Hevosen lääkekirjanpito on ehkä laiminlyödyin lakisääteinen velvoite, johon olen hevospiireissä törmännyt. Ravipuolella lääkkeiden kanssa touhutaan kenties säntillisemmin, sillä testausta on paljon, mutta ratsu- ja varsinkin harrastepuolella uskallan väittää lääkintöjen jäävän usein merkitsemättä.
Yllättävän monelle on tullut yllätyksenä sekin, että esimerkiksi loishäätö tulisi kirjata ylös siinä missä reseptivapaat itsehoitovalmisteet – rokotukset vielä ymmärretään, joskaan ei aina. Vastikää ravipuolella jaettiin sakkoa nollatoleranssi rikkomuksesta, siis mainittujen laiminlyönnistä – takautuvasti, ja onhan näitä sattunut muitakin, tahallisia ja tahattomia, mutta yleensä vähän toisenlaisella aikajanalla.
Miksi lääkekirjanpito sitten usein jää? Monesti olen kuullut sanottavan, että lääkekirjanpito on hankalaa, kun paperit (passi tai muu kirjanpito) on aina jossain ja lopulta merkinnät vain unohtuvat tai ettei oikein tiedetä, mitä sinne kirjanpitoon pitäisi merkata. Kaikki eivät näe lääkekirjanpidolla merkitystä.
Sähköinen lääkekirjanpito on Hippokselta uudistus, jollaista olen itse henkilökohtaisesti kaivannut pitkään. Vaikka lääkitykset olen aina kirjannut, myönnän kuuluvani ryhmään 'paperit aina hukassa tai ei ainakaan mukana' – paitsi passi (mutta passissa todella rajallisesti tilaa). Tilaa tekosyille ei oikeastaan enää hirveästi jää.
Tässä syötän syksyn heisimatolääkitystä |
Hippoksen sähköinen lääkekirjanpito oli mielestäni yksinkertainen käyttää ja se on todella helposti saatavilla. Lääkekirjanpito kulkee aina mukana, kun lääkitykset voi käytännössä syöttää omalla älypuhelimella nettiselaimen kautta.
Siinä se ainoa pieni miinus tulikin. Nettiselaimen kautta. En pistäisi pahakseni puhelimeen ladattavaa sovellusta. Toisaalta näin säästyy puhelimen muistia!
Ohjelma huolehtii varoajoista. Tuo oli vähän hassu, että määrä ilmoitettiin ennen lääkkeen muita tietoja. Itse kokisin helpommaksi jos yksikkö ja määrä olisivat ikäänkuin yhdessä... |
Hippoksen lääkekirjanpidon käyttö edellyttää Oma talli-tunnuksia, jotka saa suht nopeasti ja helposti Hippokselta. Hevosen tietoihin voi lääkityksiä päivittää eläinlääkärit, omistajat ja omistajan valtuuttamat henkilöt, kuten hevosen hoitaja ja valmentaja.
Varoajan päättymisen näkee kätevästi yleisnäkymästä. |
Viisi vuotta (tai kolme jos teuraskielto) on pitkä aika pitää lääkekirjanpito tallessa, joten suosittelen lämpimästi siirtämään lääkekirjanpidon sähköiseksi.
Kuinka sinä hoidat hevosen lääkekirjanpidon vai hoidatko? Oletko kokeillut Hippoksen sähköistä versiota?
- J
Ps. Tiesitkö muuten, että tallinpitäjilläkin on kirjanpidollisia velvoitteita hevosiin liittyen https://hevostietokeskus.fi/index.php?id=929
Ei kommentteja