Törppötitteli haltuun - Kuinka olla (tallilla) se tyyppi, joka ärsyttää kaikkia

Olen kuvitellut tallidraaman olevan suht suomalainen ilmiö. Keskustelulta ei ole päässyt välttymään, koska some ja suustansa varomaton hevosväki. Tavallaan positiivista, että keskustelu, johon pääasiassa olen törmännyt, on tapahtunut ainakin suurilta osin todellisten ihmisten omilla naamoilla.

Mutta ei me suomalaiset yksin olla sivistymättömiä, kateellisia, katkeria ja mihin nyt yleensä näissä keskusteluissa viitataan selityksenä huonolle käytökselle. Vaikuttaisi olevan kansainvälinen ilmiö. "HeelsDownMag - How to be The 'Nightmare Boarder'at your barn" vihjaa, että meno on sama kautta planeetan.

Kuten jutussakin todetaan, varsinkin isommilla talleilla porukkaan mahtuu kaikkea tätiratsastajista ponijunnujen helikopterivanhempiin ja näin ollen "paskamyrskyssä on paljon mielipiteitä". Paskamyrsky on ikäänkuin vakio, muut tekijät vaihtelevat.

En onnekseni ole suuremmin törmännyt paskamyrskyihin nykyisessä roolissani, mutta on niitä tullut muuten nähtyä. Ja kuultua. Toisilla talleilla enemmän, toisilla ei juuri ollenkaan.

Pidän nykyisin tiettynä vahvuutena sitä, että olen joskus ollut tarinan painajainen. Näen molemmat puolet, ja ymmärrän nyt paremmin tämän tuskan, muistaen kuitenkin sen kolikon toisen puolen.

Mukaillen jutun linjaa, katsotaan miten saat tittelin haltuusi:


Älä siivoa sotkujasi tai vie tavaroita paikalleen. Tämä juttu on tosi ja ärsyttää kaikkia osapuolia.

Kun olin asiakas, ärsytti valjastaa edellisen paskoissa tai siivota pesupaikka kymmenistä ämpäreistä, ruoka-astioista, suojista ja ties mistä, että sai hevosen valjastettua/pestyä. Ärsytti huolehtia, että loimet eivät roikkuneet kuivaustelineessä yli sallitun ajan. Ärsytti saada syy niskoilleen siitä, että joku muu puhdisti kaviot käytävällä ja jätti jälkeensä sotkun. Ärsytti sääntö, että piti puhdistaa kaviot aina karsinassa.

Nyt tallinpitäjänä olen kengitysnaulanatsi. Naulankärjen paikka on roskiksessa, ei kuolioimassa hevosen jalkaa tai silpomassa suolistoa. Skitso? Ehdottomasti, mutta aiheesta.

Samalla olen ärtynyt siitä, että aamuisin kaviosta putoilee kuiviketilsoja tallin ja tarhan välille, mutta liian laiska tekemään asialle mitään. Okei, joskus noukin ne matkaan, mutta voisi olla fiksumpaa putsata kaviot siellä karsinassa, ihan niinkuin joku jossain joskus vaati. Ymmärrän yhtäkkiä senkin, ettei kuivien loimien paikka ole kuivaustelineessä.

Jos haluat olla epäsiisti sottapytty tavalla, joka vaikuttaa muihinkin, muista nämä: Siivoa jälkesi "sitten kun". Paskainen astia on paskainen astia ja lakaisematon käytävä on lakaisematon käytävä. Vaikka se olisi vallitseva tila vain sen aikaa, kun liikutat hevosen. Kun tavarat on levällään, ne on aina jonkun tiellä. Jätä siis kaikki levälleen, aina. Äläkä missään tapauksessa siivoa hevosesi jätöksiä, mistään. Kun kakka uppoaa hiekkaan, siitä tulee liejua - kentällä, radalla, tiellä, tarhassa, maneesissa.

Muista sitten valittaa siitä liejusta.

Anna hevoselle extraheinää (oma lisäys: tai ylipäätänsä mitä tahansa ruokaa/herkkuja muiden nenän edessä. Vielä pahempi: Anna jonkun muun hevoselle extra mitä tahansa ilman lupaa.).

