Naminami multa ja muut maa-ainekset

Teksti sisältää videokuvaa, joka saattaa järkyttää.

Jouduimme tänä talvena hiekkaletkutukseen. Se oli toinen kerta. Ensimmäisellä kerralla osasin epäillä hiekkaa jo hyvissä ajoin ennen oireita, koska nautintoainetta näkyi menevän kuraveden mukana, heinien mukana ja lopulta nuolemalla.

Välissä oli parempi pari vuotta, kunnes sitten vieroituksen jälkeen homma räjähti taas käsiin. Lumeton alkutalvi ei asiassa paljon auttanut. Sittemmin tuli lunta, mutta Vipsun ja kumppanin tarhan takimmaisessa nurkassa on katos, jonka seinustoilla lunta ei ole nimeksikään. Siellä kuluu aika mukavasti.

Ottaa niin aivoon. Kun ei vaan kertakaikkiaan enää keksi, mitä kokeilisi seuraavaksi. Sitten törmäsin tähän videoon:




This video is of a necropsy of a horse that was euthanized due to severe sand colic. This condition CAN BE helped with surgery.... IF it is addressed immediately....preliminary signs of possible sand in the intestines/stomach...loose stools, weight loss, repeated bouts of colic....kinda sounds like parasites or EGUS doesn't it?....but it wasn't....once again, I hope this may make you think outside the box, next time you have a horse that may have similar recurring signs....it just might not hurt to do a "glove test"....just saying...have a greatly successful week!! Dr.T
Julkaissut Thompson Vet Services 11. tammikuuta 2016






Aivoon ottaminen vaihtui totaali pakokauhuun. Psylliumia menee taas edelliskertaa reilummalla annoksella. Menee, vaikkei siitä ollut iloa viimeksikään. Lääkärin mukaan purkin kyljessä oleva suositus on aivan liian pieni, jotta todella saataisiin aikaiseksi tuloksia.

Onko sinulla kokemusta toistaan paremmasta psylliumvalmisteesta, sen annostuksesta tai muuten vain hiekan syönnin menestyksekkäästä loppuun saattamisesta?

- J



14 kommenttia

  1. Hyi helvata mikä video! On ihmisen vaikea ymmärtää, mikä saa hevosen syömään hiekkaa tuollaisia määriä. Se alkaa varmaan jostain syystä, mutta muuttuu sitten tavaksi, kuin imppaus. Ikävä kuulla, että olette joutuneet turvautumaan letkutukseen.

    Minä olen syöttänyt kokonaista psylliumin siementä eläinlääkärin ohjeen mukaan 1 g/painokilo eli tuollaiselle Ruusan kokoiselle pikkurimpulalle sellaiset 300 grammaa kerralla. Tai painaa se enemmän kuin 300 kg mutta en meinaa tuotakaan määrää saada sen kurkusta alas. Aloitan aina pienemmällä annoksella, ettei tulisi hiekan liikkeelle lähdön takia ähkyä.

    Hyvin se on tuntunut tepsivän. Poni ei kyllä ole enää syönyt maata sellaisia määriä kuin 2 vuotta sitten, jolloin vietti viikon klinikalla letkutuksessa. Eli ilmeisesti se on syönyt hiekkaa jostain syystä eikä harrastusmielessä. Luulen, että stressin määrällä on paljon asian kanssa tekemistä. Tosin nyt kun maa tuli taas esiin niin on esiintynyt pientä mahan kosketusarkuutta...

    Ovat nämä kyllä sellaisia murheenkryynejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me saatiin sama ohje 1g/painokilo, kun purkin kyljessä on max. annos 2x50g. Meidän pitäisi siis saada 600g siementä menemään. Vipsu ei onneksi paljon ole vastustellut. Ei tosin annos ihan tuolla tasolla vielä ole ollutkaan.

