Pyramidisysteemi


Onko kasa keskellä karsinaa tehokkain tai millään muotoa paras tapa siivota karsina?

Talleilla, joissa olen saanut kunnian lapioida lantaa, en muista systeemin olleen käytössä. Talleilla, jossa ollaan muuten vaan käyty asumassa tai olemassa, en ole onnistunut tekemään havaintoa systeemin käytöstä. En muista, että kukaan koskaan olisi edes neuvonut tekemään näin.

Onko vika siis systeemissa vai ihmisissä, jotka ei tässäkään kohtaa tajua omaa etuaan? Vai olenko minä taas kerran penaalissa se kynä, josta on terä poikki?




Yleensä siivoan karsinat maailman parhaalla akkutalikolla. Sillä samalla vehkeellä, jonka joskus tuomitsin turhakkeeksi. Kävi niin, että menin ja opin käyttämään sitä. Nyt en vaihtaisi pois. Itku meinasi tulla, kun talikko taannoin kakoi eikä siivoamisesta sitä myöten meinannut tulla mitään.

Koska olen paitsi "laiska" myös aika huonossa kunnossa kaikilta osin, varsinkin vammani vuoksi, etsin kokoajan keinoja tehdä asiat helpommin. Pyramidisysteemi ei ensi alkuun vaikuttanut ollenkaan a) helpolta b) fiksulta.

Pyramidisysteemin ajatus on, että ensin siivotaan karsinan keskusta. Kun keskiö on putipuhdas, aletaan siihen kasata reunoilta purua. Ajatuksen mukaan kakkakikkareet kierivät pyramidin kylkiä alas ja kekoon jää vain kuivike. Lantapallerot on helppo kerätä pyramidin viereltä talteen.




Arvatkaa miten meni? No siihen siivoamiseen meni ainakin helkatisti enemmän aikaa kuin yleensä. Tai tuntui siltä. Eihän tämä oman elämänsä tiedemies tajunnut kelloa katsoa. Ehkä olisin ollut tehokkaampi, jos tekniikka olisi tuttu. Nyt meni hapuiluun arvokasta aikaa, koska kyllä vaan, paskan lappaminenkin voi joskus tuntua tosi vaikealta.

Sain kuitenkin aikaiseksi ihan uskottavan oloisen keon ja kikkareet todella kierivät sen reunoja alas. Sataprosenttisen puhdasta ei tullut, varsinkaan siinä yhdessä karsinassa, jonka asukas oli muussannut ja soossannut tuotoksensa tuhansiksi osiksi. Homma kuitenkin korjaantui sitä myöten, kun tasasin keon karsinaan. Pääsi käsiksi huteihin.

Sanoisin, että tekniikka on erinomainen niille, joille paskan lappaminen tuottaa päänvaivaa. Esimerkiksi puoliso tai ei-vois-vähempää-kiinnostaa-jälkikasvu. Jos et ole aina ihan varma, että putsasitko jo tuon nurkan, pyramiditekniikka ratkaisee ongelman.

Itse voisin kuvitella käyttäväni tätä jonkinlaisena yhdistelmätekniikan osana. Menee jatkoon. Ehtii olla jatkossa laidunkauteen asti, koska sen jälkeen palataan olkipellettikuivitukseen ja patjaanhan ei kajota.

Etukäteen mietin, josko tyyli tuottaa pölyä erityisen paljon. Ilokseni huomasin, ettei pölyä silmämääräisesti tullut ollenkaan niin paljon kuin ravistelu-/heittotaktiikalla. Siinäkin mielessä tyyli voisi olla hyvä, jos tallin ilmanlaatuun haluaa kiinnittää huomiota.

Miten sinulla on tapana siivota karsina?

