Kun ravuri kuolee radalle


Tai radalta päästyään. Usein pettää sydän. Sille ei vaan voi mitään ja niin voi käydä kelle tahansa, lajissa missä tahansa. Toki tällainenkin kuolema on hirvittävä tragedia. Jotenkin se on silti helpompi käsittää ja käsitellä kuin se, että hevonen loukkaa itsensä jossain vaiheessa suoritusta tai ennen sitä, tullen radalle vielä suorittamaan, toisten mielestä pakosta ja toisten, koska adrenaliini ajaa. Tai raippa.

Näin kävi raveissa muutama viikkoa sitten. Hevonen loukkasi ymmärtääkseni jalkansa kohtalokkaasti lähtökiihdytyksessä tai pian sen jälkeen. Omistaja oli halunnut hevosensa pois radalta, mutta kuski oli jatkanut loppuun asti. Ymmärtääkseni ymmärtämättä tilanteen vakavuutta. Valvova eläinlääkäri ei syystä tai toisesta ollut reagoinut asiaan riittävästi tai tilanteen vaatimalla tavalla. Nämä lienevät asioita, jotka rikostutkinnan myötä selviävät.

Rikostutkinta asiasta tuli, koska hevosen omistaja teki asiasta rikosilmoituksen. Hyvä, että teki. Niin inhottavaa kuin se osapuolille onkin, puolueeton ja kiihkoton näkemys on tärkeä. Tärkeä niin monessa mielessä.

Hevosurheilussa on pari isoa ja hankalaa asiaa: 

Ensimmäinen on se, että osapuolista toinen on välineen asemassa eikä pysty ilmaisemaan omaa mielipidettään  aukottomasti.

Toinen on se, että hommassa liikkuu isot rahat. Hevonen on siinä mielessä pohjaton kaivo. Aina, kun rahaa menee enemmän kuin tulee, alkaa venkoilu. Liian moni, joskaan kaikki eivät venkoile, mutta muutamakin on liikaa, koska kohta yksi.

Samalla, kun todennäköisyys on hukkua siihen pohjattomaksi todettuun kaivoon, toisessa vaakakupissa painaa potentiaaliset voitot. Se tuo toisille verenmaun suuhun.

Kolmantena todettakoon, että hevoset herättävät kiihkoa ja tunteet kuumenevat verrattaen herkästi. Ihan sama, oletko alalla, harrastaja vai vaan random kaduntallaaja, sinulla on mielipide. Vastakkain asettelu on loputon. Ei nähdä metsää puilta.

Mitä kauempana totuudesta olet, sitä suurempaan ääneet todennäköisesti huudat. Se ei silti tarkoita, ettei siellä huudon taustalla olisi hyvä usko ja oikea asia.




Niin uskon, että tässäkin tapauksessa. Vastakkainasettelu on jäätävä, mutta tarkalla silmällä huomaa, että moni osapuoli on samalla asialla. Vaikka ulosanti ei ehkä anna sitä ymmärtää.

Oikeutta eläimille yrittää toisaalta höyrytä aiheesta ymmärtämättä, että suuri osa hevosihmisistä ja raviväestä on yhtä pöyristynyt kuin sekin, ja toisaalta se antaa aiheesta pari fiksuakin kommenttia. Enivei, huutokuoro on valmis, vaikka yhdistämällä voimat, saatettaisiin päästä parhaaseen tulokseen.

Järkyttävintä tässä on hevosen kohtalo. Huolestuttavinta Hippoksen venkoilu ja järkevintä alulle pantu tutkinta. Täysi luotto ei ole siihen, että tutkinta johtaa mihinkään tulokseen, mutta jos nyt vaikka keskustelun myötä Hippos näkisi asiakseen muodostaa mielipiteen. Sellaisen oikean. Vähän niinkuin Kennelliitto teki, kun spanielia roikotettiin koulutustilanteessa niskasta. 

Eipä sinänsä, Hippos on lähestulkoon samaa kastia SRL:n kanssa. Ratsupuolella kiertely ja kaartelu, rangaistukset tai niiden puute, ovat aivan omassa luokassaan.