      Poista
  2. Yök, mikä video! Onneksi toistaiseksi ei ole omat hevoset laajamittaisesti harrastaneet tuota hiekan syöntiä (kop kop, pakko koputtaa puuta)
    Sille joulukuussa lopetetulle tammalle syötettiin ihan EQ Psylliumia, mutta loppua kohti vaikutusta ei oikein enää ollut, kun syönti vaan kiihtyi ja hevonen lopetti heinänkin syömisen. Silloin kun se söi muuten vielä normaalisti, kakan laatu ainakin parani vesiruikusta kiinteäksi ihan normaalilla annostuksella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli kyllä mielenkiintoinen tapaus omalla ikävällä tavallaan. Toivon, ettei meidän tilanne koskaan ajaudu samaan pisteeseen.

      Poista
  3. Jos et ole syöttänyt niin syöttäisin better choisen puhdistuskuurin ensin munuaisille ja sitten maksalle. Siinä samassa ostaisin kunnon oluthiivan kyytipojaksi ja sitten jotain jolla saa koko keiton alas. Mitä teillä nykyään syödään? Hankalia nämä kyllä on...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on parasta aikaa menossa puhdistuskuuri. Vähän riskillä huomioiden Vipsun allergiat. Ollaan aiemmin syötetty oluthiivaa, mutta se ei oikein meinannut jostain syystä sopia sekään Vipsulle.

      Viimeiset pari vuotta Vipsu on syönyt BH Balancea ja varsan ollessa ajankohtainen lisänä BH Booster. Lisäksi ollut koko ajan Chevinal Plus ja heinästä riippuen joko Biomineral tai ruokintakalkki. Nyt ihan kokeeksi vaihdoin Balancen Krafftin siniseen mysliin.

      Täysrehujahan Vipsu saa hyvin vähän, sen verran, että saadaan kivennäiset ja hivenaineet syötettyä. Lisänä on sitten kausittain/kuureittain mennyt VSL, Shy Feeder, Be-special, munkinpippuri, kupari ja sinkkilisät. Edellä mainitut riippuen heinästä, oloista ja varsan vaiheista :) Kokeiltu on myös chia. Pellavaa ja pellavaöljyä on syötetty toisinaan ja tilanteen mukaan. Progutkin kokeiltiin, mutta tilanne vain paheni.

      Poista
    2. Sit ehkä kokeilisin jotain ihan uutta rehua. Meillä aloiteltiin syöttämään blue chipin original. Se on aika uusi rehumerkki suomessa. Itse kyllästyin ostamaan kaikki erikseen vitamiinit yms. Tässä tulee kaikki niin ei tarvitse kymmentä pussia olla ostamassa. Erityisesti kavioitten takia tämä meille. Kannattaa tutustua

      Poista
    3. Olen katsellutkin noita BlueChipin tuotteita. Täyttä varmuutta täydellisestä kaurattomuudesta en vielä ole saanut, joten en suoriltaan uskalla lähteä kokeilemaan, mutta pidän ne mielessä. Heinästähän se pitkälle riippuu, miten paljon purkkia ja putelia milloinkin tarvii.

      Poista
  4. Herranjesta tuota videota! Uh. Mutta joo, gramma per elopainokilo kokonaista siementä rytmillä 3 viikkoa syöttöä, viikko taukoa, kontrollikuva. Ensimmäisen viikon ajan myös magnesiumsulfaattia n. 100 g/päivä. Magnesiumsulfaatti toimii siis voimakkaana laksatiivina ja sitä saa apteekista kun soittaa ja pyytää että tilaavat tehtaalta! Saattavat kysellä mihin käytät koska sitä vissiin myös käytetään jonkun huumausainepillerisekoituksen rakennusaineena :D Mutta ei ole reseptiaine kumminkaan. On tosi kitkerää mutta määrä psylliumin määrään verrattuna niin pieni että sen melkein sitten vaikka liuottaa veteen ja ruuttaa ruiskulla suoraan kitaan. On tehokasta, mutta ei yksinään - vaatii siis psylliummassan joka vie hiekan mennessään, tämä vain pakottaa suolen liikkumaan.

