Tapa vapaa, teko tuomittava


Koska olen järkkyvää sorttia, järkyn milloin mistäkin. Se saattaa olla mielikuva mistälie tai jotain, mitä kuulee tai mitä verkkokalvoille milloinkin piirtyy. Kovasti olen järkkymisenä rinnalla kärkäs ja toisaalta valmis ymmärtämään ja samaistumaan kaikenlaiseen kohlotukseen. Mutta yhtä en hyväksy ja se on heikompien kiusaaminen. Tapa on vapaa, mutta teko tuomittava.

Heikompi voi minun maailmassani olla kuka tahansa. Tilanne ratkaisee. Tänään se oli vammansa vuoksi lapsen tasolle jäänyt (?) hevoskokemuksestaan iloitseva itse aurinko. Kaiketi auringon säteet sattuivat pahasti pahanilman linnun silmään, sillä jo piti olla pätemässä.

Lähestyin tätä pätemiseen taipuvaista yksityisesti, sillä lukuisat kanssa kansalaisten yritykset saada ihminen ymmärtämään, eivät johtaneet mihinkään. Jalkoihin jäivät julkaisija ja ilo, jonka hän halusi jakaa. Yritin olla ystävällinen, tarjota porkkanan. Yritin ilmaista asiani selvästi, ketään loukkaamatta. Vastapuoli totesi olevansa oikealla asialla. Tarkoitus, se pyhitti ilmeisesti keinot.

On totta, ettei keskustelussa ketään suoraan loukattu. On totta, että asiassa on nillitäjänkin esittämä puoli. Sävy, asia ja yhteys olivat väärät. Tämä hevosten puolustaja, tilanteessa kuin tilanteessa, seisoi sanojensa takana. Vika oli kaikissa muissa. Nahat ovat kuulemma liian herkät sekä lukuisia muita perusteluita sille, miksi on ihan oikeutettua käyttäytyä kyseenalaisesti. Keppiä kaikille paitsi hevoselle porkkanat.

Se heikompi voi olla hevonenkin. Liian usein onkin. Silloin on hyvä, että löytyy asialleen uskoutunut hevosten puolustaja. Itse haluaisin puolustaa molempia. Kiukun ja vihan sijaan tunsin tätäkin ihmistä kohtaan haikeutta ja sääliä. Paha olo ja epävarmuus paistoivat kiivaista sanoista kauas. On surullista, että empatia on vieras.

Niin se maailma makaa. On ihan ok olla väärässä. Metelinkin voi nostattaa. Mutta jos mokaa, on syytä pyytää anteeksi. Se, ettei edes oikeassa ollessaan osaa pyytää anteeksi tilanteen sitä vaatiessa, kertoo kylmää tarinaa.

Jokainen voi kohdallaan miettiä, millainen viesti menee parhaiten maaliin. Keppiä vai porkkanaa, valitsethan harkiten.

- J

7 kommenttia

 1. Aivan! Oli hyvä että kirjoitit sille tyypille. Toivottavasti hokasi, vaikka jotenkin veikkaan ettei hokaisusta huolimatta voinut pyörtää puheitaan..

  Minä olen viimepäivinä pohdiskellut mikä on se näpäyttämisen tarve ja mistä se kumpuaa. En ole hirveästi saanut ikävänsävyistä kommenttia blogiin, mutta ne parit olen jättänyt julkaisematta. Koska ensinnäkin minun blogissani seikkailee toinenkin ihminen, minulle läheinen vaikkei hän bloggaamiseen mitenkään osallistukaan. Minun, hänen tai meidän älyn ja ymmärryksen kyseenalaistaminen menee sen rajan yli, etten todellakaan ala nähdä vaivaa selvittääkseni sellaiselle henkilölle syitä ja seurauksia. Etenkin kun näihin ei laiteta mitään perusteluja tai sitten lähdetään rääpimään asiaa jonka olen jo todennut menneen pieleen ja mikä jo valmiiksi harmittaa. Paras oli ehkä viesti: "Kankitreeni kahden vapaapäivän jälkeen? Miksi?".

  Mitä tuohon alat sitten vastaamaan. Miksi ei? Tiesitkö ettei treeniä edeltäneet vapaapäivät ole merkityksellisiä fysiologian kannalta kun hevonen on suuressa tarhassa liikkuvaisena nämä kaksi lepopäivää? Ja varsinainen merkitys on vasta treeninJÄLKEISILLÄ päivillä... Voisiko olla että saattaisin tuntea hevoseni jumiutumistavat? Voisiko olla, että tuntisin sen muutenkin melko helkkarin hyvin? Entä kun ei jaksa selitellä ja puolustella. Jos tuokin kommentti olisi sisältänyt sen oman "hienon" ajatuksen siitä miksi meidän (kahden ihan aikuisen ja voisin väittää että hevosten valmennuksen osalta melkolailla kokeneiden kaksikon) toiminta oli väärin, olisin sen voinut julkaista ja perustella tai tutkitun tiedon valossa myöntää että olemme toimineet vastoin parempaa tietoa. Väkisin tällaisista tulee mieleen, että Paremmin Tietävä Anonyymi Kommentaattori on joku naapuritallista. Ketä ventovierasta toiselta puolelta valtakuntaa voisi oikeasti kiinnostaa jonkun muukalaisen omistaman 1 tason kantturan vapaapäivät? :D

  Ei se MITÄ sanoo, vaan MITEN sanoo. Ja KUKA sanoo ja KELLE.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasit oikein. Siksi iski tarve oksentaa tämä teksti ja ajatus jonnekin. täällä se on turvassa =)

   Ei siis mennyt minunkaan viesti maaliin asti, mutta jos keskustelu sillä tyrehtyi niin hyvä.

   Luulen, että siellä kumpuaa joku oma riittämättömyyden tunne, kun alkaa arvostella muita. En tiedä. Luulen myös, että ne pahimmat lokaajat ovat yllättävän lähellä, koska kuten sanot, ketä jaksaa kiinnostaa.. Olisi taas työtä sille psykologille ;)

   Se on ihan oikein, että pidät muumimaailmasi puhtaana. Pyrin samaan. Laajennan piiriäni nyt näköjään myös FBn puolelle =D

   Poista
  2. Joo, sitä alkaa yllättävän äkkiä stressaantua ja ahdistua jos koittaa selittää itseään kaikille lappusilmille ja muille raipattajille. Ihan terveellistä ottaa iso luuta ja lakaista kaikki turhat jalan alle jäävät legot muumimaasta pois. ^.^

   Poista
 2. Heitin sua haasteella! :) http://hepsuthopsut.blogspot.fi/2015/12/kuvahaaste.html

  VastaaPoista