Mitä maksoi tallinpito 2018

Viime vuosi oli hevoshistoriani kallein, muttei suinkaan tallinpidollisesti. Kaikkein kalleinta on, kun hevonen joutuu tehohoitoon.

Mutta nyt ei puhuta siitä, vaan kerrataan toisenlaista todellisuutta, joka oma pieni talli pihassa on.


Viemärin sisältö on varsin verrannollinen..Tallin peruskalliokulut 2018 olivat 10010€ eli hieman reilu 800/kk :
(Suluissa menneiden vuosien vastaavat.)


 • Heinä 4600€      (6993€ / 5060€ / 5000€)
 • Kuivike 1730€      (1903€ / 1150€ / 1500€)
 • Sähkö 3680€     (1332€ / 2500€ / 2300€)


Nämä on aina vähän hankalia heinät ja kuivikkeet. Niitä on jo vuoden alussa valmiina ja toisaalta joku lasku saattaa mennä maksuun vasta seuraavan vuoden puolella, jos heinälasti tuli pihaan ennen vuodenvaihdetta. Toisaalta, sama tilanne vuodesta toiseen.

Olennaisin ero heinäkuluissa on viime kesäinen helle versus sitä edellisen kesän kylmyys ja jatkuva sade. Hevoset saivat hyvän ja pitkän laidunkesän, joten heinänkulutus oli vähäisempää kuin vuotta aiemmin. Huomaa myös, että tallia asuttaa pääasiassa ponikokoiset erilaisten alkuperäisrotujen edustajat.

Mitä kuivikkeisiin tulee, olkipelletti tuntuisi toimivan meillä parhaiten, paitsi käytännössä myös lukujen valossa. Kun siirryttiin olkipellettirouheeseen, kustannukset pomppasivat muutamalla satasella ja asuuhan meillä tallissa yksi hyrrä, joka sekin kuluttaa hieman enemmän.

Toisaalta neuroottinen pieni varsa nimeltä Venda kompensoi tätä. Jokin vaikutus lienee silläkin, että superhelteillä hevoset olivat päivisin sisällä, joten kesälläkin kuivitettiin hieman tavanomaista kesää enemmän.
Sähkölasku onkin sitten helvetin hienoa luettavaa. Selittäisikö tuon nyt sillä, että huudatti superhelteissa jotain supertuuletinta? Ei sentään. Tuossa on mukana Vattenfallin tarjoilema 1500 euron yllätys, vuoden 2017 kulutuslasku nimittäin.

Vuosi takaperin analysoidessani lukuja totesin:"Kiva huomata, että sähkönkulutukseen liittyvistä valinnoista on ollut konkreettista hyötyä!"

Vxxxu niistä valinnoista mitään iloa ollut. Todellisuudessa sähkörivi on siis:

 • 2180€     (2832€ / 2500€ / 2300€)

Muita kuluja kertyi n. 12000€. Se tekee nopealla matematiikalla tonnin kuussa (2017 n.1083/kk, 2016 n.1540/kk ja 2015 n.2333/kk). Muutos ei ole merkittävä, mutta suunta on ehdottoman oikea.

Muissa kuluissa on mukana rahoitusta, tallitarvikkeita, koneiden ja kaluston hankintaa ja huoltoa, jätehuoltoa, aikaisempaa vähemmän hiekkaa ja vakuutukset mainitakseni muutaman.

Kaikenkaikkiaan kuluja oli noin suunnilleen 22000€ eli reilu 1800€ kuussa. Se oli tallinpidon ja vain tallinpidon rahallinen kustannus verovuonna 2018. Kuluissa ei ole mukana eläinlääkäri- tai kengityskuluja, ei varusteta eikä muitakaan omien hevosten yksityisiä kustannuksia. Ne ilot ja surut on ihan oma rahoituksellinen painajaisensa.

Vaikka kulut ovat yhä suhteessa aivan liian suuret, ovat ne kuitenkin suhteessa vähemmän kuin aiemmin. Tuloja oli tällä kertaa hieman reilu 19000€, mikä on edellisvuotta enemmän. Silti palkasta joutuu yhä vain haaveilemaan.

Kun tuloista vähentää menot, tallinpidon lopulliseksi hinnaksi jää 2671,48 euroa. Viime vuonna vastaava luku oli 10500€!

Edelleen ahdistaa, mutta minkäs teet. Suunta on ainakin oikea. Alaspäin. Sinne on totuttu menemään muutenkin ;)

- J6 kommenttia

 1. Sähköfirmat ne osaa aina yllättää, ja ei niin iloisesti!
  Jos tallinpidon lopullisen hinnan vertailua tekee edelliseen vuoteen, niin todellakin suunta on oikea! Ja kun vertaa muita kuluja viime vuonna ja vuonna 2015, niin suunta on sielläkin oikea. Ja taitaa nuo muut kulut olla aina niitä, mitkä tulee sillä tavalla yllättäin ja varsinkin uudessa tallissa niitä ei voi välttää, jos haluaa jotain uutta rakennettavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin osaa. Muutama vuosi sitten vanha sähkömittari (edellisessä osoitteessa) vaihdettiin sähköyhtiön toimesta etälukevaan mittariin. Siinä vaihdoksen yhteydessä lukemat pomppasi mystisesti muutaman tonnin edestä. Myönsivät, että virhe on mahdollinen, mutta lasku piti maksaa silti.

   Poista
 2. Ohoh, mielenkiintoisia laskelmia! Ja tosi hyvä että suunta on oikea, kyllä ne investoinnit alkaa näkymään luvuissakin pikkuhiljaa - ehkä jo tänä vuonna?
  Sähkölaskut ovat kyllä petollisia, ihan näin yksityistaloudessakin kun sähkön siirrosta maksetaan myös mansikoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toi sähkö on kyllä yks perkele. Juurikin siirtomaksujen takia. Budjetointivaiheessa se oli myös yksi niistä kuluista, joihin en realistisesti osannut mitenkään varautua.
   Jos ei edessä siintäisi uusia investointeja ja elämä kulkisi kuin junaradalla niin tämä vuosi olisi jo realistinen nollatulos tai pieni plussa, mutta koskaan ei tiedä. Heinän hinta nousi ja nyt myös kuivikkeiden. Aika näyttää.

   Poista
 3. Minä kilpailutin kaiken, vaihdoin heinäntoimittajaakin... mikä tuntuu utopistiselta koska kaikki myivät ei-oota. Heinälasku oli puolet pienempi kuin aikaisempina vuosina, laadusta ei ainakaan vielä ole tarvinnut tinkiä. Meillä nyt kallein menoerä on kuivittaminen ja lannan hävitys, mutta helpottaa elämää niin paljon, kun se paskalava häviää pihasta pelkällä viestillä. Halpaa tästä lajista ei saa silti millään, ikinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinäntoimittajan vaihtaminen vaatii jo (uhka)rohkeutta! XD Vaikka meillä on hyvä toimittaja, haaveilen minäkin halvemmasta heinästä.

   Houkuttelisi myös tuo kuivike/lantacombo..Jos olisi isompi talli, vaihdettaisiin kaiketi heti mekin. Nyt on vaan nipistettävä?

   Halpaa tästä ei tosiaan saa. Yhdessä kohtaa voi kuvitella säästävänsä, mutta jokin muu kompensoi sen säästön sitten kuitenkin. Siinäkin mielessä se, että säästää yksinomaan vaivassa, on ainoa säästö, jota pitäisi tarkastella lähemmin.

   Poista