    Sitten on tietty ne hepat jotka kyllä vetävät maata mutta eivät psylliumia, ei sitten millään. Tämmöiselle käytin psylliumjauhetta kun sen sain erinäisillä vippaskonsteilla putoamaan. Siinä vissiin purkin kyljessä oleva annostus isolle hevoselle on 40 g/päivä, mutta minä syötin ainakin kolminkertaisen määrän. Nestettä perään hullun lailla!

    Kunpa olisi kertoa konsti jolla hiekansyönnin saisi loppumaan! Mulla on tuossa elukka joka syö maata aina paitsi laitumella tai jos on kunnolla jäätä ja lunta. Voi olla että vapaalla heinällä se ei söisi, mutta se painaisi tuhatkaksisataa kiloa ja sitten sen etujalat sanoisivat poks. Se vain kaivaa jotain syötävää suuhunsa KOKO AJAN. On kokeiltu verkot ja systeemit, se syö heinät ja alkaa kaivaa jotain lisää. Eikä se todellakaan ole nälkiintynyt. Eikä mahahaavainen. Eikä sillä ole puutoksia, päinvastoin se jättää myös kivennäisensä syömättä. Eikä sitä eikä tätä. Se vaan on niin ahne ja maa on vain niin hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on vähän sama, kun joskus on joutunut piikkejä apteekista hakemaan. Seuraavaksi sitten sulfa =D

      Vipsu muistuttaa monilta osin kuvailemaasi >.<

      Poista
  5. LUOJA mikä video!?!?! Melko lailla herättää taas todellisuuteen (-> lähtee psyllium-kauppaan). Tuolla tuo nuorempi S mutustelee maata heti, kun heinät loppuu.
    Minä olen miettinyt, että mistä tuo maansyöminen voi johtua? Oliko sitä ennen tässä mittakaavassa, mitä nyt? Vai eikö siihen vaan osattu kiinnittää huomiota?
    Ainut varma konsti estää maan syöminen lienee asfaltti-tarha, jossa sitten joku turvallinen "pinnoite" esim. sahajauho. Mutta olisi kiinnostavaa silti tietää, että miksi jotkut sitä syö ja jotkut ei? Onkohan siitä tehty jotain tutkimusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Luulen, ettei se kovin uusi ilmiö ole vaan tämä on taas tätä nykypäivän tietovyöryä, jonka tekniikka tuuppaa kaikkien käsille.

      Tutkimuksia käsittääkseni on, muttei niinkään syistä kuin seurauksien hoitamisesta. Olen myös miettinyt, josko se olisi luonnollista, mutta liian vähä liikunta/laidunnus ja yksipuolinen ravinto ei kenties laita hiekkaa liikkeelle, kuten kenties kesyhevosten villiserkuilla?

      Toiset sanoo liian vähän hivenaineita, toiset tekemistä. Toiset sanoo stressi, toiset sanoo kolit vinksallaan. Luulen, että se syy voi olla mikä tahansa tai kaikkia näistä yhtä aikaa tai vuorotellen.

      Olen miettinyt puolitosissani tuota asfalttitarhaa. Vaan pitäisi varmaan asfaltoida koko piha, sillä meillä ei syödä sitä hiekkatarhan hiekkaa vaan alimman aitalangan alta sitä peltomaan savista multaa, joka alkaa aidan jälkeen. Samaa, jota laidunkatoksen alla on nyt kätevästi tarjolla.

      Poista
    2. Hei! Kyllä tätä hevosten maansyöntiä on tutkittu jo (ainakin) 90-luvun alussa Ypäjällä kun varsat siellä popsivat turpaansa tavaraa minkä ehtivät. Ja jos oikein olen ymmärtänyt, ei silloinkaan asia sen paremmin auennut mistä johtuu.

