Heinäautomaatit best

Talli rakennettiin 2014. Jo silloin oli ihan selvä homma, että meille hommataan heinäautomaatit. Hetki siinä meni, että laitteet tuli taloon, mutta saatiin ne kuitenkin hommattua. Saatiin niiden kanssa tyylillemme uskollisesti mokattua ja sitten lopulta niistä tuli luovuttua, vaikka luovuttaminen ei tyyliimme kuulukaan. Päätä lyödään seinään ihan just niin kauan, että pää ei enää kestä ja jatketaan sitten vielä hetki.

Kokemus opetti, ettei mikään tee autuaaksi eikä elämää suoraviivaisesti helpommaksi. Kävi nimittäin niin, että yksi hevosista pelkäsi automaattia niin, ettei suostunut enää tulemaan talliin. Viikossa pakokauhu oli levinnyt karsina kerrallaan niin, ettei tallissa ollut yhtä ruunaherraa lukuun ottamatta yhtään hevonsielua, joka olisi ollut jotenkin sinut sen ajatuksen kanssa, että tuo puolipyöreä pömpeli seinässä on hyvä juttu. Paitsi Ilpo. Se rakasti heilutella automaatin avointa alaluukkua äitinsä kauhuksi.


Ilmees, kun yhtäkkiä on ateria edessä.


Niissä automaateissa oli yksi vika ylitse muiden. Luukku, joka vapautti heinät, aukesi vauhdilla ja piti meteliä. Ei se kolahdus mitenkään kova ääni ollut ja palkintokin sitä seurasi, mutta syystä tai toisesta meidän hevosille automaatit oli liikaa. Toisella tallilla kolisi kuulemma kaksi viikkoa ja sitten tasoittui - meillä ei.

Ongelmaa yritettiin ratkoa lukuisten eri kouluttajien kanssa pääsemättä puusta pitkään. Lopulta en enää kerta kaikkiaan kestänyt sitä showta ja päätin, että automaatit saa lähteä. Realisoinnille oli myös taloudelliset perusteet. Paskinta paitsi stressi, yksi jos toinenkin oli investoinut kouluttajiin pitkän pennin, harmitti. 

Onnea oli, että sain automaateista ihan hyvän hinnan, kun myin ne. Kysyntä yllätti. Automaatit ehti olla vajaan vuorokauden myynnissä ja minä tyhmä menin lupaamaan ne ensimmäiselle kysyjälle. Hommahan muodostui huutokaupaksi ja olisin saanut automaateista huomattavasti vielä toteutunutta paremmankin hinnan pienellä maltilla. Mutta hyvään kotiin menivät ja tuottavat siellä yhä iloa.


...Ja sitten alat nukkua taikalaatikon alla siinä toivossa, että aamiainen putoaa suoraan suuhun.


Sittemmin on jäänyt automaattiasia kaivelemaan ja ajatus siitä, että automaatit (mutta erilaiset) vielä tulevat, kytemään. Kohta alkoikin pöhinä kotimaisen Heinättimen ympärillä. Käytiin tutustumassa tuotteeseen. Siinä oli monta erinomaista plussaa, joista merkittävin oli avautuvien hyllyjen hidastimet ja lukkosysteemin toimintavarmuus. Automaattien ulkonäköön oli myös kiinnitetty kivasti huomiota. Mutta ääni, se oli kovempi kuin olin toivonut. 

Ruotsista löytyi varsin vastaava tuote. Tutustuttiin siihenkin, tosin kotimaassa. Ulkonäkö ei ollut yhtä viimeistelty, mutta siisti. Hyllyissä oli hidastimet, jotka toimivat vielä kotimaista vastinetta vakuuttavammin. Ja lopulta se ratkaiseva ero: Hiljaisuus. Ruotsalaisen Yrsan automaatit ovat käytännössä äänettömät. Päätös oli sillä tehty. 


Vaikkei yhtä viimeistelty kuin kilpaileva tuote, silti siisti ja istuu mielestäni kivasti karsinan nurkkaan.


Koska vanhat traumat olivat tiukassa, uudet automaatit ajoivat koristeen virkaa varsin pitkään. Tänä syksynä ne lopulta uskallettiin ottaa käyttöön. Varmuuden vuoksi vain aamusta. Mutta voi hyvänen helpotus, miten suuri psykologinen merkitys automaateilla nyt toimiessaan on! Aamulla ei ole ollenkaan niin hirveä kiire mennä talliin ja vaikka meillä on aina ollut aamuisin rauhallista, on tunnelma nyt entistäkin seesteisempi. Samalla olemme pystyneet helpottamaan tekemistä illasta. Meidän tallihommat loppuu aiemmin, vaikkakin hevosten yö on yhtä pitkä kuin aiemmin. Pari viikkoa sitten otimme myös toisen hyllyn käyttöön, mikä lyhentää hevosten yötä ruokailumielessä mukavasti.


Hankalinta on täyttäminen, asennettiin nämä vähän ehkä tarpeettoman ylös.


Meillä syödään nykyään aamuheinät 6:00 automaatista, ulosmenon yhteydessä saavat vielä tuokkoset pihalle n. klo 8:00. Ensimmäiset päiväheinät annetaan n. 10-11 välillä, toiset n. 14-15 välillä ja näin talvisin iltaheinät syödään, kun tullaan sisälle, n. 19-20. Eka satsi yöheiniä isketään hevosille yleensä n. 21 ja loput yöheinät tarjoilee automaatti kello 1:30. 

Lämmin suositus heinäautomaateille. Uskallan suositella Yrsan automaatteja varauksetta. Heinätin on varmasti hyvä vaihtoehto myös, ja kyllä ne meidän vanhat Galaxiatkin suosituslistalle pääse. 

- J

Ps. Videoita meidän automaateista löytyy Tiktokista.


6 kommenttia

 1. Mä muistan kuinka se yksi hevonen teillä pelkäsi noita! Hyvä, että olet löytänyt toimivat ja hiljaisemmat versiot :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli hirveää aikaa. Onni tosiaan, että nyt näin :)

   Poista
 2. Mitäs nuo yrsat kustantaa? Katsoin itse, että noissahan voisi laittaa vaikka 30 min välein ensin heinät ja sitten väkkärit - ja korvata sekä aamu-, että iltatallintekijän tietyissä tapauksissa kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelisin, että n. 700 euroa oli hinta per kappale rahteineen ja ohjausyksikön kanssa. Asennus siihen päälle.

   Poista
 3. No ei ole kalliita! Jos ajattelee, että tuolla voi ostaa aamutallista parikin h lisäaikaa - pois työntekijän palkasta ja soskuluista niin nuo maksavat itsensä kyllä takaisin ihan järkevässä ajassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ne todella ole. Kysyin juuri Yrsalta ajantasaisen hinnan, koska tarvitaan siirtotalliin automaatit tietysti myös. Hinta on noussut, mutta mielestäni hinta on edelleen erittäin kohtuullinen 900 euroa + rahti, eli noin tonnin luokkaa per automaatti. Ja nyt ollaan hankkimassa vain 2 automaattia. Heinättimen vastaava olisi aika samoissa hinnoissa, mutta meidän on fiksumpi hommata tässä kohtaa Yrsat, koska toimivat samalla keskusyksiköllä kuin muut automaattimme. JA edelleen, tuo täydellinen hiljaisuus <3

   Poista