3 syytä, miksi meillä on sopimuksessa rajoitettu heinä

Ykkössyy rajoitettuun heinään löytyy tietysti harrastehevosten vatsanseudulta, mutta tallisopimukseen heinämäärä on rajoitettu (12kg ka) seuraavista syistä:


Säilytys

Tilaa voi olla paljon, mutta sitä on aina rajoitetusti. Meillä tiloja on etupäässä rajoitetusti, joten vuoden kuivaheinäsatsin säilytys omissa tiloissa on mahdottomuus. Joudumme hakemaan heinäkuormia pitkin vuotta, mikä lisää kustannuksia ja työn määrää. 

Vaikka kustannuksia ei huomioisikaan, tilaa ei ole yhtään sen enempää. Tämän vuoksi osa syötettävästä heinästä on hevosille varta vasten valmistettuna esikuivattua. Paalit voi säilyttää ulkona ja parhaassa tapauksessa kulut tasaantuvat. Eivät tosin aivan niin yksiselitteisesti kuin voisi äkkiseltään ajatella. Esikuivattu on kilohinnaltaan edullisempaa, se on totta. Mutta pienellä tallilla (tai vähillä syöjillä) käy herkästi niin, että osa paalista menee hukkaan ja syödyn kilon hinta nousee. Näin myös meillä. Säästö tuleekin ennen kaikkea säästetyistä kilometreistä ja työn määrästä, syödyn kilon hinnassa puhutaan parista sentistä. Isommilla talleilla rahallinen etu lienee ratkaisevammassa roolissa.

Koska sekä aika että tilat ovat kortilla, sopimuksessa määritellään, millainen osuus sopimukseen kuuluvasta heinästä on talvikaudella esikuivattua. Mikään ei kuitenkaan estä asiakasta syöttämästä pelkkää kuivaa heinää hevoselleen, lisämaksusta tai omalla kustannuksella / vaivalla. 

Saatavuus / riittävyys

Tuli heinä sitten omalta pellolta tai ostoheinänä jonkun muun pellolta, sitä onnistuu tietty määrä. Pelto tuottaa tietyn verran ja loppu on kiinni säistä ja heinäntekijöistä. Heinä ei siis ole hevoselle käypäisenä ravintona loputon luonnonvara. Toisilla sitä tulee yli oman tarpeen, toisilla ei ehkä tarpeeksi. Näiden kahden kohtaamisessa on paljon alueellisia eroja, eikä kohtaaminen valitettavan usein ole selvä automaatio. 

Kun saatavuus on rajallinen, lisäheinän etsiminen on paitsi työlästä myös kallista - ja usein suht mahdotonta. Varsinkin silloin, kun varattu heinämäärä ei yhtäkkiä riitäkään ja on kiire löytää lisää. Ja kaikkihan me tiedetään, ettei mikä tahansa (tai millainen tahansa) heinä käy.

Me olemme täysin ostoheinän varassa. Siinä on puolensa. Ostoheinä on kalliimpaa ja sitä on rajoitetusti saatavilla, mutta hyvän tuottajan heinä on myös suht tasa- ja hyvälaatuista vuodesta toiseen. Koska seuraavan talven heinät varataan aina keväällä, on osattava ennustaa, millainen kulutus seuraavana kautena on. Ennustaminen on helpompaa, kun tietää monta hevosta tallissa on, ja kuinka paljon ne suurinpiirtein kuluttavat heinää. Pienellä tallilla on siinä mielessä helpompaa, että heittelyt syödyissä määrissä ovat suhteessa pienempiä kuin isoilla talleilla, joissa hevosia (ja vaihtuvuutta hevosissa) on enemmän. 

Jos tekisimme heinän itse, olisi satsin riitettävä koko seuraavaksi kaudeksi. Ei helppo yhtälö sekään. Nyt voimme tilata pienen puskurin siltä varalta, että joku tarvitsee heinää enemmän. Vaikka määrä on sopimuksessa rajoitettu, se ei tarkoita, ettei lisää maksamalla saisi lisää heinää - ainakin niin kauan, kun varattua erää riittää.

Budjetointi

Heinä maksaa tietyn määrän euroja ja heinähävikistä muodostuu lisäkulua, joka kasvattaa heinän suhteellista hintaa. Jotta tallipaikan voi fiksusti hinnoitella, tulee tietää mitkä ovat kulut. Myös silloin, kun heinä tulee omasta pellosta.

Meillä menee keskimäärin 5300 euroa (alv0) vuodessa heinään. 

Talleilla, joissa hevonen on todellisessa täysihoidossa - siis sellaisessa, ettei omistaja käy tai puutu (ravitallit/kasvattajat) - heinän määrää on harvoin erikseen sopimuksessa rajoitettu, joskin se on kuitenkin huomioitu budjetissa. Etuna on, että ruokintaa voidaan toteuttaa ammattilaisen näkemyksen ja hevosen todellisen tarpeen mukaan, jolloin syötetty määrä/budjetti ei karkaa.

On toki myös talleja, joissa heinää syötetään vapaasti, eikä budjetteja ole suuremmin mietitty. Niin kauan, kun kuvio toimii kaikkien kannalta - hevonen ei liho, laihdu, sairastu tai turhaudu, heinä riittää, tallinpitäjä saa palkkansa ja hevosen omistajalla on hyvä mieli - niin mikä ettei. Usein jokin edellä mainituista ei kuitenkaan toteudu tai rajoittamattomuudesta huolimatta heinää rajoitetaan hieman vastaavalla tavalla kuin todellisessa täysihoidossa.

Budjetointi on (onnistuessaan) osa tervettä taloutta, mutta se ei saa olla pihistelyä hevosen kustannuksella. 

