Miksi suola kannattaa juottaa?


Tähän oivallukseen meni aikaa pari vuotta. Ensimmäisen kerran suolavesi hyppäsi silmille muistaakseni hevostietokeskuksen kertoessa siitä jonkin uudehkon tutkimuksen yhteydessä. Rekisteröin asian ja olin vahvasti samaa mieltä.

Meillä on juotu aina mielummin elektrolyyttivettä kuin ihan puhdasta melassimehua. Intuitiolla, sen suuremmin perustelematta. Mututuntumalla on tuntunut fiksummalta juottaa maistuvampi elektrolyyttimehu, joka vähän jeesaa kaiken hien mukana menetetyn kanssa kuin sokerilimppari, joka parhaassa tapauksessa pistää suoliston sekaisin.

Sittemmin suolavesi alias fysiologinen suolaliuos liukeni verkkokalvoilta ja painui unohduksiin. Jossain kohtaa varsin hiljattain suolaliuos vilahti taas silmissä, silloin sitä juotettiin Saaga S:lle ja Vitterille. Jos en väärin muista. Ja niin se unohtui taas.




Asia tuli vahvasti tietoisuuteen vasta C-kurssilla. Mihin tämän maagisen yhdistelmän voimat perustuvat? Logiikka, joka olisi pitänyt ymmärtää aina. Jos syöt suolan, suola kerää kosteutta elimistöstä joutuessaan mahalaukkuun. Toisin sanoen se kuivattaa ja väsyttää.

Joutuessaan elimistöön fysiologisena liuoksena, sillä on jo kaikki tarvittava kosteus. Fysiologinen suolaliuos korjaa hevosen nestehukkaa nopeasti, suolapitoisuuden ollessa sama kuin hevosen elimistöllä.

Kun hevonen hikoilee urheilusuorituksen, stressin tai vaikkapa vain helteen seurauksena, sille on mielekästä tarjota fysiologista suolaliuosta. Lisäksi suolaliuos ehkäisee kramppien syntymistä ja sen sanotaan jopa ehkäisevän jännevammoja. Tätä kannattaa miettiä!

Kesän helteitä (toivoa sopii), synnytyshikiä ja imetystä ennakoiden olen alkanut totuttaa Vipsua fysiologiseen suolaliuokseen. Kuten kaikki muutokset, tämäkin kannattaa tehdä maltilla. Vipsu tosin ei ymmärrä maltin päälle. Sen mielestä suolaliuos on parasta ikinä ja tuo tarjoiltava litra aivan liian vähän.

Fysiologisessa suolaliuoslitrassa on veden lisäksi 9g karkeaa merisuolaa. Joten ämpärillisessä sitä on jo 90g. Kannattaa pitää mielessä, että hevosen (500kg) normaali päivätarve on n. 20-40g suolaa. Raskaassa kuormituksessa menekki saattaa kuitenkin olla huomattavasti enemmän.

Koska hevonen ei pysty varastoimaan elektrolyyttejä kehoonsa, tulisikin suolahävikki pitää hallinnassa jatkuvasti. Jos hevosella on munuaisongelmia, se ei oikein meinaa hiota tai sen suorituskyky ja palautuminen on heikentynyt, se saattaa kärsiä yksinkertaisesti natriumin puutteesta.

Toisaalta liika on kaikessa liikaa. Myös suolassa. Ja vaikka suolaliuos "janon sammuttaakin" tulee raikasta puhdasta vettä olla aina tarjolla!

Lisää hevosen nestetasapainosta voi lukea esimerkiksi Hevostietokeskuksen nestetasapaino- tai elektrolyyttiartikkelista.

- J


7 kommenttia

  1. Tää olikin mielenkiintoista. Mä käytän hikoilutyön jälkeen melassivettä + elektrolyyttijauhetta, melassivettä aina työn jälkeen, oli hiki tai ei. Mutta tosi järkeenkäypäähän tuo on että suola kannattaisi saada nesteeseen liuenneena.

    Olen törmännyt yhteen paikkaan (varsapihatto) jossa kaikkeen veteen lisätään ympäri vuoden suolavesiliuosta. Siitä ideasta en oikein ole saanut kiinni. Kuulemma pitää janon tunnetta paremmin yllä ja siten parantaa juomista. Minusta ristiriitaista, jos aina juotava vesi janottaa? Oletko törmännyt tällaiseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatukseen suolasta lisäämässä janoa ja sitä kautta juomista olen kyllä törmännyt. En ihan tuollaisenaan tosin.

