Rontti

Onsku ja Nonsku ovatkin jo tainneet kertoa, että perhe kasvoi yhdellä kissalla, Rontilla. Rontti ei tiettyjen tahojen puolesta saisi ulkoilla. Ei edes valjaissa. Säännöt on hyviä, kun ne on oikeita sääntöjä oikeille tyypeille. Jennylle on niiden noudattaminen joskus haasteellista. Paitsi Vipsun, myös Rontin kanssa.

Rontti on opetettu heti lähtökohtaisesti valjaisiin, vaikkei siitä varsinaisesti ulkoilevaa kissaa ole tarkoitus tullakkaan - muttei sisäkissaakaan. Vastuullinen eläimen omistaja kuitenkin kouluttaa eläimestään sen verran yhteiskuntakelpoisen, että mahdollisuudet oman maallisen kulkemisenkin jälkeen ovat eläimellä elämässä hyvät. Aina voi tapahtua mitä vaan. Ja niinpä tämä Jennylle päätynyt sijoituskelvoton sekopää kissa kulkee nykyään valjaissa. Vieläpä sujuvasti. Ulkonakin käydään, mutta ne on lyhyitä reissuja. Rontti ei tykkää lumesta nääs.


Jennyä vannotettiin, ettei tämä kyseinen kissa sopeudu valjaisiin ja sitä ei saisi niillä kiusata. Juu ei. Sen ei tarvitse olla kiusaa, kun sen tekee kissan ehdoilla. Kun valjaat kaivetaan kaapista esiin, miksi kissa kirmaa ovelle ja on menossa jo?
Rontti siis osaa ja tykkää kulkea valjaissa. Hienoa. Nyt aloitettiin autossa matkustamisen harjoittelu. Kuten uudet asiat usein, tämäkin pelotti aluksi ja Rontti raukka huusi Mamyn sylissä. Suunnaksi otettiin kuinkas muutenkaan kuin talli.

Autossa ei enää puolessa välissä matkaa ollut suurempia ongelmia olla, mutta tallilla kissamme ei kovin hyvin viihtynyt. Se johtui hevosista.


Ponista ei niin väliä.

Tärkeää tässäkin kohtaa on muistaa, ihan niinkuin hevosenkin kanssa, että mitä tahansa tehdäänkin, se tehdään siten, että se on hevoselle miellyttävää ja se oppii tekemään, ei pelkäämään. Palkinto on kehu, rapsutus tai nami, mutta aina oikealla hetkellä eli heti, kun toivottu reaktio saadaan. Ja riskit pitää muistaa minimoida. Tekemisen pitää olla turvallista sekä ihmiselle että eläimelle! Muuten käy niinkuin Jennylle kävi - ja käy varmaan taas, kun se pääsee jaloilleen. Ääliö!

Lisää Rontin ja kavereiden edesottamuksista näette mm. seuraavissa:

Ei kommentteja