Asiakkaana en (täysin) ymmärtänyt, miksi tallinpitäjät olivat tarkkoja siitä, ettei heinää ominpäin hevosille annettu. Nyt ymmärrän. On todella epäreilua (paitsi kuten jutussa mainitaan, tallinpitäjän budjetille, myös) muille hevosille, kun yksi saa ruokaa ja toiset ei.

Meillä on kuitenkin sääntö/toivomus, että jokainen asiakas / hevosen vuokraaja antaisi ennen liikutusta hevoselle kourallisen heinää. Tämä kourallinen on osoittautunut varsin liukuvaksi käsitteeksi. Ymmärrän paremmin kuin erittäin hyvin, ettei tällaisia liukumia (varsinkaan) isommilla talleilla katsota hyvällä. Ne todella tuntuvat pussissa ja vaikuttavat myös kohtaan 1 yllättävän paljon.

Silti, sääntö pysyy.

Vaikeasti allergisen hevosen omistajana sain maksaa pitkiä pennejä ja pelätä hevoseni hengen puolesta, kun joku tiesi aina paremmin ja näki aiheelliseksi ruokkia (tai olla ruokkimatta) hevostani mielenliikkeidensä mukaisesti. Sittemmin olen ollut ainakin kahden muun hevosen kanssa parantelemassa "harmittomista herkuista" johtuvia ähkyjä. Kivaa.


Älä kelaa/laita vesiletkua koskaan paikalleen. Näille tyypeille on kuulemma ihan oma paikkansa helvetissä. Taidan joutua sinne.

Asiakkaana olen ollut kiltti ja pitänyt huolen siitä, että letkut ovat aina päätyneet siihen, mistä ne otinkin, tai missä niiden paikka oli. Sitä en kuitenkaan koskaan osannut ottaa huomioon, miten helposti letkuun tulee reikiä. Tai sitä, kuinka helposti - ja usein - letkun liitinosat hajoavat miljooniin atomeihin, pienimmästäkin kavion osumasta. Joskus riittää vähempikin.

Ärsyttävintä on tietysti, että hajoaa, mutta yhtä paha, jos hajoamisen joutuu itse myöhemmin hankalassa tilanteessa huomaamaan. Eli silloin, kun vesi jo lentää. Älä siis koskaan kerro, jos hajotat jotain. Tehosta ärsytysvaikutusta jättämällä hajonnut mikä tahansa mahdollisimman levälleen, että siitä on varmasti haittaa mahdollisimman monelle.


Ämpärit ja letkut paikallaan, mutta jonkun kärryt täyttää koko pesupaikan...


Jätä ovet ja portit levälleen (oma lisäys: tai valot päälle). Tämä on toimiva. Mutta ärsytys vaikutus kohdistuu lähinnä tallinpitäjiin.

Suomessa suljettavia portteja on kaiketi vähemmän, joten ongelma on lähinnä ovien kanssa. Monestakin syystä. Yksi on lämmitys. Tätäkään en asiakkaana ollessani täysin ymmärtänyt, tai osannut ärtyä, jos toinen asiakas jätti oven auki tai valot päälle. Auki jätetty tarhan portti olisi voinut risoa enemmän. Näitäkin sattui, muttei onneksi omalle kohdalle.

Varustehuoneen ovi (toisinaan myös tallin) piti kaikilla talleilla sulkea perässään aina, kun siitä kulki. Jos siis menit hakemaan satulan, ovi tuli sulkea mennessä ja tullessa. Sitä ei saanut jättää auki siksikään aikaa, kun varusteita huoneesta nouti. Myös valojen päällä pitämisestä huomautettiin heippalapuin ilmoitustauluilla, valokatkaisijoiden yhteydessä, kulkureiteillä ja sanallisesti, jos yhtään lipsui.

Nyt, kun maksan sähkölaskun, ymmärrän. Sähkö on, varsinkin talvella, kuluerä johon en ollut varautunut. Ymmärrän myös, mitä se rakenteille tekee, jos ovi on aina auki. Ymmärrän vaikutuksen ilmanvaihtoon, rehuhygieniaan ja moneen muuhunkin juttuun, joita ei todella tullut ajatelleeksi.


