Loimishow

Siinähän kävi niin, että karvat lähtivät koko haavautuneelta alueelta ja pitkältä sen ympäriltäkin. Ja sitten aurinko vihdoin päätti lämmittää, ei vähän vaan paljon. Se on karvaton alue suurinpiirtein sama polttavassa auringossa kuin allekirjoittaneen olkapäät. Niin pelkäsin. Olkapäät otti auringosta itseensä voiteista huolimatta. Vipsun kyljet eivät niinkään.
Siinä hysterian hiipiessä ja auringon yhä kovemmin porottaessa ehdin hommata Vipsulle jos jonkin sortin loimea sovitettavaksi. Ajattelin, että haavautuneet alueet on suojattava. En tiedä, onko se onneksi vai harmiksi, että hevonen on hankalan mallinen eikä yksikään loimista istunut oikein mitenkään päin.

Kärpäsloimissa oli se vika, että ne eivät suojanneet oikeista kohdista eivätkä riittävästi. Ihottumaloimissa oli se vika, että ne eivät kerta kaikkiaan sopineet Vipsun ruumiin rakenteelle. Eikä kyse ole tässä kohtaa ilmapallon lailla paisuneesta keskivartalosta vaan ryntäistä. Vipsun ilmeestä näki, että ahdisti. Niin ahdisti minuakin. Ahdisti epätoivo ja ahdisti hiki.


On ne melkoisia telttoja nuo loimet. Olen sen tuhannen kertaa kuullut, kuinka ötökkäherkkä hevonen sukeltaa loimeen. Sukeltaako todella? Näilläkin helteillä? Eikö katos tarhassa tai laitumella ajaisi saman asian? Siis helteiden ajan...Kesäihottumasta ei ole kokemusta, joten täytyy myöntää, että on vaikea ajatella hyötysuhteen olevan riittävä. Toisaalta jos loimi istuu hyvin niin mikä ettei..paitsi helteillä.


Lopulta sen ziljoonannen sovituskerran jälkeen meille jäi yksi loimi ajamaan hätävaravirkaa. Se ostettiin Biltemasta. Hevonen seisoskelee nyt päivät nakuna tarhassa, jossa on muutama kuusi antamassa suojaa paahtavalta auringolta. Hevonen on pitkästynyt ja katselee surumielisenä viereisellä laitumella kirmaavia kavereita. Minä ajan huonon hevoskorvikkeen virkaa.

Karvakuusi


Ajankuluksi ollaan käyty kävelyillä. Vipsu talutettuna. Taluttaja on kävellyt ja Vipsu edennyt milloin mitäkin askellajia tai askellajien yhdistelmää. Yleisimmin askellajiksi on valikoitunut paikallaan hienosti pyörivä pukkilaukka. Toisinaan olemme jatkaneet lenkkiä tai aloittaneet sen irtojuoksutuksella. Koska kaakki on vakaasti päättänyt löytää kentän aidasta sen heikoimman kohdan, joudumme tässäkin kohtaa soveltamaan. Viikonlopuksi laskeskelin, että on pakko ajaa. Muuten se tai minä sekoan. Ajamista ei kuitenkaan suurissa määrin voida paranemisvaiheesa olevien haavaumien takia toteuttaa, joten listalle on otettu myös uiminen.


Positiivista kuitenkin on, että haavaumat ovat siinä määrin paranemaan päin, että karvattomiin kohtiin on alkanut sänki kasvaa.

- J


SuurHollola 2014


9 kommenttia

 1. Jos loimitusta tarvitsee jatkaa suosittelen snuggyhoodsia. On kallis, mutta hyvin eri sarjassa edullisempien kanssa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttäisi tuo snuggyhoods olevan samaa hintaluokkaa, kun vertaa noihin meillä sovituksessa käyneisiin ihottumaloimiin. Esim tuo yllä kuvassa oleva olisi maksanut 149€. Koska kyse on tosiaan väliaikaisesta ratkaisusta niin ei vielä lähdetty tilailemaan vaan mentiin näillä, mitä lähiseudun hevostarvikeliikkeillä oli valikoimissa.

