Vendan venähdys

Kuulostaa suomenhevosen nimeltä, mutta on valitettavasti osa ikävää, joskin hyvän ennusteen omaavaa diagnoosia:  Ristiliitosligamenttivaurio (Harvakaikuinen revähdysvaurio oikeassa dorsaalisessa sacroilicaligamentissa - Suomeksi yksi kolmesta ristiselän nivelsiteestä on revähtänyt.)
Heinäkuun lopussa käytiin kellottamassa uusi hiittiennätys. Kuviteltiin koelähtö. Mentiin elo-heinäkuun vaihteessa kuitenkin klinikalle, koska jotain vähän vinossa. Poistuttiin klinikalta kera selkeän löydöksen. Muutama kuukausi pitäisi malttaa liikkua kevyemmin. Ei mikään ongelma kenellekään paitsi Vendalle. Viimeksi eilen se päätti, että jos ei lenkillä laukata sitten peitsataan.

Kontrollissa käydään kerran kuukaudessa ja samalla Venda saa paineaaltohoitoa (tutummin shockwave) vaurioalueelle. Ensimmäisessä kontrollissa tuloksia ja edistymistä ei kuulemma juuri nähdä, mutta suunta oli Vendalla hyvä. Vaurio tutkitaan tarkemmin seuraavalla kerralla parin viikon päästä.
Tällaiset vauriot syntyvät kuulemma usein liukastumisen seurauksena ja ne alkavat oireilla viiveellä. Kun ynnäilee oireilun alkamisen ja talvisen kaatumisen aikajanaa, voi niissä nähdä yhteyden. Arvailuksi kuitenkin menee. Oireilukin on ollut hyvin epämääräistä. Välillä on liikuttu hyvin ja puhtaasti, välillä varsinkin ravi on ollut kamalaa soheltamista. Siihen väliin mahtuu kaikkea mahdollista, mutta ehkä se selkein oire on ollut tapa, jolla Venda käyttää takajalkojaan ravatessaan tai alkuun jopa laukatessaan. Liike jäi hieman vajaaksi. 


@colaplo Today's stroke brought to you by #Venda #finnhorse #ponyclub #equestrianlife #fail #slipnslide ♬ Abort mission this is ballshiii - Sophie 


Kuten yllä mainitusta peitsaamisesta voi päätellä, liikkuminen ei ole edelleenkään parhaalla mahdollisella tolalla, mutta hevonen kuitenkin liikkuu mielellään ja omalla moottorilla. Huonomminkin voisi olla. Kumma kyllä, tämä diagnoosi ja vamma ei jotenkin ole herättänyt allekirjoittaneelle tyypillistä hysteriaa. Pettymys on toki suuri, mutta pettymyksiin kai lopulta turtuu (tai murtuu). 


- J


Ei kommentteja