Omi kenttä / maneesi (Omalisäys: rata / katospaikka)

Parasta on, kun ei tarvi varoa tai ottaa huomioon muita kuin itsensä. Pystyy tekemään juuti sen treenin mitä ajatteli.

Mutta porukassa on (aina) se joku, joka ei mahdu sun kanssa samaan maneesiin. Koska sitä vituttaa, se päättää ratsastaa niin, että saat väistellä henkesi kaupalla. Kaikki kärsii, ei vähiten hevonen, jolla se ratsastaa milloin päin sinua, milloin päin seinää. True story.

Sitten menen Vendan kanssa Jokimaalle ja huutelen muille, että pysykää kaukana. No, se on ihan maalaisjärkeä se...

Ravi-iltoina jaetut katospaikat ovat kiva stressilisä. Älä missään tapauksessa pidä kiirettä hevosesi kanssa vaan kylmää jalat ja pakkaa tavarat hartaudella. Vaikka pariin otteeseen. Katoa kahville, mitä tahansa, mutta varmista, että seuraavalle tulee mahdoton kiire.


Täytä paskasaavi, mutta älä tyhjennä sitä

Tämän vuoksi meillä ei ole enää paskasaaveja. Ne painaa, ei (kukaan) jaksa.

Meillä on lantala ja se saa riittää. Kun käyn "vierailla", näen aina täysiä saaveja, en koskaan tyhjiä. Radalla, maneesissa, kentän laidalla.

Eniten ärsyttää niitä, jotka joutuvat tyhjennyshommiin.


Lainaa varusteita kysymättä (oma lisäys: hajota ja hukkaa, älä kerro / korvaa)

Tämä on niitä "pitäisi olla kaikille päivänselvää"-sääntöjä. Vaan kun ei ole. Tällä pääset ehkä kaikista mainituista nopeimmin listan kärkeen. Ihan sama kenen ja mitä lainaat.

Tämä on myös syy, miksi minä en mielelläni lainaa keneltäkään yhtään mitään. On omat varusteet, kärryt, traileri ja niin edelleen.

Tämä on myös syy, miksi en mielelläni lainaa kenellekään yhtään mitään. Edes rahaa vastaan. Pahinta on, kun jotain hajoaa, eikä ole selkärankaa sanoa siitä ja kysymättä korvata sitä.

Esimerkiksi ämpärit kuuluvat tietyssä mielessä tallin kuluviin osiin, mutta niitäkin on eri hintaisia ja eri tarkoituksiin. Kaikki käyttö ei ole normaalia käyttöä eikä kaikki kuluminen normaalia kulumista. Ämpäri on esimerkki, koska viime viikolla minulle selvisi, että on talleja, joissa ämpärit on oltava omasta takaa - myös se ämpäri, josta vesi karsinassa juotetaan. Toki olen ollut asiakkaana parillakin tallilla, jossa muut kuin karsinan kiinteät astiat eivät kuuluneet hintaan. Ymmärrän sen hyvin.

Jos unohdetaan ämpärit, olen asiakkaana maksanut mm. uudelleen perustetun (kuivikepatja) karsinan, karsinan seinät, juomakupin, ollut lainatrailerin kanssa kolarissa ja hoitanut korjauksen vaikken ollut syyllinen. Olen katsonut vieressä, kun joltain on hajotettu lainasatula, lainakärryt ja lainavaljaat. Kerran näin yhden hevosen hajoavan. Kaikista hajotetuista ei omistaja saanut koskaan tietoa, osasta tuli riitaa, mutta kaikissa meni välit. Satula oli mystisesti hajonnut, kärryt oli sentään korjattu, valjaat vain katosivat. Hevonen ei saanut tarvitsemaansa lääkäriä kuristuttuaan tajuttomaksi. Lista on pitkä.