- J


16 kommenttia


  1. Mikä akkutalikko???? Miekin haluun!!!!
    Meillä siivoustyyli vaihtelee kuivikkeen ja hevosen mukaan. Olkikarsinaan ei juuri kosketa, näkyvät jätökset siivotaan ja uutta kuivaa lisätään PALJON!
    Nyt puupelletti- kutterimixillä näiden siistien karsinat siivotaan patja systeemillä. Karsinan keskellä on siis noin 5-10cm paksuinen patja, sen verran ohut että pissat näkyy ja sen verran paksu, ettei pienellä kaivamisellakaan pääse betonille asti. Karsinan reunoissa on sellainen talikon levyinen alue, missä ei ole patjaa ja sinnehän nämä tamma-hevoset asiansa tekee.... Patja on erityisen hyvä siinä mielessä, että pissat saa siististi pois, ilman että ne leviää ympäriinsä.

    Sitten on tämä yksi hyrveli, joka pyörittää jokaisen lantapalleron erikseen ympäri karsinaa, sillä ei ole patjaa vaan siivotaan juurikin tuolla "pyramidi taktiikalla". Molemmat tavat olen todennut kuiviketta säästäväksi, mutta tuo patjasysteemi on kyllä nopeampi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täältä saat oman ;) https://gabelmaxx-shop.de/Gabelmaxx

      On nimittäin ihan paras peli. Aluksi tuntui painavalta ja hankalalta, mutta se meni ohi muutamassa viikossa.

      Sitä voisi melkein kokeilla sen tulevan patjan kanssa tuota talikon levyistä kakkakourua :)

      Poista
  2. Nuoruudessa siivosin lähinnä purukarsinoita, ja niissä oli käytössä juuri tuo pyramidi, eli koko karsina pengottiin joka päivä ympäri ja purut koottiin keskelle. Näin jälkikäteen ajatellen, talli-ilman kannalta ei mikään paras vaihtoehto, ainakaan jos hevosia on sisällä siivouksen aikana. Melkoinen pöly nousi. Omassa tallissa hevoset ovat kyllä päosin ulkona, kun siivoan karsinat, ja tulevat vasta monen tunnin päästä sisään.

    Itsellä on tällä hetkellä käytössä hamppu, ja siinä käytän patjasysteemiä. Vain kikkareet pois päivittäin, ja kerran viikossa perusteellisempi tonkiminen sekä märkien kohtien poisto. Todella nopeaa! Neljällä siistillä hevosella toimii hyvin, mutta yhdellä hyörijä-pyörijällä vähän huonommin, eli patja ei oikein asetu vaan kuivikkeet kasaantuu reunoille. Hampusta olen huomannut, että sitä pitää laittaa todella paksu patja, jotta se toimii. Mutta kun sen (sikakalliin!) patjan on kerran laittanut, niin kuivikkeen lisäämisen tarve on tosi vähäinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään ehkä paremmilla aivoilla muistin, että olihan yhdellä ratsastuskoululla tämä käytössä. JA sitten yhdellä toisellakin tallilla, en vain tajunnut sitä silloin. Yhdistävä tekijä näissä tietysti puru. Ja 80-luku =)

      Patja on kyllä ihan paras. Näköjään joka tallissa tarvii olla ainakin se yksi polle, joka ei paljon tätien patjailuja arvosta XD

      Poista
  3. Meidän tallilla on olkipellettipatjat, mitkä siivotaan samalla tavalla kuin Anna yläpuolelta kertoo. Sitten tämä rakas teinihevoseni on eri luku. Sillä on tällä hetkellä karsinassa puru, kun useista kokeiluista huolimatta tuo pelletti ei ole sillä toistaiseksi oikein toiminut. Sen kanssa ei oikein mitään pyramideja voi harrastella ja toivoa, että kikkareet pyörii alas. Sen kikkareet ei juuri pyöri, kun ne on onnistuneesti kaikki käyty ainakin kertaalleen tallomassa littiin. Nyt se on vähän luopunut tästä hassusta harrastuksesta talloa joka ikinen lantapallo. En tiedä uskaltaako ääneen edes sanoa, että vaikuttaa ihan siltä, että se olisi vähän siistiytynyt karsinakäytökseltään. Ei ole kyllä tässä asiassa tullut yhtään äitiinsä, millä kakat on siistissä keossa. Tuo purukarsina käydään joka päivä läpi ja otetaan kaikki likaiset pois. Tuon karsinan siivoamisessa menee yksinään yhtä kauan kuin muitten yhteensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, kuinka ollakaan XD Meilläkin siisteys kulkee kaakeilla käsikädessä iän kanssa - jännä juttu. Aina välillä on jollain siistimpi päivä ja erehdyn ajattelemaan, että JES. Ihan vaan todetakseni seuraavana päivänä hourailleeni.