      Ymmärrän tarpeen parantaa juomista, jos hevosella on taipumusta ähkyihin tai se muutoin on kuivakka vähäisen juomisen takia tai se on kovassa rasituksessa/hikoilee paljon. Tarjolla pitäisi kuitenkin koko ajan olla myös se suolaton vaihtoehto. Muutenhan se on loputonta juomista ja kusemista?

      Elektrolyytit ja suolat eivät keräydy elimistöön "varastoksi" vaan ylimääräinen ja elektrolyytit/suolat ylipäätänsä tulevat virtsan, ulosteen, hengityksen ja hikoilun mukana pois elimistöstä.

      Mitä enemmän esimerkiksi virtsaaminen lisääntyy, sitä enemmän elektrolyyttejä/suoloja "valuu hukkaan". On myös huomioitava, että runsas virtsaaminen (paljosta juomisesta, liiasta valkuaisesta tms.) rasittaa munuaisia.

      Edellisten valossa jatkuva juomisen lisääminen suolaa hyväksi käyttäen juomavedessä tuntuu hieman tarkoituksettomalta. Mutta, jos helteet tulevat, niin tarkoitus on itsekin tarjota laitumella raikkaan veden rinnalla myös suolaisempi vaihtoehto.

      Paha sinänsä lähteä ottamaan kantaa kenenkään tekemiseen. Siinä voi olla joku pointti, jota minä en vain yskinkertaisesti ymmärrä =)

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus. Lisäisin, että kannattaa kiinnittää suolan laatuun huomiota ja ostaa siis esimerkiksi käsittelemätöntä, ns. raffinoimatonta, harmaata merisuolaa tai käsittelemätöntä Himalajan vuorisuolaa. Näin suolassa on tallella kaikki mineraalit, eikä useinkaan lisäaineita, kuten paakkuuntumisenestoaineita, kuten käsitellyissä suoloissa.

    Hevoselle voi myös esim. treenin jälkeen antaa elektrolyyttivalmisteen sijaan itse tehtyä elektrolyyttivalmistetta, eli sekoittaa veteen esim. meri,- tai vuorisuolaa ja mineraalisuolaa, esim. Pansuola, Seltin.

    Suola/elektrolyyttiveden joukkoon ei kannata ainakaan isoja määriä sekoittaa esim. melassia, koska hevosilla sokeri saattaa hidastaa nestetasapainon palautumista. Jos vesi ei sellaisenaan maistu, kannattaa joukkoon lisätä mielummin jotakin vähäsokerista, kuten vaikkapa jotain viherpellettiä.

    Suolaveden juominen on myös ihmisille hyödyllistä. Itse lisään ripauksen laadukasta suolaa veden joukkoon lähes aina, kun juon vettä.

    Mun hevosellani on vapaasti saatavilla Himalajan vuorisuolakivi ja lisäksi riittävän suolojen saannin varmistamiseksi, annan 1-2 ruokalusikallista merisuolaa, nimenomaan veteen sekoitettuna.
    Hevosen hikoillessa, esim. hikitreenin jälkeen, annan vettä, johon sekoitan merisuolaa ja mineraalisuolaa tai fysiologista suolaliuosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Loistavia pointteja. Suoloissa todella on eroja.

      Luonnostilassa odottelee yksi pätkä aiheesta. Mietin pitkään lätkäisenkö tähän samaan, mutta jottei menisi aivan raamatuksi, säätin toiseen kertaan :)

      Poista
  3. Hyvä kirjoitus!!! Aina tämän(kin) välillä muistaa, mutta sitten jää taas unholaan, kun on "muka" niin vaikeeta toteuttaa. Yhden kesän jaksoin värkätä laitumelle suolavedet, mutta sitten taas unohtui... pitääpi ottaa itseään niskasta kiinni. Mistäköhän saisi käsittelemätöntä merisuolaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin kaikista luontaistuotekaupoista, kuten Ruohonjuuri, Life, Hyvinvoinnin tavaratalo. Itse käytän Danivalin karkeaa merisuolaa. Se on käsittelemätöntä ja mielestäni hyvälaatuista ja aika edullista. https://kauppa.ruohonjuuri.fi/karkea-merisuola/URTEKR-3431590000052/dp

      Poista
    2. Kiitos RC! Nää on näitä helppoja vaikeita asioita =D

      Käsittelemätöntä merisuolaa tosiaan saa Anonyymin mainitsemista paikoista. Rehuversiota en ole onnistunut löytämään ilman, että mukana olisi paakkuuntumisen estoainetta vai mitä se oli. Kuitenkin noissa rehusuoloissa (meri-/vuorisuola) on korkeat Nacl-pitoisuudet, mitä pidän olennaisena, kun nestetasapainoa huolletaan.

      Poista