Helletuuli - tallin pesijän paras apulainen

On näistä helteistä jotain konkreettista iloakin. Tallin pesu - tuo jokavuotinen inhokki-/lempparihomma tuli suoritettua luonnottoman helposti ja ennätysajassa.

Suuresti helpotti, että ihanat tallilaiset tyhjensivät karsinat valmiiksi, ja Saaga siivosi rojut käytävältä ja pesupaikalta. Tällaisiin “pikkuhommiin” tuhraantuu herkästi aikaa ja voimia, varsinkin sen karsinaan junttaantuneen patjan poistaminen käy ihan työstä.

Hommaa joudutti myös niin sanottu kiire, mutta olihan minulla myös hyvä sliippari, joka siirteli vesimassoja kohti kaivoa. Viimeisen silauksen - sen lopullisen kuivumisen - hoiti kuitenkin helletuuli. Toisinaan talli on kuivunut parikin päivää, nyt kuivumisessa meni pari tuntia!

Hommaa järkevöitti sekin, ettei käytävän painavia kumimattoja siirretty ulos vaan ne pestiin paikallaan ja rullattiin sivuun muun tallin pesun ajaksi. Matot painaa valehtelematta tonnin ja niiden siirtely on jo koon takia hankalaa.


Paitsi, että jäi siirtely pois, jäi myös hiekkaa ja muita roskia kulkeutumatta talliin maton paikalleen palautuksen yhteydessä. Hermo meinasi silti mennä, koska painoivat edelleen tonnin. Onneksi osui apua paikalle ennen totaalista itkupotkuraivaria. Se on nimittäin matto aina ainakin sentin sivussa siitä, mihin alunperin ajattelit sen.

Miksi sitten tallinpesu on inhokkihommaa? Koska siinä on ihan hemmetinmoinen tekeminen ja veivaaminen. Sitä ei ehkä tule ajatelleeksi, miten aikaa vievä ja fyysisesti raskas suoritus tallin pesu voi olla, varsinkin kun sen tekee vajaalla fysiikalla ja ainoa palkka on puhdas talli.

Ja siksi se on lempparihomma. Puhdas talli on parhautta.

Mutta on siinä tallin pesemisessä monta muutakin tärkeää pointtia kuin viihtyvyyden lisääminen, esimerkiksi:

  •  Tarttuvien tautien ehkäisy (+ näkyvä lika haittaa desinfektioaineiden tehoa)
  • Vähentää mikrobien (bakteerit, homeet, sienet jne) määrää
  • Vähentää loisten määrää
  • Parantaa talli-ilmanlaatua
  • Sanoinko jo, että lisää viihtyvyyttä

Pestäänkö teillä talli vuosittain?

- J

2 kommenttia

  1. Meillä talli pestään kesällä. Kun osa hevosista on yötä päivää laitumella, niin helpottaa pesemisurakkaa, kun karsinoita voi tyhjennellä osissa.
    Muistan kyllä, kuinka nuo sinun tallin matot oli ihan kiitettävän raskaita siirrellä :D

    VastaaPoista