Ensimmäinen ulkoilu, vasta-ainepuutos ja plasmahoito

Tamma on kehittänyt ylisuojeluvaiston ja varsa persoonallisuuden. Tamman ylisuojeluvaisto ilmenee hysteriana, jos joku edes vilkaisee varsaan päin kaksikon ollessa karsinassa. Ulkona varsa saa liikkua vain emänsä välittömässä läheisyydessä, kosketusetäisyydellä. Varsa on eri mieltä. Se rakastaa ulkoilua, pomppimista ja laukkaamista. Semmoinen ravurin alku se on. Teet varsalle mitä tahansa niin pieni takakavio kolauttaa protestiksi. Äitinsä paimentaa ja raivoaa.


© Meri Peuhkurinen


Ensimmäinen ulkoilu vedettiin vähän riskillä, koska oletuksena oli, että varsalla on vasta-ainepuutos. Puutos siksi, että Vipsu aloitti maidon valuttelun jo kauan ennen synnytystä ja kiihdytti sitä viime metreillä mahdottomaksi asti. Koska emme saaneet eläinlääkäriä, ainuttakaan koko kunnan ja sen lähiympäristön alueelta, määräajassa tontille tai edes puhelimeen, jouduimme odottamaan vuorokauden, jotta vasta-aineet voitiin testata varsan verestä. Tuloksia odotettiin niitäkin melkein vuorokausi. 


© Meri Peuhkurinen


Punnitsin ulkoilun riskin ja tulin tulokseen, että ulkoileva varsa on tyytyväisempi ja kehittyy paremmin kuin karsinassa vankina elävä. Yleisesti vasta-ainepuutoksiset varsat ovat lähtökohtaisesti heikompia. Ne eivät ehkä jaksa seistä laisinkaan. Ne ovat kenties kurjia pieniä rääpäleitä. Eivät toki aina. Eikä meidän tapauksessa. Meillä on persoonaltaan ja fyysisyydeltään vahva varsa. Se on terve ja eläväinen. Sellaisena se toki halutaan pitääkin.


©Meri Peuhkurinen

Puutos varmistettiin siis verikokeella. Kokeella, jonka ottaminen oli pienimuotoinen tahtojen taistelu hysteerisen emän, piikeistä ja verestä heikottuneen allekirjoittaneen, onneksi kärsivällisen eläinlääkärin, varsan edustajan ja varsan välillä. Lopulta verta oli kaikkialla, paitsi putkilossa, johon sitä yritettiin piikin välityksellä sohia. 

Odotin, että jotain pientä on, mutta tulos hätkähdytti. Puutos on totaalinen. Vakavan vasta-ainepuutoksen rajana pidetään 4g/ltr. Tämän alle jäävät tulokset tarkoittavat totaalista vasta-aineiden ja vastustuskyvyn puuttumista. Varsamme arvo oli 2,9g/ltr. Ahdistus, hyperventilaatio, itkun sekaista soperrusta. Lääkäri lohduttaa. Varsa on terve, vahva ja hyvin kehittynyt. Plasmahoito aloitetaan heti.

Siinä meillä menikin sitten eilinen ilta. Klinikalta saapui lääkärin lisäksi avustaja, tallin puolesta meitä oli tilanteessa mukana kolme. Ensimmäinen tunti meni avustajan painiessa varsan kanssa. Varsa oli rauhoitettava toimenpiteeseen, mutta suoni oli hukassa. Aina, kun se löytyi, varsa nykäisi sen verran, että piikki oli taas väärässä osoitteessa. Verta, sitä oli taas vähän joka paikassa. Allekirjoittanutta touhu heikotti ja hirvitti. Vipsu oli rauhoitettunakin hieman huolestuneen oloinen. Seuraili tapahtumia pää tyhjässä ruokakupissa. Varmistusnaru piti tamman kiinni käytävältä käsin.


© Meri Peuhkurinen


Kun suoni lopulta löytyi ja rauhoitus saatiin annettua, alkoi tapahtua. Kuvottavia asioita kuinkas muutenkaan. Varsan kaulaan upotettiin ehkä maailman suurin piikki. Sillä asetettiin kanyyli paikalleen. Käytävän puolella oli kalpeata porukkaa. Ei käynyt ihan helposti kanyylin laittokaan, josko projekti ei ollut verikokeeseen tai rauhoitukseen verratavavissa kuitenkaan.

Kun kanyyli oli paikallaan ja plasma alkoi virrata tippapussista suoneen, homma eteni nopeasti. Aikaa oli kuitenkin kulunut jo sen verran, että muuan emätamma tokeni rauhoituksestaan. Karsinassa ryskäsi eikä auttanut muuta kuin mennä hoitohenkilökunnan, pötkölläään makaavan varsan ja puhisevan tamman väliin. Pienellä suostuttelulla sain Vipsun leppymään ja malttamaan vielä hetken. Siihen vaadittiin hikiviila, tamman tuntemusta ja hauista, jota ei juurikaan ole.