Ihmiset on helvetin röyhkeitä ja itsekkäitä. Tai sitten kilttejä. Monella on paha tapa olla pitämättä puoliaan näissä. Palataan kohtiin: Tämä on myös syy, miksi...


Tuo huonokäytöksinen koirasi tallille (oma lisäys: tai ihminen, iso tai pieni)

Koirat kuuluvat lähtemättömästi talliympäristöihin ja hyvä niin. Hevoset tottuu ja hyvä sekin.

Niin kauan ok, kun koirat osaavat käyttäytyä hevosten ja vieraiden ihmisten lähellä. Niin kauan ok, kun osaavat väistellä autoja, traktoreita ja juoksevia hevosia. Niin kauan ok, kun ovat enemmän hiljaa kuin äänessä. Niin kauan ok, kun eivät sotke tai vahingoita mitään tallialueella. Niin kauan ok, kun tulevat toimeen toistensa kanssa. Niin kauan ok, kun ovat kytkettyinä tai absoluuttisessa hallinnassa.

Minä olen ollut se asiakas, jolla koirat oli aina mukana ja kyllä, minun koirani paskoivat yhden tallinpitäjän portaille. Mielestäni asiasta olisi silloin voinut sanoa nätisti, mutta kun muuan koira kusi minun terassilleni, räjähdin. Instant Karma.

Lasten kanssa on vähän sama homma kuin koirien. Niin kauan ok, kun niitä ei tarvitse kenenkään muun kuin vastuullisen vanhemman (tai kenen kyydissä tulivatkaan) vahtia. Piirtää saa, mutta vain omille papereille - tai edes paperille.

Mitä tulee isompiin ihmisiin, hyvillä käytöstavoilla pääsee pitkälle. Törpön tittelin saa, kun ei tervehdi, kuiskailee, pyörittelee silmiään, arvostelee. Keskity puhumaan muista kuin toivoisit, että muut puhuvat sinusta, ja olet oikealla tiellä. Et ehkä tiellä kohti kyseenalaista törppötitteliä, mutta...


Oma lisäys: Säilö tallilla enemmän kuin tarpeellinen määrä tavaraa

Käytännössä kaikilla talleilla on rajattu tila asiakkaan omille varusteille. Käytännössä kaikilla talleilla on asiakkaita, jotka hamstraavat tarpeettomia varusteita luopumatta koskaan mistään ja siinä sivussa hivuttavat rajatun säilytystilan rajoja kohti ääretöntä.

Ei osu pelkästään tallipitäjän hermoon vaan myös muiden asiakkaiden, sillä usein joku tulee varusteineen heille varattuun, rajattuun tilaan.

Kyllä. Minä olin tällainen asiakas, minä olen tällainen tallinpitäjä ja kyllä, minulla on ollut tällaisia asiakkaita.


Kenenhän tavarat siinä kasaantuu...


Oma lisäys: Tuijota vain omaa ja/tai oman hevosen napaa

Meillä on sääntö, että hevosten hyvinvointi on kaikkien yhteinen asia. Se tarkoittaa mm., että vettä lisätään, jos joltain on vesi loppu. Riippumatta siitä kuka huomaa ja kenen hevosesta on kyse.

Meillä tämä on sääntö, sillä aikaisemmassa elämässäni törmäsin liian usein ilmiöön "ei kuulu minulle" tai sen siskoon "ei kuulu muille". On olemassa myös versiot, ei sisälly hintaan / palvelutarjontaan sekä tallinpitäjän hommia. Siinä väitellessä jää jalkoihin se tärkein, hevonen.

Silti vastuuta, yhteistäkään, ei saa sysätä muiden harteille. Tästä on nimittäin olemassa myös versio, älä tuijota kenenkään, edes omaa napaasi.


Onko sulla jotain lisättävää tähän? Mikä ärsyttää eniten?

- J

8 kommenttia

 1. Aamen, ei mitään lisättävää!
  Mä jo alusta lukiessani odotin, että mahtaako tulla kohta tavaroitten lainaamisesta. Joo, mä ymmärrän sen, että lainataan vaikka kauhaa, ämpäriä tms, mutta miksi sitä ei voi palauttaa sinne, mistä sen otit??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan oma "suosikki". Ja tosiaan tuo, kun sitä ei voi palauttaa mistä otti. Tai edes puhtaana.

