Yks kakkaa kaks kakkaa - tarhasta kakat lantalaan nakkaa

Tää joka keväinen urakka, joka on paskatalkoot. Niin kiva, kun luminen talvi onkin, niin nyt se kostautuu. Viimeiset 2 viikkoa on haravoitu, lapioitu ja käännetty lantalaa - koska se on täynnä - mutta nyt aletaan olla voiton puolella. Tavallaan. Ja meillä on vaivaiset 3 tarhaa siivottavana.




Mulla ei ennen ollut suuria intohimoja tarhojen siivoamisen suhteen, mutta yllättäen oma talli (ja hevonen) toi uuden perspektiivin:

Tärkein pointti on tietysti sisäloiset ja niiden määrän/olemassaolon hallinta, mutta myös muut terveydelliset syyt. Sen lisäksi, että meidän kaikkien pitäisi olla super kiinnostuneita hevostemme terveydestä, meidän tulis olla kiinnostuneita myös ympäristöstä ja siitä, millainen vaikutus tarhojen lantakuormalla on ympäristöön.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja tarhojen siivoaminen myös tarhanpohjien kuntoon. Mitä harvemmin siivotaan, sitä mutaisempi tarha on, ihan sama miten hyvin se pohja on rakennettu. Jos se hyvin rakennettu pohja pilataan sillä, ettei sitä vaivauduta siivoamaan niin seuraavana kiittää lompakko. Jos tarhan pohjat tekee kunnolla, vaikkei tarha olisi iso, kustannus voi olla tuhansiakin euroja. Se ottaa helposti sen ihan saman rahan sitten, kun sitä korjataan. Toki satasillakin saa ja alueellisia eroja on, mutta kustannukset on joka tapauksessa merkittävät.

Ja, kun tarha on mutainen, palataan kohtaan 1. Kohta on suolistossa paitsi loisia myös maa-ainesta ja vaikka mitä ripulipöpöjä. Ja jalat kuraruvesta auki. Kärjistetysti.

Siinä ne päällimmäiset syyt, miksi olen nykyisin vähän entistä neuroottisempi.


Kiitos kaikille osallistuneille, eritoten näille kahdelle aktiiville, joiden mielestä mönkijä on kiinnostavinta ikinä.

Meillä tarhojen siivoaminen on jokaisen hevosen omistajan vastuulla. Joka päivä ei tarvi siivota, mutta viikoittain kyllä. Olen kokenut, että porukka pitää tontistaan hyvin huolta, mutta silti joka kevät tämä hetki on edessä. Ja tosiaan viime talvena lunta tuli sellaiseen tahtiin, että tavaraa jäi väkisinkin odottamaan kevättä vähän tavanomaista reilummin. Onneksi on ollut lämpimät ja kuivat kelit. 

Jospa ne kuivat kelit kohta mahdollistaisivat lantalan tyhjennyksenkin. Näihin muutamaan vuoteen ei ole vielä noin täyttä lantalaa mahtunut.

Miten on, herättääkö tarhojen siivoilu muitakin kuin hartiakivun tunteita?





- J

6 kommenttia

  1. Kyllä!!! Tarhat siivotaan (tai yritetään siivota) päivittäin. Helpommalla pääsee jos muistaa joka päivä kottikärryillä.... Silti sitä ihteään riittää ihan traktorihommiksi asti, varsinkin näin keväällä. Meillä siivotaan myös laitumet!!! Olen tässä asiassa "hieman" hysteerinen, varsinkin koska varsoja syntyy jokunen vuodessa. Lisäksi saan näppylöitä mitä ihmeellisimmelle perusteluille, että jos iso tarha niin ei tartte siivota, tai että hevoset paskoo aina samaan paikaan.... ööö... tuleeko sitä hevosesta paskaa vähempi jos sillä on enemmän tilaa? Tai miten se vähentää matopainetta tai sitä kurarupea tai rodoa tai mitään jos ne hevoset seisoo jossain paskakukkulalla. Ja näin keväisin kun laitumet siivotaan vielä syksyn puhdistusniiton jälkeen traktorilla, niin EI ne paskat ole sieltä mihinkään hävinnyt/maatunut tai kadonneet savuna ilmaan. Siellä ne on koko talven talvehtinut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpommalla todella pääsee, mitä useammin viitsii/ehtii. Meillä sama homma, myös laitumet siivotaan.

      Poista
  2. Mä siivoan Elviiran ja kaverinsa tarhan joka päivä, ja jos jonain päivänä en käy, niin sitten on seuraavana päivänä vähän enemmän siivottavaa. Tästä huolimatta lumisateitten takia on sitä kakkaa joka tapauksessa ollut siivottavana, mutta aina sulamiskerroksen jälkeen on siivottu uusi kerros pois ja taas on saanut seuraavan päivän tarha sulaa lisää. Nyt tilanne on jo hetken ollut se, että siellä ei ole kuin kuiva pohja ja kyseisen päivän tuotokset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se parhautta, kun on kuiva puhdas pohja :)

      Poista
  3. Hei, mihin viikari kuoli? Nimerkillä huolestunut hevosen omistaja ,jolla hevonen jolla on suolistotulehdus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikarilla oli lymfosytäärinen-plasmasytäärinen enterokoliitti eli LPE. Valitettavasti Viikari sai lääkityksestä vaikeita neurologisia sivuoireita, jotka eivät helpottaneet lääkityksen lopetuksenkaan jälkeen. Vaihtoehtoja ei jäänyt.

      Poista