Hyvävelijärjestelmä on tiivis ja varsin ahdas näin pienessä maassa. Mielipiteitä ei oikein uskalleta kertoa. Ettei kukaan vaan suutu, tai ainakaan se Hermanni, jonka kanssa käydään kalassa. Toisaalta siitä omasta ainoasta oikeasta mielipiteestä ei päästetä irti edes tilanteen sitä vaatiessa. Samaan aikaan asioiden ei pitäisi olla mielipidekysymysiä.

Siinä missä pistää ärsyttämään "hihhuleiden" mässäily järkyttävällä onnettomuudella, on keskustelu enemmän kuin tervetullutta. Rakentava keskustelu.

Jos jossain suomalaisilla on oppimista niin peeärrässä ja kriisinhallinnassa. Kun mokataan niin mokataan, mutta sillä mitä sitten tapahtuu on valtavan suuri merkitys.

- J

Edit: Hippoksen TJ:n mukaan Hippos on tehnyt asiaan liittyen sääntömuutoksen koskien väsyneitä tai muutoin epäpuhtaasti liikkuvia hevosia. Tarkoituksena nimenomaisesti suorituksen keskeytys ravilähdönkin aikana.
 

13 kommenttia

  1. Pakko kysyä, kun en tiedä, että miten raveissa ilmaistaan halu siitä, että haluaa hevosensa pois radalta? Siis tuossa tilanteessa, että se on jo lähtöviivalla tai jopa ylittänyt sen?

    Katsoin tuon lähdön videolta ja mielestäni on ruudun tältä puolelta helppo kaikkien huudella, mitä tekisi toisin. Mutta mielessä kävi se näkymä, mikä sillä ohjastajalla todennäköisesti on naamarinsa edessä. Onko hänellä oikeasti edes mitään mahdollisuutta nähdä hevosen ontumista tms, kun on niin lähellä ja matalalla?

    En puolustele kenenkään tekemisiä, enkä syyttele, ja olen iloinen, että asia tutkitaan. Veikkaan kuitenkin, että tuskin ohjastaja ihan ehdoin tahdoin on hevosta halunnut vammautuneena juoksuttaa. Ratsastusurheiluun verrattuna ravimaailmassa sentään jaellaan sakkoja ja muita rangaistuksia, ratsupuolellekin olisi ihan toivottu vaihtoehto kaikenlaisten soo soo -puhutteluiden tilalle.

    VastaaPoista
  2. Puhut asiaa!

    En tiedä, onko omistajalla kummempaa keinoa kuin kääntyä ratatoimijoiden puoleen. Tässä tapauksessa kaiketi lähettäjät olisivat olleet ne, joiden puoleen kääntyä. Lähettäjä on se taho, joka informoi tuomaria. Mutta voin olla väärässä. Onhan se tilanne sellainen hektinen ja nopeasti ohi, että vähissä kaiketi todelliset ja tehokkaat keinot on..

    Periaatteessa kärryille tuntuu ja näkyykin, mitä siinä edessä tapahtuu, mutta ympärillä tapahtuu ja siinä voi myös herkästi mennä ohi monta juttua. Puolustamatta tai syyttämättä ketään.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tuo ontui jo siinä määrin, että pakko se on kärryille näkyä. Ja niin näkyi se verikin, koska ohjastaja on käskenyt viedä hevosen ommeltavaksi. Ja todennut, että monet suomenhevoset on vähän köpöjä. Se ei kuitenkaan oikeuta ajamaan kahta kilometriä vammautuneella hevosella, joka selkeästi on haluton myös juoksemaan (jää kameroiden ulottumattomiin melko pian). Tuskin kuitenkaan kuski tajusi, miten pahasta vammasta oli kyse. Sitäkään on vaikea sanoa, että missä vaiheessa vamma paheni loppupisteeseen.
      Jokatapauksessa minusta tuomareilla ja eläinlääkärillä pitäisi olla mahdollisuus keskeyttää hevosen juoksu jos se todetaan epäpuhtaaksi. Nythän niin ei voi tehdä.

      Todella kurja tapaus ihan kaikenkaikkiaan. Ja kaikkein eniten hevosen kannalta.