   Poista
 2. Oivallinen lisäys tuo viimeinen. Minua on joskus kielletty viemästä vesiä vieraiden hevosten tarhaan kun vuokrahevoselle vein, on kuulemma omistajien asia. Vein kiellosta huolimatta ja sain lopun aikaa sillä tallilla kyräilyä kohdalleni, puutun kuulemma muiden asioihin. Kyllä minusta se on ihan jokaisen homma varsinkin kesähelteellä hevosten juottamisesta huolehtia!

  Isommalla tallilla kakkanatseilu ärsytti kun ei riittänyt, että kentällä väistelee kasaa kunnes lopettaa ratsastamisen vaan piti kesken ratsastuksen tulla alas selästä ja siivota kasa. Eikä se huutelija tietenkään itse voinut sitä vieressään olevaa kasaa ikinä itse siivota pyynnöistä huolimatta. Huh, onneksi pääsin kotitallille missä omistajalla on aivot päässä!

  Tavaroiden lainaaminen, luvallinenkin ja hajottaminen ilman että asiasta ilmoittaa on sellainen joka meidän tallilla on aina ollut ongelma. Milloin on raippa katki, milloin selkäännousujakkara eikä syyllistä löydy mistään. Tallinpitäjä kyselee kaikki läpi ja tulee itsellekin syyllinen olo vaikka ei asiasta mitään tiedä... Miten vaikeaa on sanoa, että se 5e raippa katkesi ja ostaa uusi? Ei se niin iso juttu ole jos siitä sanoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mitenkään voi käsittää, miten veden viemisestä voi tehdä tuolla tavalla ongelman. Mutta kaikesta voi. Kiitos kun välitit!

   Ja tosiaan tuo, ei ole iso juttu jos siitä sanoo.

   Poista
 3. Nyt oli aika tyhjentävä veto! Tallia tehneenä ja asiakkaana ollessa isoissa ja pienissä talleissa tästä löytyy monta asiaa, jotka kirpasee ja syvältä. Tällä hetkellä isoimmat närästyksen aiheet on rikkoontuneet esineet, joita ei saada roskikseen asti. Ihan sama, kenen tätipalli on räjäytetty ja kenen toimesta, mutta se joka rikkoo, kantakoon roskikseen ja laittakoon viestiä muille, että minä hajoitin, tuon uuden! Ämpärit, joissa ei ole kahvoja tai vain puoleen väliin ulottuva halkeama, kaikki roskis kamaa.

  Nuo naulat on myös kammon aihe, hevoseni karsina kun sattuu olemaan juuri kengityspaikan edessä... ei naurata tulla tallille ja ensimmäisenä bongata kiiltäviä esineitä karsinan edustalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamen!

   Nuo kengitysnaulat on tosiaan ikävä. En tiedä suhtautuisinko yhtä hysteerisesti, jos ei olisi osunut matkan varrelle tilannetta, jossa kengitysnaulan jämä päätti yhden emähevosen elämän. Niin turha kuolema. Siksi toivoisin, että kaikki ymmärtäisivät siivota ne pois pikaisen lakaisemisen sijaan.

   Poista
 4. Onnea on käydä yksityisen omassa pihassa, jossa ei ole kuin omat pollensa, ja jonka kanssa ajatus- ja "siisteys" maailmat kohtaavat <3
  Toisaalta lisää liikuttajia kaivattaisi, mutta täytyisi myös se ajatusmaailma ja tavat kohdata. Esimerkiksi että siivotaan turpeet ja muut turhat pois viemärin ympäristöstä ennen kuin lasketaan vettä ja tukitaan viemäri.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hyvä pointti! Tämä jäi kokonaan huomiotta. Viemärin puhdistaminen on jotain toisesta ulottuvuudesta..YÖK. Mutta aina ne tuppaa tukkeentumaan ja välillä löytyy mitä ihmeellisimpiä aineksia siitä sopasta XD

   Poista