      Poista
  4. Minä olen vankkumaton patjan kannattaja. Pyrin kääntämään mahdollisimman vähän. Pyramidi kuulostaa siltä, että vähän turhaan pitää nostella puhdastakin kuiviketta.

    Eli siivoan siis niin, että poistan ensin näkyvillä olevat kakat ja pintaan asti tulleet pissat. Sitten vähän siirtelen pintakuiviketta, että näen, onko sen alle piiloteltu ylläreitä. Siinäpä se. Jos karsinassa on tämän operaation jälkeen pissanhajua niin kaivelen enemmän, jos ei niin siirryn seuraavaan.

    Silloin kun Ruusalla oli purukarsina niin en edes sitä käännellyt joka kerta, otin vaan pissakohdat ja kakat pois.

    Onneksi useimmat hevoset ovat sen verran siistejä, että niiden pissa- ja kakkapaikat oppii eikä tarvitse joka kerta käydä läpi koko karsinaa. Oma lukunsa ovat tietysti sotkijat. Ne ovat sen verran rasittavia, että melkein jos rupeaisi hevosta ostamaan niin pitäisi saada nähdä hevosen karsina ennen siivousta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tosiaan olisi hyvä katsoa myös sinne karsinaan ennen ostopäätöstä - tai käydä edellisellä tallilla kurkkaamassa karsinakäytös ennen vuokralaisen ottamista XD

      Tykkään kanssa patjasta. Se on hyvä kavioille ja hyvä hengitysteille. Kun on asiakkaita, joutuu tässä kohtaa vähän joustamaan, mutta noin periaatteessa normaali putsausrutiini on minulla sama. Pyramidia käytin kyllä tänään, yhdessä sekasorrossa.

      Poista
  5. Minnan kommenttiin yllä viitaten, mä en ikinä omistaisi Penaani jos olisin raakannut sen karsinasiisteyden perusteella pois :D Se on aivan toivoton tapaus. Mutta patjan kannattaja minäkin, käytän turvetta ja tykkään siitä. Hävittäminen landella helppoa ja menekki kohtuullinen kun jaksaa rakentaa kunnon patjan aluksi tarpeeksi suurella kuivikemäärällä. Patjakarsinassa tämän pyörijä on ihan kohtuullinen siivottava, mutta patjautuminen vaatii vähän aikaa. Irtokuivikekarsinassa kuivikkeet on seinillä, hevonen ja jätökset betonilla. Toisaalta myös tosisiistin seurarouvan karsinan patjautumiseen menee aikaa, koska se hyvin orjallisesti pissii ja kakkii vain samoihin kohtiin eikä juuri hyöri eikä tamppaa turvetta tasaiseksi. Kastelemalla alkuun!

    Meillä turvepatja siis rakennetaan syksyisin laidunkauden jälkeen. Turvetta menee tyhjään karsinaan alkuun 5-7 kottarillista, pari ekaa viikkoa siivotaan "hutiloiden", ei syynätä joka palleroa tai pikkupissaa pois ja kastellaan tarvittaessa (tai heitellään sekaan turpeet esim. juomakupin alta jossa yleensä on märempää), lisätään turvetta sitä mukaa kun patja asettuu ja painuu. Loppukausi sitten siivotaan päivittäin kakat ja märät paikat pois, märkiä en ihan joka muruun asti kaivele vaan sellainen talikonlevyinen koukkaus märästä kohtaa. Tuttujen hevosten pissakohtia ei tarvitse yleensä hakea, löytyvät samoilla koordinaateilla joka päivä. Lopuksi tasaan pinnan. Patja ylettyy laidasta laitaan, ihan oven edessä on talikonlevyinen kohta jonka kaapaisen aina siivouksen yhteyessä paljaaksi. Ehkä vähän vähentää kuivikkeen kulkeutumista käytävälle, en tiedä, tai sitten olen vain tapojeni orja. Nyt olen pitänyt rytmiä että lisään turvetta pari kottarillista kerrallaan n. kerta viikkoon tai puoleentoista. Olen myös huomannut että kun on hyvä patja ja sen päällä kunnolla irtonaista turvetta, ei olisi katastrofi jos karsina jäisi joku päivä siivoamatta. Kuivaa ja hajutonta silti. Tämä siis aamusta iltaan ulkoilevilla hevosilla.