      Poista
    2. Kiitos kommentistasi. Se toi lisänäkemystä asiaan. Se on yllättävää, ettei vammautunutta hevosta pystytä diskaamaan kesken juoksun =/

      Poista
  3. Tämä on tosi monimutkainen keissi. Rikosilmoituksen tekeminen on varmaan omistajalle jonkinlaista surutyötä, joka olisi voitu varmaan estää, jos Hippos olisi riittävän ajoissa (eli heti) ollut asiassa aktiivinen ja neuvotellut jutun omistajan kanssa kuntoon, ihan vaan lajin sisällä. Ei olisi tarvinnut rääpiä asiaa iltapäivälehdissä. Mutta kuten sanoitkin, Hippos on Hippos, siellä ollaan hampaattomia aina ja joka asiassa. Kukaan ei ota vastuuta. Ja tulos on tämä.

    Faktahan tässä on myös se, että hevonen oli huonolla ravilla jo ennen lähtöä. Tässä taas tulee rataeläinlääkärin vastuu: olisiko ko. hevonen pitänyt ottaa syyniin jo ennen lähtöä? Tai ohjastaja: olisiko hän voinut sanoa omistajalle jo ennen lähtöä, että hevonen ei ravaa kunnolla? Onko ohjastajat jo liian "tottuneita" suomenhevosiin, jotka eivät ravaa lämmityksessä/pruuvissa kunnolla ja antavat asian olla? Ehkä tämä toimii ennakkotapauksena myös siihen. Jos hevonen ei ravaa kunnolla, ohjastaja tiedottaa valmentajaa ja tavallaan siirtää vastuun hänelle: startataanko tällä hevosella tänään vai ei? Niin minä tekisin, jos olisin lainakuski. Koska valmentajan on oltava loppupelissä se, jolla on vastuu tästä. Ei se voi olla lainakuski, joka istuu hevosen kärryillä muutaman minuutin lämppärissä ja muutaman minuutin startissa. Ja jos valmentaja ei ymmärrä/huomaa, niin sitten se on rataeläinlääkäri.

    Toivottavasti jutussa tulee ratkaisu, joka edes jollain tavalla saisi tämän jutun olemaan ennakkotapaus ja jatkossa osattaisiin toimia viisaammin. Silloin tälläkin jutulla olisi kaikesta surullisuudestaan huolimatta ollut joku tarkoitus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhut asiaa!

      Jos tosiaan hevonen on valmiiksi ep niin silloin vastuukysymykseen tulee lisää haaroja. Sitäkin on syytä miettiä, ollaanko liian tottuneita, mikä on sinänsä karmivaa.

      Poista
  4. Kirjoituksessasi oli monta hyvää pointtia. Surullinen tilanne, ei voi muuta sanoa :(

    VastaaPoista
  5. Tämä oli hyvä, kiihkoton kirjoitus. Rahan rooli kilpahevosurheilussa on lajin kannalta tärkeää mutta mutkistaa monia asioita. Vaikka onhan tällaista kammottavaa settiä ratsupuolellakin jossa ei edes rahasta (useinkaan) kisata, kaverini todistivat kesällä kun yksi estekilparatsastaja käski hoitajansa hieroa maasta hiekkaa hevosen kylkiin peittämään kannusten tekemät verijäljet...

    Katsoin minäkin tuon lähdön ja kyllähän hevonen ontuu mielestäni aina kun se kuvissa näkyy. Mietin myös tuomariston ja eläinlääkärin roolia, epäpuhdasta ravia ei tulisi sallia vaan viheltää tällainen hevonen ulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aikanaan on mielenkiintoista nähdä, kuinka virkavalta asian näkee. Toivottavasti perehtyvät asiaan kunnolla.

