon omana asperiinina ja sitä se todella on.

Pajun kuorella on desifioiva, kipua lievittävä ja kuumetta alentava vaikutus. Pajulla on tulehduksia torjuva vaikutus ja se on tehokas myös hermosärkyyn, iskiakseen, erilaisiin lihassärkyihin, jäykkyyteen ja kuumeeseen. Jälleen loistava lisä Vipsulle siinä mielessä. Paju tekee hyvää myös ihottumiin, syyliin, hilseeseen. Sitä voi käyttää hyödyksi myös haavan hoidossa.

Pajun kanssa täytyy kuitenkin muistaa, että se ohentaa verta. Tämä voi olla sekä hyvä että huono. Olennaisen tärkeää on ymmärtää, että Pajun salisiini muuttuu kehossa sokeriksi!

Vipsu ja Barbi riemastuivat molemmat nähdessään saapuvan kuusi kuorman, mutta Barbi suuntasi ensimmäisenä pajulle. Vipsu tuhrasi jonkin tovin valitsemansa kuusen kimpussa ja kävi välillä myöskin nappailemassa pajua. Siltikin, kuusi on suosikki ja vaikka niitä on tarhassa nyt 4 isohkoa, niin paju syödään viimeisenä.


-J

PS. Kannattaa muistaa, että hevonenkin voi olla allerginen jos vaikka mille. Esimerkiksi Vipsu on allerginen monelle asialle, jota hevosen ravinnoksi suositellaan (mm. kaura, sinimailanen, voikukka, jne.). Kannattaa siis seurata tarkasti vaikutuksia tai teettää viime kädessä allergiatestit. Kaikki ei sovi kaikille!


Ei kommentteja