Twisted 3D - testiajo suoritettu

Twisted 3D sila on kuin uudelleen keksitty pyörä. Pyörä, joka löytyy nyt meidänkin varustevarastosta. Silaa on saatavana 3 leveyttä, meille suositeltiin keskimmäistä (8cm), jota voi käyttää sekä treeni- (kestää myös jarrukärrykäytössä) että kilpailukäytössä.




Siinä missä toinen vannoo silojen ylivoimaisuuteen, toinen ei ole varma ja kolmas vastustaa jo ihan periaatteesta. Tulokset puhuvat puolestaan, mutta valjastuksellakin on väliä.

Tässä pari tärkeää pointtia, miten sila tulisi selkään sovitella, jotta se toimii oikein:

1) Sila tulee herkästi laitettua liian eteen. Silan kylkiä vasten tulevat osat tulisivat kuitenkin olla samassa kohdassa kuin normaalisilan kylkiä vasten tulevat osat. Ei siis liian eteen, eikä liian taakse vaan samalle kohdalle.


Vanha sila (korkea säkätila)

Twisted 3D


2) Häntävyön tulee tietysti olla kireämmällä, koska se kiinnittyy taaemmas. Mutta sen tulee muutenkin olla hieman kireämmällä kuin tavanomaisen silan kanssa häntäremmiä on tapana pitää. Ei niin, että soi, mutta napakasti. Näin sila pysyy oikeassa kohdassa. Tavallisessa silassa säkä estää eteenvalumista, Twistedissä säkä ja sila eivät koskaan kohtaa - ainakaan tarkoituksenmukaisesti. Tehtävä jää yksin häntäremmille. 


Lähes kaikki silat ovat olleet Vendalle ahtaita sään kohdalta. Useimmat silat ovat myös kipanneet taakse. 3D silan muotoilu mahdollistaa silan käytön myös iso säkäisellä hevosella.


Koska 3D sila kiertää hevosen sään, silan paine selässä ja lavoilla vähenee, sila ei aiheuta epämukavuutta ja hevosen liike helpottuu.


3) Joustovyö (jos sen hankit paketin mukana) tulee myös kiristää oikein. Muutoin vatsavyö pyrkii vinoon. Alempi remmi, jossa myös jousto on, kiristetään. Ylempi remmi toimii varmistimena ja se jätetään löysemmälle. Jos molemmat kiristetään napakaksi, jousto ei pääse toimimaan ja vyö hakeutuu vinoon.



Sain loistavan valjastusopastuksen itse mestarilta siloja noutaessani, mutta pieleenhän se ensi yrittämällä meni. Häntäremmi oli (muka) napakammin ja vyö kiristetty, kuten kuuluu. Lopputulos: Sila oli hikijäljistä päätellen seilannut. Vyö oli hakeutunut hieman vinoon ja sila oli ajatunut eteen, sen näki silaa vasten nousseista karvoista. 


Hikijäljilstä on nähtävissä, että sila on liukunut.


Karvat ovat nousseet silaa vasten silan valuessa eteen.


Toisella kerralla häntäremmiä kiristettiin vielä hitusen ja mahavyön ylempi remmi jätettiin löysemmälle. Lopputulos: Sila pysyi paikallaan hienosti!

Aika näyttää, onko sila hyvän maineensa veroinen. Vahva usko tuotteeseen on. 


- J

EDIT: 23.6.2020 lisätty kuvateksteihin tarkennuksia silan muotoilusta/toiminta-ajatuksesta.

6 kommenttia

  1. Paras sila ikinä, sopii säkähirviöille ja pallokaloille!

    VastaaPoista
  2. Hyvännäköiset! Oliko tuollaisilla paljon hintaa verrattuna "normaaleihin"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksoin tuosta meidän combosta 650 euroa (synteettinen). Nuo meidän vanhat Wahlstenin nahkaiset silat (korkealla säkätilalla) maksoivat muistaakseni noin 450 euroa.

      Poista
  3. Mielenkiintoista! Mikä tämän idea on, siis mikä on oletettavasti paremmin kuin perinteisessä silassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys! Täytyykin tarkentaa tekstiä hieman.

      RC tuossa jo heitti yhden hyvän pointin - sama sila menee käytännössä mille hevoselle tahansa. Tämän merkitys korostuu eritoten silloin, kun ajettavia on useampia / paljon.

      Tärkein, patentin arvoinen idea, on muotoilu. Sila ikäänkuin kiertää hevosen sään, mikä vähentää silan painetta selästä ja lavoilta. Moni ohjalle painava hevonen on rauhoittunut 3D silan kanssa "kuin itsestään" ja moni löytänyt uudenlaisen vauhdin, kun liike on tietyssä mielessä helpottunut.

      Olen sovittanut Vendalle todella monet silat ja se on vähän kuin satuloiden kanssa, istuvaa ei ihan niin vaan välttämättä löydy. Silakin voi olla liian leveä, kapea tai kuten meidän tapauksessamme, sään kohdalta ahdas. Nyt ei toivottavasti tarvi enää miettiä kippaako sila tai epäillä ahdistaako sila.

      Poista