Miten meni Lahden tamma- ja varsanäyttely 12.9.2020?

Lauantaina oli Jokimaalla tohinaa. Kaksi näyttelyä ja kymmeniä hevosia. Ei aivan ravipäivän veroinen meno, mutta perus hiittiaamuun verrattuna hulinaa oli. Myös meillä...

Vendan kanssa on kiva reissata, koska se lastautuu hyvin ja matkustaa kivasti. Isoja juttuja. Kohteessa sitten kohtalon ja tähtien asennon varassa, miten menee - harvoin leppoisan rauhallisesti. En tiedä, oliko Vendan toiveena vapaa kirmailu kavereiden kanssa vai mitä se ajatteli, mutta sinkoilevan hevosen käsittely ja katselu olivat molemmat vahvasti stressaavia rooleja. Onneksi oli juoksutusliina mukana. 

Saatiin katsella kimpoilevaa hevosta ympyrällä puolisen tuntia. Sitten suostui kävelemään. Kunnes ei sitten taas suostunut. Paitsi takajaloillaan. Onneksi ei tarvinut itse koskea omaan hevoseen. Muuta kuin sen muutaman kerran, kun se kävi työntämässä pään kainaloon ja vaati rapsutuksia. Se rooli sopii minulle.

Suunnitelmamme oli suunnistaa mittaukseen heti pelipaikalle saavuttuamme. Ihan vaan, että saadaan se alta pois. Edelliskerrallahan mittaus ei sujunut ollenkaan odotetusti. Silloin ei tosin sujunut mikään ja oltiin lopulta tyytyväisiä, että ei saatu hylkäystä. 

Ihmeellistä kyllä, tällä kertaa Venda malttoi seistä hievahtamatta. Antoi katsoa kaviot ja kaikki (potkaisematta ketään). Keskustelua käytiin lähinnä hevosen väristä - voiko se olla, eikö se ole, no ei se kyllä ole - ja koosta. Mittari näytti säkäkorkeudeksi 164cm ja lautaskorkeudeksi 161cm.


Hippos sanoo tummanrautias, mitä sinä sanot?


Venda esiintyi kakkoskehässä, johon mentiin maneesin takapäädystä. Sieltä samasta takapäädystä mentiin myös aikanaan tarhaan, jossa Venda Jokimaalla ollessaan asui. Neidille tuotti vaikeutta ymmärtää, että tarhassa oli nyt muita hevosia eikä sitä oltu sinne laittamassa. Tai oikeastaan päästämässä. Tuntui olevan kova veto kohti.

Maneesiin päästyään Venda rauhoittui. Ikäänkuin jostain mystisestä napista olisi käännetty päälle suoritusmode. Se odotti vuoroaan nätisti kehän laidalla ja mikä upeinta, se seisoi arvostelussa kauniisti kuin paikalleen liimattuna. Kun yksi tuomareista yllättäen meni koskettamaan Vendan takasta, katsomossa joku naurahti: "Kohta nähdään, kuinka vikkelään käy Vendan takajalka." Mutta ei nähty.

Käynti ei enää kehässä ollut toivotun rento, mutta ainakin Venda käveli. Ja se ravasi. Uskomatonta! Koska kehän juoksutuslinjat olivat lyhyen lännät ja isolla hevosella iso askel, pyysivät tuomarit esittäjää kurvaamaan maneesin toiseen päähän ja sieltä kohti heitä. Tässäkään vaiheessa Venda ei niksahtanut vaan hölkkäili esittäjän saattelemana takaisin tarkasteltavaksi. En ollut uskoa silmiäni. Tiesin, että minulla on hieno hevonen, mutta nyt joku muukin saattoi huomata sen.

Venda keräsi pisteitä 47 ja oli lopulta luokkansa voittaja. Kyllä. Venda oli näyttelyn paras 3-vuotias!Vendan käytös ratkaisevilla hetkillä oli voitto sekin. Menestys tuntui niin epätodelliselta, että pelkäsin jonkun kohta sanovan sen olleen virhe, mutta ei se ollut - Venda todella voitti luokkansa.

Tällä kertaa tyypit, jalat, kaviot ja käynti 8, runko ja ravi 7,5:

Hyvät tyypit. Sopusuhtainen, lihaksikas, edestä syvä avorunko. Lyhyt kaula, jossa hyvä ylälinja. Pitkä pysty vahva lapa. Korkea säkä. Lyhyt selkä. Hieman lyhyt, jyrkkä lautanen. Jalat selväpiirteiset, etujalat melko hyvä asentoiset, takajaloissa hieman käyrät kintereet, hieman hajavarpaiset. Käynnissä etujalat kerii, liikkeet ahtaanlaiset. Takajalkojen liike ahtaanlainen, länkinen. Ravissa etujalat ahtaat, takajalat väljenee. Säännölliset hyvät kaviot. Käynti tarmokas, melko irtonainen, hieman kiireinen. Ravi säännöllinen, reipas, takaa hyvä työntö, edestä hieman matala.


- J
3 kommenttia

 1. Vau, onnea! Hieno suoritus ja hieno 3-vuotias!

  Muuten olen samaa mieltä kuvista todennettavista arvosteluista, mutta tuota "pystyä lapaa" en kyllä näe. Piti oikein katsoa Sukupostista pari kuvaa suokeista, jotka ovat saaneet Hippokselta arvion "hyvä lapa", ja siellä on pystylapaisempiakin kuin Venda. No, katsojan silmässä jne.

  VastaaPoista
 2. Onnea kasvattajalle hienosta tammasta!

  VastaaPoista
 3. Onnittelut! Harmi, että mulla oli sitä muuta puuhaa, olisin niin mielelläni ajanut katsomaan tuota näyttelyä, kun siellä oli tosiaan muitakin tuttuja, kuten Vieno <3

  VastaaPoista