Summer Bucket List

Ei pitäisi lähteä tällaiseen ollenkaan, koska stressi, mutta..(ja haasteestakin taitaa olla jo aimo tovi)


Pellosta laitumeksi

Kesä alkaa peltotöistä. Siitä inhottavasta aamuisesta taivaalle katsomisesta ja täsmäsään määrittämisestä. Ehtiikö tänään pellolle vai onko tänään pakko mennä pellolle, koska huomenna sataa. Töissä on käytävä, kaikki muu saa jäädä.

Villa Vibassa on pari hehtaaria jo eräänlaista laidunta, loput lohkot käännettiin, siis kynnettiin ja äestettiin tänä keväänä. Allekirjoittaneen peltotyötaidot ovat alkeelliset ja pinna lyhyt, mutta kehitystä tapahtuu. Lohkot ovat juuri siemennetyt, aikataulusta jäljessä kuinkas muuteenkaan..vähän niinkuin tuo tammakin.

Meillä oli astutusta suurempi ongelma kylvön kanssa. Omasta arsenaalista puuttui nimittäin kylvökone. Viime keväinen "viskon vastatuuleen" ei oikein tuottanut toivottua tulosta. Jotain omia nyrkkejä tehokkaampaa löytyi onneksi lainaan naapurustosta. Saa nähdä kumman siemennyksen lopputulos on toivotun kaltainen, vai onko kummankaan.

Yhteenveto: Jos siinä kasvaa edes rikkaruohot, siinä kasvaa jotakin.


Tamma kantavaksi

Eletään jänniä aikoja. Kaksi ensimmäistä astutusta kaikkine kiimastresseineen ovat takanapäin. Juhannuksena selviää, tuottiko toinen kerta toivotun tuloksen vai joudutaanko kaksosista toinen puristamaan pois. Jos tähän päädytään, voidaan olettaa molempien abortoituvan.

Jos ei niin voi lottovoitto. Se tarkoittaa, että luonto hoiti, toinen jäi, toinen lähti. Sitten voidaankin kohta jo alkaa stressata syntyykö se taas ilman vasta-aineita. Voidaan valvoa yö toisensa jälkeen ja aloittaa sitten lopulta kohdasta yksi. Pellosta laitumeksi ja jatkaa luontevasti kohtaan kaksi, tamma kantavaksi.

Jos kumpikaan ei selvinnyt, aletaankin kytätä taas kiimoja ja ravata orin luona. Stressataan sitten tärppäsikö tälläkään kertaa ja ikäänkuin jossain vortexissa vedetään tätä samaa rumbaa sinne syyskuulle. Toivottavasti ei.

Kävi miten kävi, vielä ehtii miettiä monta kertaa, tuliko tehtyä fiksu päätös. Ihan sama minkä suhteen. Oliko orivalinta sittenkään hyvä, parempi vai paras.

Yhteenveto: Älä mieti liikaa! Sillä on kuitenkin kolme jalkaa ja kaksi päätä.



Vipsu kyttää kesävieraita. 

Katokset lohkoille

Fiksu veto oli rakentaa ensimmäisenä katokset lohkoille, joille ei ole käyttöä ennen vuotta 2017. Noo, mutta ehtivät koniinit viime kesänä hetken katoksista nauttia ja äkkiähän niitä pari pykää lisää?

Periaatteessahan tässä kohtaa pitäisi olla jo hajulla siitä, mitä on tekemässä. Toisin kuin yleensä. Yleensä tehdään kovasti, ei olla varma mitä, mutta tehdään. Nyt voisi siis olettaa, että kolmen päivän hommaan menee kolme tuntia?

Yhteenveto: Valmista tulee vain tekemällä.


Puiden istutus

Istutin tallin ja tarhan väliin pylväshaapoja. Vähän varjoa ja idylliä antamaan.

Nyt parin viikon jälkeen kolmesta yksi on käytännössä kuollut. Kahdesta jäljelle jäävästä toinen näyttää kohta kaipaavan tekohengitystä. Kolmas onneksi vaikuttaisi onnistuneelta istutteelta.

Vielä jos istuttelisi pari tammea, muutama syreeni, tuomi ja mitä sattuu keksimään. Ainakin terijoen salavia.

Yhteenveto: Pääasia, että puskia on.


Tarhan pohjien viimeistely

Lähtökohtaisesti tarhojen pohjiin panostettiin, mutta koneyrittäjä tiesi mielestään paremmin ja toimi annettujen ohjeiden sijaan kuten parhaaksi näki. Sen lopputuloksen näen joka päivä. Joka päivä se ärsyttää. Yhtenäkään päivänä se ei toimi.

