Maatilat ja hevostallit - kaikkien yhteiset olohuoneet

On olemassa erityisesti maaseutua koskettava ilmiö, jossa ihminen tai ihmiset menevät toisen kiinteistön alueelle, joskus jopa kotipihaan, viettämään aikaansa. Hevostalleilla vetonaulana toimivat luonnollisestikin hevoset.

"On varmaan ok, että katsellaan hevosia."

Onko ok, jos mäkin tulen sun pihaan katselemaan mitä siellä sattuu olemaan?

Näin korona-aikana päästään sukkelasti siihen, miksi ei ole ok "mennä katsomaan tallipaikkaa ennalta ilmoittamatta", käydä jonkun pihalla "vain katselemassa hevosia", tai tehdä minkään sortin yllätysvierailuja yhtään mihinkään.

Meillä on tietojeni mukaan käyty kerran - kahden henkilön voimin - katsomassa tallipaikkaa ilman ennakkoilmoitusta. "Vain niin näkee totuuden." Tavallaan ymmärrän tarpeen yllättää. Nähdä, mikä meno tallilla todella vallitsee, ja ovatko mainospuheet vain kaunisteltua totuutta. Ehkä muut asiakkaat kuitenkin osaavat kertoa sen. Ehkä vaihtuvuuskin on vihje. Ehkä se, ettei ole ilmoitettu tallipaikkoja, kertoo ettei sellaisia ole edes tarjolla - kuten meidän tapauksessamme.

Eipä siinä, asiakkaamme saavat täällä vapaasti touhuta ja kulkea. Talli ja sen toiminta kestää kriittisemmänkin tarkastelun vuorokauden kaikkina aikoina. Mutta kohteliasta - ja järkevää - on tiedustella ensin, toimia sitten.

Me haluamme tarjota hevosille turvallisen ja rauhallisen ympäristön. En voi mitenkään tietää, onko tämä yllätysvierailija käynyt samanlaisella yllätyskäynnillä jollakin toisella tallilla. En voi tietää, eikä voi hänkään, onko sillä toisella tallilla sairastettu jotakin herkästi tarttuvaa hevossairautta: Pääntautia, influenssaa, pälvisilsaa tai vaikkapa väiveitä. Oikeastaan hän ei voi tietää sitäkään, sairastetaanko edellä mainittuja meidän tallilla. Siinä paikkoja nuohotessaan hän joka tapauksessa levittää tautia ympäriinsä.

Tämä yllätysvieras ei voi myöskään tietää, onko tallinpitäjällä tai jollakin tallin asiakkaista lääkitys, joka madaltaa vastustuskykyä huomattavasti. Hän ei voi tietää, sairastaako joku tallilla jotakin sellaista sairautta, joka tarttuu tai joka vie vastustuskyvyn. Hän kuitenkin päätti altistaa nämä tuntemattomat hengenvaaraan.

Minä ymmärrän, että on houkuttelevaa mennä "vain katsomaan hevosia", vaikka sitten toisen ihmisen kotipihaan tai joka tapauksessa yksityisen kiinteistön alueelle. Moni sentään ymmärtää pysyä aidan toisella puolella, koskematta hevosiin, kaikki valitettavasti eivät. Silittämällä hevosta saatat tietämättäsi levittää eristetyn hevosen ihosairauden seuraavaan.

Toisille on luontevaa jättää pyörät levälleen ja syötellä hevosille heinänkorsia, lehtiä tai pahimmassa tapauksessa leipää, omenoita ja muita "herkkuja".

News flash, ne levällään olevat pyörät on helvetin vaaralliset (myös) sille hevoselle, joka tulee harjoitusradaksi tarkoitettua "tietä" miljoonaa, adrenaliinia puhkuen. Siinä vauhdissa ei ehkä kukaan ehdi huomata, kun pyörät on jo hevosen jaloissa, tai jos ehtii, kuski ei välttämättä pysy väistöliikkeessä kärryillä. Se voi olla myös lapsi, joka jää alle.

Mitä syöttelyyn tulee, edes se maasta taitettu heinänkorsi ei välttämättä ole turvallinen. Saati sitten muut herkut, joita keksit hevoselle hyvää hyvyyttäsi antaa. Loukkaantua ei kannata, jos hevosen omistaja hermostuu, kun olet koko kesän kantanut laitumelle sinulta jääneitä, sanojesi mukaan varta vasten hevosille kuivattuja leipiä. Ne saattavat tappaa hevosen. Olisit kysynyt ensin.


- J

4 kommenttia

 1. Uskomattomia urpoja tuollaiset "tallipaikan katsojat"! Sen ymmärrän, että hevosista mitään tietämättömät toimivat tyhmästi, mutta että (oletettavasti) hevosihmisetkin... Huoh.

  Itse törmäsin tähän ilmiöön, kun Ruusa oli pari kesää laitumella, joka oli tien varressa eikä kenenkään pihapiirissä. Sinne kannettiin ties mitä leipiä ja niittyleinikkejä. Jokaiselle itse teosta yllättämälleni sanoin, että missään tapauksessa mitään ei syötetä eikä hevosia houkutella aidalle ilman että paikalla on joku hevosenomistajista vahtimassa ja antamassa luvan.

  Vaikka ihmiset eivät tarkoittaneet pahaa, en tajua, miten jonkun mielestä voi olla ok syöttää toisen eläintä ilman lupaa. Olisikohan heistä ok jos menisin heidän pihaansa syöttämään koiralleen jotain, mille koira voi olla vaikka pahasti allerginen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän raskauttavana tekijänä, jos syyllinen on hevosihminen. Mutta aina joku yllättää.

   Poista
 2. Voi myös kipata saavillisen omenoita poneille ihan vaan siks, kun ne on vähän pilalla... mutta kyllähän ne hevosille kelpaa.. pitäis olla kiitollinen, kun saa ilmaiseksi poneilleen evästä. Mistä hitosta näitä sikiää???? Todennäköisesti aivotoiminta on samaa luokkaa, kuin näillä "lähdempä-hiihtolomalle-lappiin" tai ainakin jonotan ämpäreitä... Tsemppiä! Mä haaveilen petoaidasta, sais samalla ylimääräiset nurkissa hiippailijat pysymään pois tontilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä haaveilen kivääristä, mutta lienee kaikkien etu, että vain haaveilen XD

   Poista