Heinäpolitiikka on somessa julmaa peliä. On vain oikeita ja vääriä ratkaisuja. Ei harmaan sävyjä, vain musta ja valkoinen ja huuto sen mukainen. Tylsintä keskustelussa on toisten kimppuun hyökkääminen. Mitä jos koitettaisiin tulla toimeen, vaikka oltaisiin jostain eri mieltä. Mitä jos.

Millainen heinäpolitiikka teidän tallilla on?

EDIT : Lisätty rajoitus 12kg ka tekstin alkuun.

- J

6 kommenttia

 1. Täysihoitotallilla, jossa hevoseni asuu, ollaan myös samoilla linjoilla kuin teillä, vaikka tuolla tuleekin heinät omasta pellosta, mutta ei se heinä silti ilmaista ole. Mä omistajana vähän järkytyin, kun jouduin ostamaan hevoselle omat kuivat heinät toiselta tuottajalta että kuinka kallista heinä onkaan �� Toki laatu maksaa ja heinä on viimeinen asia, mistä olen valmis tinkimään mahavaivaisen hevosen kanssa.. Miltä tuottajalta teille muuten tulee heinät vai onko salaisuus? ��

  VastaaPoista
 2. Tosi informatiivinen postaus! :) Hyvää infoa ihan jokaiselle hevostaan vieraalla pitävälle omistajalle. Mielestäni sopimuksessa rajoitettu määrä ei ole ollenkaan huono juttu, niin kauan kun siihen rajoitukseen mahtuu ns. normihevosten normivaihtelu heinämäärän suhteen.
  Tallilla jossa oma hevoseni asuu, tuotetaan heinät itse ja jonkin verran menee myös myyntiin. Heinäannokset punnitaan ja päivittäinen määrä riittää erittäin hyvin nykyisille asukeille. :D Ja varmasti onnistuisi huomioida suuntaan tai toiseen jos hevonen lihoisi/laihtuisi liikaa.
  Erityisen hyvänä pidän sitä että heinää jaetaan 5 kertaa päivässä (kahdet päiväheinät automaattiporttien avulla). Näin monta heinäannosta ei ole itsestäänselvyys täysihoitotallilla.
  Näin hevosenomistajana arvostan sitä että esim. heinäverkon traileriin saa täyttää heinävarastosta kun on satunnaisia reissuja. Tai jos joudun ottamaan hevosen sisään jonkun valmennuksen takia huonoon aikaan, voin itse kikkailla seuraavan heinäannoksen kanssa eli antaa vaikka osan heinistä ennen tuntia ja loput tunnin jälkeen. Tiedän että joillakin talleilla ei hevosenomistajilla ole ns. mitään asiaa heinävarastoon ja se tuntuisi vähän hassulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos oli informatiivinen :) Hirmuisesti olisi ollut sanottavaa, mutta yritin supistaa. Lisäänkin vielä tuon meidän rajoitusmäärän tuonne tekstiin. Meillä rajoitus on 12kg eikä vielä ole kohdalle osunut yksilöä, jolle ei olisi riittänyt.

   Tavallaan ymmärrän, ettei joka paikassa haluta väkeä heinävarastoon, mutta voisi kai niissäkin paikoissa kehitellä jonkun yhteisen kompromissisysteemin :) Meillä on ihan tallin suositus, että hevosille annetaan "pienet" ennen liikutusta. On tallinpitäjänkin etu, että hevoset pysyy terveenä ;)

   Poista
 3. Minun ponini ovat olleet jo vuosia talleilla, joilla heinämäärää ei ole rajoitettu ja joilla omiaan saa myös itse ruokkia. Nykyisellä tallilla on oma heinä, edellisellä ostoheinä, mutta kummallakaan ei siis ole annettu mitään tiettyä kilomäärää vaan luotettu siihen, että kohtuudessa pysytään.

  Nykyisessä paikassa osalla hevosista on ihan vapaakin heinä, mutta tallipaikkaa valitessa oli minulle tärkeää, että voi valita myös rajoitetun heinäruokinnan useasti päivässä (nykyisessä paikassa 5 krt/pvä).

  Ruusa on ollut myös tallilla, jolla heinämäärä on ollut rajoitettu ja se oli minusta ihan ok, kun määrä oli sellainen että suurin osa hevosista ei enempää tarvitse (10 kg kuivaa tai 12 kg esikuivattua/pvä).

  Oli tallilla sitten heinämäärä rajoitettu tai ei, se on minulle tärkeää, että saan antaa heinää poneilleni myös itse. Haluan, että ne syövät heinää aina ennen liikutusta ja aina ennen väkirehuja. Jos satun viemään ponini jumpalle, kun muut saavat heinää, minulle on tärkeää voida itse antaa korvaava heinäannos. Lisäksi haluan antaa Albertille lisäheinää silloin kun Ruusa on lenkillä. Se, että heinää saa itsekin antaa, on minulle yksi tallipaikan valinnan kynnyskysymyksistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän monessa paikassa on tuota omatoimista heinänantoa rajoitettu ja tietyt syyt toki ymmärrän, mutta en sitten kuitenkaan. Meillä on tallin puolesta vahva suositus, että hevosille annetaan "pienet" ennen liikutusta. Näen, että hevosten hyvinvointi on kaikkien yhteinen asia ja myös minun etuni. Meillä on myös sääntö, että jos yhdelle annetaan, kaikki saa. Luulen, että tämä on isommissa paikoissa ongelmallista ja siksi rajoituksen piirissä. On toki ihan eri asia, että 6 hevosta/ponia saa kourallisen heinää kuin se, että pari-kolmekymmentä hevosta saa kourallisen heinää.

   Hienoa, että löysit paikan, jossa heinien anto noin onnistuu!

   Poista