Niinpä pohjat tehdään vielä kerran. Ihan heti sitten, kun on sopiva hetki koneyrittäjällä numero kaksi.

Yhteenveto: Odotellessa saattaa tulla ensi kesäkin ennen tarhan pohjia. Katsotaan nyt.


Kentän pohjan viimeistely

Kentän pohja on tehty kahteen kertaan, kuten kaikki meillä. Pohjassa poikkeuksellista on, että pohja toimi verrattaen hienosti läpi syksyn, talven ja kevään. Pohja on painunut eikä sitä lopullista pintakerrosta koskaan tehty. Sen aika on tänä kesänä, vaikka vähän väkisin.

Koska tallilla ei tässä kuussa ole muita kenttää käyttäviä hevosia kuin satunnaisesti kentällä pyörähtävä Vipsu, olisi mitä parhain hetki projektin toteutukselle.

Yhteenveto: Ensin pitäisi päättää, mitä se pintakerros on.




Rata alulle

Ajo-olosuhteille olisi kiva tehdä jotain. Mitä tahansa.

Jokimaalle ajaa vartin, mutta siinä on aina se lähtemisen vaiva. Pitää miettiä, miten saa kärryt, joilla ei voi istua, kyytiin tai kenet saa ajattamaan toiset kärryt, joita perään ei saa, radalle.

Kummoinenhan tuon radan ei aluksi tarvisi olla. Sellainen, että sillä pystyy menemään. Meillä ei tallissa kuitenkaan ole starttereita eikä tule olemaankaan vielä vuosiin. Vipsun köpöttelyyn sellainen kärrypolkukin olisi oikein sopiva.

Yhteenveto: Metri kerrallaan. Kyllä se joskus valmis on.



Mökki mäelle

Asun tällä hetkellä, en kovin kaukana, mutten kovin lähelläkään tallia. Edestakaiseen ajamiseen menee tuhottomasti aikaa ja aikatauluja joutuu koko ajan sumplimaan.

"Jos menen tallille nyt, en ehdi kuin vartiksi kotiin ennen yöheiniä ja pitää jo taas lähteä. Mutta ehdinkö tehdä tunnissakaan tallilla valmiiksi mitään?"

Niinpä velkavankeus saa kasvaa yhden omakotitalon verran. Pankkien taivuttelussa vierähti. Tällainen vammautunut työssä sinnittelijä ei ehkä ole pankin näkökulmasta luotettavin lainan takaisinmaksaja, mutta olenhan selvinnyt tähänkin asti.

Joudun vetämään aika monta mutkaa suoraksi sen suhteen, millaisen kodin olisin halunnut. Mutta realisti pitää olla.

Yhteenveto: Mökki tulee mäelle, ehkä se elämän ylämäki alkaa siitä.



Mansikkapäivä on joka päivä

En syö kesäisin juuri muuta kuin marjoja. Ja näkkileipää. Niillä pärjää. Odottelen satokauden alkua kuin kuuta nousevaa.

Yhteenveto: Tänä kesänä aion syödä mansikoita vielä viime kesää enemmän.


Suuret suomalaiset ravitapahtumat

Koska SuurHollola ravataan kotiradalla, olisi synti olla osallistumatta. Niinpä SuurHollola kuuluu kesän ohjelmistoon, vuodesta toiseen.

Tänä kesänä aion täydentää ohjelmistoa osallistumalla myös muihin isoihin ravitapahtumiin.

Yhteenveto: Aikataululle realistista, jos onnistuu edes yksi bonuskierros.

- J



4 kommenttia

  1. Siinäpä on projekti poikineen. Tätä oli niin hauska lukea. Samalla mietin, että tämmöistäpä se hevosihmisten kesä todellakin tuppaa olemaan - tekemättömien töiden jatkuvaa listaamista ja ajankulumisen kanssa kilpaa juoksemista. Mutta on se kesä silti niin mukavaa. Tsemppiä etenkin tamma kantavaksi -projektiin, jota minäkin mielenkiinnolla seuraan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Kun nyt olisi vähän viime kesää vähäsateisempi niin en valittaisi. Paitsi vähän. Aina valitan :)

      Kiitos tsempeistä!

      Poista
  2. Jopas on suunnitelmia! :) mutta mitä sitä tekisikään jos kaikki olisi valmista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Remppais rapistunutta ;) Mutta sehän tässä on, talli tehtiin ryteikköön, johon ei ollut edes teitä. Ei se heti valmiiksi tai edes valmiin kaltaiseksi tule.

      Poista