Hammaskeijulla hirveä kiire

Vipsu kärsi minulle tullessaan monipurentaongelmasta, joka oli suoraa seurausta hammashuollon laiminlyönnistä ja toisaalta maitohampaiden liian hitaasta irtoamisesta. Kalusto saatiin kuntoon, mutta projekti oli pitkä ja tietysti kallis.

Koska kokemuksen tuoma viisaus, olen seurannut Vendan hammastilannetta haukan lailla. Tukena tässä seurannassa on ollut hampaisiin erikoistunut luottolääkärimme, joten ei ole aivan oman havainnoinnin varaan jäänyt. 

Ja olihan välissä Vermokin. Vendan hampaat katsottiin - ja kelluvat poistettiin - ennenkuin se meni sinne ja koska oirehdinta, myös sen Vermossa ollessa. Vermon komennus kesti pari kuukautta, joka on suunnilleen sama kuin Vendan hammashuoltoväli. Kotona poistettiin loput, ja piikkejäkin oli taas - väli jälleen suositeltua lyhyempi.


17.8.2020, ikenessä punoitusta, sillä hammas irtosi tällä kertaa itsestään hetkeä aikaisemmin. Sama homma molemmin puolin, joten ihastuttavan symmetrisestikin hoidetaan tämä homma.


Yleensä hevonen vaihtaa maitohampaat pysyviin 2-5-vuotiaana, Venda päätti hoitaa urakan kerralla maaliin kolmevuotiskaudellaan. Ehkä äiti oli yhtä nopea ja siksi maitohampaiden irtoamiseen ei osattu reagoida. Ajat ja suosituksetkin ovat sittemmin muuttuneet. 

Vendan viimeisin hampaiden poisto jäi melkein tekemättä, sillä lääkäri ei ensivilkaisulla pitänyt hampaita valmiina irtoamaan. Onko siis ihme, jos Vipsun kohdalla on käynyt samoin. Hammaslääkäri kuitenkin kokeili ja yllätyksekseen huomasi hampaiden irtoavan varsin helposti. Oireet ja omistaja olivat oikeassa. Taputan itseäni olalle.

Sinänsä Vendan hammasasioiden havainnointi ei ole vaikeaa. Pienet poikkeamat sen käytöksessä ovat loppujen lopuksi tosi selkeitä täsmäoireita: Suusta valuu kirkasta kuolaa, se on jommalla kummalla ohjalla tai vastustelee kuolaimen ottamista suuhun. Niin tälläkin kertaa.

Kuten mainitsin, Vendan hampaiden huoltoväli on ollut pari kuukautta. Ennen nuorille suositeltiin puolta vuotta ja aikuisille vuosittaista hammashuoltoa, tämä on onneksi suurimmaksi osaksi muuttunut. Muistetaan kuitenkin katsoa ja kuunnella hevosta, ei kalenteria. 



Siinä on muuten sekin kiva pieni bonus, kun kelluvat hampaat napataan pois, että ne saa pitää!!! Venda on vaihtanut nyt kaikki muut, paitsi aivan etummaiset hampaansa, joten alkaa olla ihan hyvä arsenaali askarteluun. 


- J


Ps. Vipsun kanssa käytiin aikanaan Helsingin Yliopiston hammas-/kuolaintutkimuksessä, siitä lisää tästä >>>


2 kommenttia

  1. Meillä Elli 3v:llä vedettiin alkukesästä nuo etuhampaat pois kun niiden taakse oli salaa kasvanut pysyvät. Nyt ne on sentin liian takana oikeasta paikastaan, aika näyttää valuuko ne oikeaan kohtaan. Kannattaa siis vilkaista noiden etuhampaiden taakse pilkistääkö sieltä jo pysyvien hampaiden kärkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, kiitos tipsistä! En ihmettelisi vaikka tällä "kiireellä" olisi edessäkin jo pysyviä tulossa. Toivotaan, että Ellin hampaat siitä oikenee <3

      Poista