Lyökö vaiko eikö

Venda on ollut siitä(kin) kiva ajettava, ettei se ole vaatinut juuri kummempia varusteita (sekki leukalenkillä, potkuremmi ja häntä kiinni). Tai ehkä olisi, mutten ole ymmärtänyt, millaista hyötyä joistakin varusteita meille olisi voinut olla. Ajattelen, ettei varusteilla kannata tarpeettomasti kikkailla. Näin ollen on menty aika perusvehkeillä ja ilman suojia. Suojillekaan en ole keksinyt tarvetta, sillä Venda ei havaintojeni mukaan ole lyönyt mihinkään, vaan sen liikkeet ovat olleet varsin suorat ja lyöntimielessä puhtaat.



Venda on viime kuukaudet ollut toisen kuskin ajettavana ja olen keskittynyt puhtaasti valmennukselliseen puoleen. Sekä kuskin että hevosen. Samalla en ole aivan samalla tarkkuudella havainnoinut sen jalkojen liikeratoja lähietäisyydeltä. Pari viikkoa sitten aloin epäillä, että se saattaisi lyödä etusilla toisiinsa ja ehkä jopa kainaloon. Toisaalta en ollut aivan varma, osuuko etunen ja takanen ravin jossain vaiheessa toisiinsa. Havainnointi on yllättävän vaikeaa, kun ei istu itse kärryillä - jos se on vaikeaa silloinkin.




Yritin kuvata eri tahtista ravia sekä edestä että sivulta huonoin tuloksin. Olen sitten radan varressa tai keskellä rataa niin olemiseni aiheuttaa hevosessa kiemurtelua. Jos olen radalla, Venda alkaa väistellä jo hyvän matkaa ennen mahdollista kohtaamista ja jos olen radan varressa niin se alkaa punkea kohti. Sain kuitenkin kuvattua yhden ihan ok pätkän. Siinä pätkässä näytti, että oikea etunen kolhaisee vasenta vähän kovempi tahtisessa ravissa. Pätkä oli kuitenkin epäselvä, joten asia varmistettiin suojilla.


Lenkki hitaassa ravissa

Suojat on ihan loistava apuväline myös lyöntien selvityksessä, jos videointi ei ole mahdollista eikä havainnot ole varmoja. Jos hevonen lyö, siitä jää suojaan jälki. Suojat vahvistivat sen, mitä videopätkän perusteella epäiltiin (paitsi että eri jalka löi). Venda lyö toispuoleisesti etusella toiseen. 


Reipasta ravia. Lyöntijäljet suojan yläosassa.

Tietysti tässä nyt mietityttää miksi. Hienoa se, että suojat vaikuttavat raviin positiivisesti. Harmi, ettei tullut huomattua aiemmin. 


- J



Ei kommentteja