      Esimerkkisi on karmaiseva, mutta valitettavasti ei ainut laatuaan :/

      Poista
  6. Mieleeni jäi jostain lehtijutusta bongaamani selitys siitä kuinka monesti alempien sarjojen suokit ovat usein "huonolla ravilla", laukkaavat herkästi eikä vauhtiakaan oikein vielä ole joka sai minut vain miettimään miksi näin? Onko se sille hevoselle (ja pelaajille) oikein tuoda ne kilpailuun harjoittelemaan vaikka nykyään on tarjolla mm. harjoitusraveja ja porukassa ajoa varmasti pääsee kokeilemaan ratatalleilla kun vaan viitsii kysellä. Eikö suomenhevosia saada kotona treenattua niin valmiiksi asti että kilpailupaikalla kilpailtaisiin eikä ihmeteltäisi osaako se nyt ravata ja kuinka se nyt köpöttää. Onko vaatimukset liian korkealla että hevoset on vaan pakko saada sinne lähtöviivalle (palkintojenkin toivossa) jotta lähdöt saataisiin täyteen sen vuoksi että niitä vielä jatkossakin järjestettäisiin?
    Toinen iso asia mikä silloisesta tekstistä jäi mieleen oli se kuinka "hevoset herkästi laukatessaan polkaisevat kannan auki". Tätä pidettiin aivan normaalina muttei keskeytystä vaativana tekijänä. Kantapolkemia itsekin hoitaneena tiedän kuinka hankalia ne ovat paranemaan ja epäilemättä myös mm. siksi olevan melko kipeitä joten miksi sen hevosen pitäisi yhtään minkäänlaiseen haavan saatuaan juosta sitä kahta kilometriä kilpaa ihan vaan rutiinia saadakseen?
    Toivon todella että tämä tapaus edistää hevosten hyvinvointia ravikilpailuissa ja varsinkin toimisi jonkinlaisena herätyksenä erityisesti suomenhevoskansalle, kyllä niiden hevosten täytyy olla valmiita sinne starttiin jo ennen kuin ne sinne tuodaan. Lämminveristen kanssa alasarjoissa ei näin suuria ongelmia ole koska hevosia on enemmän ja taso on valmiiksi kova eikä siellä voi keskeneräisenä pärjätä.
    Syytä en tiedä miksi kyseinen kuski ei lähtöä keskeyttänyt mutta arvokkaamman eläimen kanssa tilanne olisi saattanut olla toinen, ei ykkössarjalaista varmasti tuoda kontaten maaliin... Ja kellä sen ontumisen sinne kärryille huomaa, siinähän se hevosen koko keho on sun edessäsi näkyvillä miten se toimii ja liikkuu. Olisihan se aika eksoottista jos kuskit ihan sokkona tuolla ajelisivat ilman tietoa mikä askellaji menossa mahtaa olla :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä pointteja!

      Sanoisin, että yhtenä erona suokkien ja lämpöisten välillä, mainitsemiesi lisäksi, on myös jalostus. Lämminveriset on jalostettu ihan eritavalla ravaamaan kuin enemmän monitoimihevosen virkaa kantava suomenhevonen.

      Vaikka harjoitusraveja ja porukkatreenejä on, ne eivät kuitenkaan täysin korvaa sitä, että ajetaan varsinaisessa kilpailussa. Totta, että enemmänkin saisi treenata ja valmiimmaksi tulla. Mutta jostain se on aloitettava. Ratatalleillakin asuu suokkeja ;)

      Olisi kiva saada linkki juttuun. Helpottaisi oman tulkinnan muodostamista. Se että joku vastaa johonkin kysymykseen jollain tavalla ja lause irtoaa matkan varrella muutaman kerran asiayhteydestä, vääristää tulkintoja. Joo, tietyssä mielessä kantalauselma on ihan validi, mutta sitten taas toisessa ei.

      Toivon minäkin tästä ennakkotapausta, vaikka näenkin että asiat ovat ravihevosilla pääsääntöisesti hyvin ja ennenkaikkea paljon paremmin kuin kilpailevilla ratsuilla. Kaikenkaikkiaan toivoisin rangaistuksiin kovennuksia monilta osin, kun eläinten kanssa "pelataan".

      Poista
  7. Juttelin tuossa C-kurssilla Hippoksen TJ:n kanssa ja tapauksen seurauksena on tehty sääntömuutos, jolla väsyneet tai muutoin ept saa jatkossa pois radalta. En vaan löytänyt tätä vielä Hippoksen sivuilta, joten tarkka sanamuoto jää nyt epäselväksi.

    VastaaPoista