    Kokeilin akkutalikkoa joskus koulussa, se tuntui alkuun tosi painavalta käteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi se talikko alkuun tuntuikin ihan mahdottomalta ajatukselta. Mutta enää sitä painoa ei huomaa. Tavallinen talikko taas meinaa lentää seinään, kun sillä riuhtoo - se on niin kevyt =D

      Meillä on ihan tarkoituksella karsinoissa kumimatot alla, jotta hyrrätkään ei päädy ei betonille. Mutta se kumimatto on osalla porukasta aina näkyvissä ja purut pitkin seiniä. En tykkää yhtään. Purua kuitenkin on karsinoissa välillä niin sanotusti polviin asti, mutta sekään ei riitä. Siksipä palaamme olkipellettipatjaan. Siinä on sama etu kuin tuossa turpeessa. Helppo hävittää.

      Olen pari kertaa törmännyt talleihin, joissa turvetta on karsinoissa erittäin säästeliäästi ja sitä käytetään kuin purua tai mitä tahansa kuiviketta, käännetään ja veivataan. Monta asiaa ymmärrän, mutta sitä en aivan.

      Oli kuivike mikä tahansa, olen todennut kulutuksen olevan sitä pienempi mitä enemmän kuiviketta karsinassa on.

      Poista
  6. Mä siivoan myös pyramidilla. Tai no yhdistelmäsiivous, ensin ravistelu ja niistä ravistelluista puruista kasaantuu pyramidi ja sen sivuja valuu pieninkin silppu alas. Siis jos karsinoita on pari, tallilla töissä ollessa kun piti putsata 14 hevosen karsinat, joista 2-3 vielä oljella, niin lopetin hifistelyn ja kakkasilpun keräämisen, kun piti päivässä saada muutakin aikaiseksi kuin karsinat puhtaiksi... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli en välttämättä kuvitellut, kun totesin aikaa tuhraantuneen :) On tuossa tyylissä puolensa, molempiin suuntiin. Ainakin tulee puhdasta, kun on tuplavarmistus =D

      Poista
  7. Tykkääm kans siivota tolla pyramidi systeemillä. Tosin itse teen niin, että kerään vaan kakat ja märät kohdat kottariin ja siirrän puhtaat purut keskelle, siinä vaiheessa ei oo enää mitään kieriviä kokkareita.

    Pyramidi on näppärä kasata ja uudet purut voi sitten kipata vaan samaan kasaan. Meillä hevoset piehtaroi niin paljon karsinoissa, että yleensä siivoamisen aikaan kaikki purut on jo seinän vierellä. Saavat sitten sisään tullessaan siirrellä itse purunsa haluamaansa paikkaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattajia siis löytyy =) Toiset tosiaan piehtaroi kuivikkeet varsin tehokkaasti reunoille.

      Poista
  8. mä harvoin jaksan noin siivota. Meillä on yllättävän siistit hepat, eikä kasoja ole jemmattu purujen sekaan. Varmaan johtuu siitä, että hevoset ovat niin vähän aikaa tallissa. Siitä on helppo poimia kasat kottariin ja sitten kaivella märät purut pois :) Jos jossain vieraassa tallissa siivoan niin sitten mennään pyramidilla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on hevoset aika vähän tallissa. Silti sekaan mahtuu pari sankarisotkijaa ja pari niin helppoa ja ihanaa =) Kun saisikin kaikki oppimaan, että miten kiva on kakata aina samalle kasalla - myös ulkona. Naapurissa asuu hevonen, joka kirjaimellisesti kakkaa tarhassakin aina siihen yhteen ja samaan kekoon. Se on jo pyramidimenetelmän extremetaso XD

      Poista