Epämääräisestä oireesta yllättävän selvä (ja ikävä) diagnoosi

Venda on aina tullut portille vastaan riippumatta siitä, onko se ollut laitumella, tarhassa tai karsinassa. Muutama viikko sitten tämä muuttui ja huoli oli heti suuri.

Sitten Venda pukitti pyytäessä reippaampaa tahtia. Hölkättiin maltillisesti ja hyvin kulki. Sitten alkoi pompahtelu kurveissa. Suoralla liikuttiin edelleen jotakuinkin letkeästi. Oli päiviä, että kaikki oli hyvää ja helppoa. Oli päiviä, että jokin lähes näkymätön kummitteli. Oli näyttely, jossa saatiin ravista 7,5.


Venda ja Lego Legon eväspussilla
Syödään eka sun heinät Lego!


Koska syksy ja siirrytty tarhaan, olisiko hiekkaa? Onko joku varuste epäsopiva? Onko suussa sanomista? Ja kaikki ne "perusasiat", joita miettii heti, kun joku on pienestikin poikkeavalla tavalla. Selitystä ei löytynyt. Omat silmät osuivat toistuvasti etusiin ja niiden liikkeeseen.

Eilen päästiin perehtymään asiaan hieman tarkemmin Tampereella. Lääkäri kiinnitti huomiota Vendan vasemman lavan lihasköyhyyteen (verrattuna oikeaan lapaan). Venda vastusteli vasemman etusen taivutusta sen verran, että olisin odottanut pahempaa ontumista, mutta reaktio oli varsin laimea. Koska hevonen ei ollut jalaton, olin toiveikas. Turhaan.


Ennen röntgeniä


Röntgen paljasti ikävän diagnoosin: "Vej radiuksen takapinnalle kasvanut teräväreunainen uudisluukyhmy, kyhmy sen kaltainen että se tyypillisesti aiheuttaa jännekanavaärsytystä hankaamalla syvän koukistajajänteen pintaan. Suositeltava hoitotapa on leikkaushoito." Myös toisesta jalasta löytyi jännekanavan uudisluukyhmy, mutta se on malliltaan erilainen. Tämä reaktiota aiheuttava kyhmy oli kuvassa erittäin terävä piikki. 


Röntgenin jälkeen, Lego myötätuntorauhallinen


Diagnoosi on aina parempi kuin epätietoisuus. Tällä kertaa diagnoosi oli lohdullinen ennusteensa vuoksi ja harmillinen, koska hoitokeinona on ainoastaan leikkaus. Lohtua tuo tieto, että vastaavista on toivuttu takaisin kilparadoille 3-4 kuukaudessa ja hoidettuja hevosia kilpailee huipputasolla menestyksekkäästi. 

Luonnonoikku, kuten lääkäri ongelmamme ydintä kutsui, poistetaan parin viikon päästä. Edessä on pitkähkö saikku ja aikalisän paikka - ainakin hevosella. Johan tässä ehti hetken melkein olla helppoa. Siksi on tärkeää juhlia pieniäkin hienoja hetkiä. Vuoristoradassa on aina mäkiä molempiin suuntiin.

Osuvaa sinänsä, että Hevosurheilu kertoi vastaavista vaivoista numerossa 80, joka ilmestyi 2.10.2020. Kannattaa tutustua!


- J

4 kommenttia

 1. Voihan en edes tiedä mikä. Onko tietoa, onko vaiva seurausta jostain tapaturmasta vai itsekseen tullut? Onneksi sentään ennuste on hyvä. Ja onneksi kiinnität huomiota pieniinkin muutoksiin! Tämä on jälleen kerran tärkeä osoitus siitä, että kannattaa olla tarkka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näiden aiheuttajasta ei ole tietoa. Tietyt rakennevirheet oletettavasti altistavat, mutta näitä asentovirheitä Vendalla ei ole. Jossain julkaisuissa olen nähnyt pohdintaa ruokinnan ja/tai treenin vaikutuksesta, mutta näitäkään on vaikea yhdistää juuri Vendaan aivan yksioikoisesti. Se syö tosi vähän ja treenikin on voimakkaan kasvun takia ollut todella kevyttä. Mutta onko se vähäkin ruoka liikaa tai vääränlaista, vaikea sanoa - tai "treenikin" liikaa juuri näille jaloille, mene ja tiedä. Kasvun kanssa näillä arvellaan olevan tekemistä, sillä näitä tavataan eritoten nuorilla. Ja kovaahan tuo kasvutahti on neidillä ollut. Mutta sitten taas...lehdistä on saanut lukea vastaavista oireista ja leikkauksista vähän vanhemmillakin. Arvonnaksi siis menee :/

   Poista
 2. Voihan perse, sanon minä. Siinä olet kyllä aivan oikeassa, että niistä pienistä hyvistä hetkistä pitää olla kiitollinen ja osata olla tyytyväinen siinä hetkessä. Mutta hyvä asia on se, että saitte diagnoosin, vaikkei se mukava olekaan, mutta onneksi siihen on hoito. Peukut pystyssä, että leikkaus sujuu hyvin ja toipuminen pääsee alkamaan! Tosin mä luulen, että Venda ei ole kovin kiitollinen mistään saikuista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos peukuista! Venda ehti olla kolmisen päivää tekemättä mitään ja jo alkoi sinkoilu, sekoilu ja loikkiminen. Tokana iltana se toi sisälle ja seuraavana aamuna se oli Venda joka vei pihalle. Odotettavissa on rattoisia aikoja. Mutta ne on pieniä huolia nukutuksen rinnalla. P-E-L-O-T-T-A-A

   Poista