   Kiitos kuitenkin suosituksesta! Jos tarve joskus kasvaa, tietää mistä kannattaa lähteä kokeilemaan =)

   Poista
 2. Horsewarelta on myös hyvä loimi, meidän tallin kesäihottumainen shettis viihtyy se päällään näilläkin helteillä eikä ötökät kiusaa, kun loimikangaskin käsitelty jollain aineella, mitä en muista. On muuten harvinaisen sopivan kokoinen loimi pienelle ponille, mutta kyllä sekin kangaspala oli melko paljon maksanut.
  Mutta ei taida teillä olla loimen tarvetta niin pitkään, että uusi kannattaa ostaa, jos kerran jo karvatkin onneksi jo haavaumakohtiin kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaankin Rambo Sweetitch Vamoose, sitä on moni kehunut ja se on luonnon permetriinillä käsitelty. Tosin se aine kai kuluu vähitellen pesuissa pois.

   Mutta eipä Viballe varmaan tarvitse tosiaan tällaisia miettiä, kun ei ole kyse kesäihottumasta vaan tilapäisestä ongelmasta.

   Poista
  2. Kiitos kuitenkin vinkistä! Siitä saattaa olla jollekkin muulle hyötyä =)

   Kyseessä siis joku näistä http://www.rwvaljaat.com/kauppa/index.php/online-store/horseware/otokkaloimet-ja-huput ?

   Siinä mielessä onnellinen tilanne asua täällä Lahden kupeessa, että lähietäisyydeltä löytyy Horze, Wahlsten, RW-valjaat, HorsePro, Nitima ja Hevari =) Lisäksi on Kärkkäinen, Biltema ja Puuilo sekä tietysti Agri ja K-maatalous.

   Luulen, että voittaja olisi saattanut tällä kertaa löytyä HorsePron valikoimista, sillä heillä on ihottumaloimea, jossa laparesorit, jotka olisivat kenties tuoneet liikkumavaraa tuolle kriittiselle tiukalle alueelle =/ valitettavasti varastossa oli enää pientä kokoa..

   Poista
 3. Kyllä loimi on ihottumaiselle ihan ehdoton. Meidän toinen orhi hankasi ilman loimea harjansa kokonaan pois, mutta loimen kanssa on täysin oireeton. Ei se nyt loimeensa suorastaan sukella, mutta ihan mielellään ottaa sen päälleen. Meill on nyt Horzen loimi, mutta seuraavaksi haaveilen juurikin tuota yllämainittua Snuggy Hoodsia. Kesäihottumahan aiheutuu polttiaisista, ja niihin ei katos auta, tulevat perässä sinne, ja talliin sisällein jos ovet ovat yhtään auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olen kuullut. Mutta, kun ne omakohtaiset kokemukset puuttuu niin sitä ei ymmärrä samalla tavalla. En oikeastaan ole edes ajatellut asiaa ennenkuin nyt. Hyvä kuulla hyviä kokemuksia niin unohtuu omat ennakkoluulot =)

   Kahta kertaa en kuitenkaan miettisi, jos Vipsu todella loimen tarvisi. Tottakai se loimi sitten hommattaisiin ja hevonen loimitettaisiin - ehkä oltaisiin päivät sisällä ja yöt ulkona - en tiedä. Niin hiki sille noiden loimien kanssa tuli, vaikkei joutunut kymmentä minuuttia kauempaa niitä päällään pitämään.

   Toivottavasti Vipsu välttyy tässä kohtaa emänsä kohtalolta!

   Poista
 4. Edelleen suosittelen meidän kokemusten perusteella tuohon ihoon sitä Relaxant-seerumia. :) Uusii karvan niin supernopsaan.

  VastaaPoista