©Meri Peuhkurinen

Kuinka plasmahoito tehosi, selviää lauantaina. Vuorokausi odotetaan, että plasma on kunnolla imeytynyt. Otetaan kontrollikoe, painitaan ja taistellaan. Tuloksien perusteella sitten joko jatketaan hoitoa tai annetaan asian olla. Koska odotusarvona on, että yksi hoito nostaa arvoa 2g/ltr ja tavoite on kuudessa, jouduttanee lauantaina vetämään vielä yksi erä.

Voinette kuvitella, miten hyvää epäluuloisen tamman luottamukselle tekee, kun varsaa käsitellään tällä tavalla. Karsinaan on asiaa enää allekirjoittaneella. Varsan luottamus toivottavasti palautuu, kun tilanne rauhoittuu, mutta tällä hetkellä tamma opettaa sitä olemaan erossa ihmisistä ja kieltää kaikki varsan aloitteesta tapahtuvat lähestymisyritykset. 

Olisihan se kiva, jos joskus pääsisi hommiin käsiksi normaalin kaavan kautta eikä aina olisi suota tarvottavana tai jumalatonta esterataa ylitettävänä. Vaan niin me aina selvitään voittajina maaliin. Tälläkin kertaa. Uskon niin.

- J


10 kommenttia

  1. Miten voikin olla, ettei mikään mene kerralla hyvin? Tsemppiä, toivottavasti plasmahärdelli auttoi!

    Nätti on varsa. Ja emäkin antanee sille vähän enemmän liekaa sitten kun huomaa, ettei varsa karkaa mihinkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ollaan kyllä synnytty kummien tähtien alla, kun ne koko ajan koettelee. Tsemppiä myös teille Ruusan kanssa!

      Toivon todella, että äiti antaa lapsensa jo kohta leikkiä =D Aika tyly meininki muuten. Luulen, että jos ei se tajua, se väsyy. Tai siis toivon =)

      Poista
  2. Toivottavasti plasmahoidot auttaa! Täällä pidetään kädet kyynärpäitä myöten ristissä, että kaikki menee hyvin. Sitä monesti toivoo, että saisi edes viideksi minuutiksi niin, että eläin ymmärtäisi puhetta ja niille voisi kertoa, että niitä yritetään auttaa.
    Kyllä se tamman ja varsan luottamus vielä ihmisiin palaa, kunhan ensin saatte nuo pakolliset hoidot tehtyä.
    Ilmeisesti et ehtinyt hommaamaan ennen varsan syntymää sitä ternimaitoa mistään? Nyt kiitän itseäni siitä jo etukäteen, että ostin sieltä messuilta tuon ranskalaisen selviytymispaketin kaiken varalta, missä on tuota rikastettua ternimaitoa.

    Tsemppiä teille kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan! Ei onnistuttu ternimaidon kanssa ei. Se oli jo sovittu, mutta muutaman mutkan kautta ei saatu haettua ajoissa. Mutkia olivat mm. toisen osapuolen loma ja numerot, joihin ei vaivauduttu vastaamaan. Sellaista se on. Kohtalon oikkuja. Vaikkei meille varsaa ensi keväänä tulisikaan niin ternimaitoa on pakkasessa, se on varma se!

      Poista
    2. Ja kiitos tsempeistä! Ne otetaan käyttöön heti =)

      Poista
  3. Meillä sai myös muuan läsipää pienenä plasmahoitoa x 2, eikä se(kään) mennyt ihan niin kuin Strömsössä... Tuloksena pienisuuri neulakammo, hetkellinen kosketuskammo, muuten vaan kammo jne. Ihan hyvä siitä silti tuli... Tai silleen.

    Tämän jälkeen tunnistus ja mikrosirutus olivat...no, hieman haasteellisia.

    Tsempit teille ja varsalle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näin tässäkin taitaa käydä. Ei enää imeskellä tädin peukaloa eikä anneta suosiolla paijata. Jos sitten mitään muutakaan =/

      Poista
  4. Meilläkin parivuotta sitten syntyi varsa ilman vastaaineita. Se oli jo syntyessän todella huonossa kunnossa, pariin otteeseen plasmotettiin kun ekat plasmat oli senverran huonoa ettei tullut tipasta läpi, onneksi seuraava onnistui. Siitä onneksi selvittiin ja varsallekaan ei suuria kammoja jäänyt vaikka ne pariviikkoa olivatkin hirveitä :) nykyään aina plasmat omassa pakkasessa varuilta :)

    VastaaPoista
  5. Huh. Kuulostaa hurjalta ja samalla lohdulliselta. Meilläkin on ensi keväänä jotain kaapissa valmiina..tuli sitä varsaa tai ei =D

    VastaaPoista
  6. Huh. Kuulostaa hurjalta ja samalla lohdulliselta. Meilläkin on ensi keväänä jotain kaapissa valmiina..tuli sitä varsaa tai ei =D

    VastaaPoista