      Olen tämän asian tiimoilta tehnyt yhteistyötä kolmen eri klinikan kanssa, olen käynyt monet keskustelut ruokinta-asiantuntijoiden kanssa (Saastamoinen, monien eri rehujen valmistajien asiantuntijoiden, luonnonmukaisten hoitojen/ruokinnan asiantuntijoiden yms.) kanssa, tutkittu, mietitty, pohdittu, kokeiltu ja yritetty kääntää se viimeinenkin kivi josko sen alta löytyisi vastaus mistä tämä asia voi johtua ja saako tavan loppumaan, muutakuin asfaltoimalla pihan tai laittamalla kopan päähän (ja ne eivät ole minulle vaihtoehdot). On otettu kymmeniä eri verikokeita hevosestani, on sitä kautta yritetty etsiä syytä, on seurattu vuosia eri kivennäis,- ja hivenainearvoja verestä (ja nekään eivät ole ihan totuus sinällään mitä arvo näyttää veressä) ja monia muita arvoja, jos vaikka jostakin llöytyisi se puuttuva palanen.

      Kyllä sanoisin että nämä kaikki henkilöt joiden kanssa tätä yhteistyötä tein parin vuoden ajan, eivät mitään sellaista osanneet sanoa joka oikeasti olisi portti onneen. Eikä myöskään kukaan osannut kertoa syytä. Toki jokaisella oli arvauksia, tarkoitan sitä, että olivat "jotain mieltä", mutta kyllä kaikki myös myönsivät ettei varmaa tietoa ole. Yleisesti ottaen eläinlääkärit olivat kaikki sitä mieltä että tätä on ollut aina, ihan niinkuin mahahaavojakin, mutta ihmiset ovat asialle nyt valveutuneimpia. Maailman sivu on hevosia kuollut ähkyihin ja hyvin usein kun kyseessä on ummetusähky, se on maasta johtuvaa. Ei niitä vaan sen enempiä ole kuvattu eikä tutkittu. Ja kyllä minäkin muistan lapsuudstani useammankin hevosen jotka ähkyilivät silloin tällöin ja joskus sitten tuli se viimeinen ähky (tai ne laitettiin pois kun ähkyjä oli niin paljon).

      Yhden klinikan lääkäri sanoi minulle kun hänen olkaansa vasten asiaa itkin, että "ollos huoleti, ei tässä mitään nyt noin vakavaa ole". Hän totesi että syöttelet säännöllisesti Psylliumkuurit ja pidät ruokinnan simppelinä etkä tee muutoksia ruokintaan kuin vain jos on pakko. Näillä ohjeilla on menty ja ihan hyvin pärjätty. Hevoseni syö kuivaa heinää pienpaalista (ei kestä muovitettuja, nuolee maata tasapainottaakseen suolistoa jos syö muovitettua), kivennäiset menee ja juotan sille vellin jossa on suola, chia-siemen ja tehobakt. Vellin teen ihan pieneen määrään kauratonta väkirehua (ei kestä kauraa). Chia on pois kun syötän psylliumkuurit. Näillä on pärjätty ihan hyvin jo kolme vuotta. Silti tuskin sitä hetkeä tulee että voisin jättää psylliumin pois.
      Pärjäillään me kaikki jotka tämän asian kanssa painivat ja voin kertoa että meitä on paljon! Terkuin Anne

      Poista
    3. Kiitos kommentistasi! Toit esiin monta hyvää pointtia.

      Vipsun tarhakaveri tosiaan syö hiekkaa kanssa ja sillä psylliumkuurit ajavat asiansa. Syystä tai toisesta Vipsulla psylliumin kuuritkaan eivät tunnu tuovan toivottua helpotusta.

      Mutta aina näistä epätoivon hetkistä on yli päästy :) Eiköhän tälläkin kertaa!

      Poista