Kaura ja home - lyömätön yhdistelmä

Alan olla ihan täynnä tätä jokapäiväistä putelien kanssa läträämistä. Pese, kuivaa, töpötä, voitele, suihkuta, rasvaa. Sama kaava, eri säädöt. Kokemukseni mukaan Vipsu on aiemmin reagoinut hoitoon, hoidosta riippumatta, nopeasti. Ei tällä kertaa. Ei tietenkään.

Vedin totaaliset epätoivot torstaina ja otin puhelun allergiat aikanaan todenneelle lääkärille. Olisiko tarjolla jotain kortisonia kevyempää? Lääkäri selvitteli asiaa yksin ja yhdessä muiden kanssa muutaman päivän ja totesi eilen, että ei se auta. Riskit on punnittava ja niistä sitten valittava. Kortisonia ei kuitenkaan tässä kohtaa syötetä vaan pistetään. Siis jos siihen päädytään. Kortisoni on riski sikiölle. Mutta niin on kutinoistaan stressaantunut emäkin.

Miksi tämän piti iskeä nyt? Miksimiksimiksi!?!?!?!?!?! Toki meillä on joka kesä tekemistä siitepölyn kanssa. Näitä ei onneksi ole ihan joka vuodelle sattunut. Eikä toivottavasti satu!

Haavauma-alue on laajentunut joka päivä pikkaisen. Nyt ollaan jo toisen kyljen puolella. Toivotonta. Tuntuu, ettei etenemistä voi pysäyttää, vain hidastaa. Pelottaa, ahdistaa ja vituttaa.





Tosiasia on, ettei mikään muu kuin kaura tutkimusten ja kokemusten valossa aiheutta tällaista reaktiota. Niin kauan, kun kauraa on ja sitä syötetään hevosille, sitä on kaikesta valvonnasta huolimatta saatavilla. Sille ei voi mitään. Vaikka altistuminen on nyt minimoitu ja jälleen otettu tiukkaan kontrolliin, on vahinko jo tapahtunut ja kutisevat haavaumat ja ruvet aiheuttavat sen, että repiminen jatkuu ja alue leviää vaikkei varsinaista altistumista enää tapahtuisikaan.

Asiaa ei helpota tämän hetkinen siitepölytilanne. Ilmassa on reaktioita aiheuttava määrä homeitiöitä. Ja homeellehan tamma raukka on voimakkaasti allerginen. Allergiatestin tulokset voi palautella mieleen täältä.





Tässä mennään nyt sitten jonkinmoisella yhteisvaikutuksella eikä voida toivoa kuin parasta. Sieraimet vuotaa ja olo on kurja. Etsinnässä on huppu, joka peittäisi sieraimet, mutta sopivaa ei ole vielä kohdalle osunut. Eikä se allergialoimikaan autuaaksi tee (vaikka aionkin hevosen paketoida), koska iho on jo rikki eikä Vipsulla ole perinteisessä mielessä kesäihottumaa vaan ihan muut ongelmat.

Viimeisimpänä vedin puhdistamiini haavoihin sentin kerroksen sinkkivoidetta päälle. Annoin sen vaikuttaa joitakin minuutteja, kunnes hieroin sen varovasti koko kutiavalle alueelle. Ympärille ja muille herkille alueille vedettiin pikiöljyt, selkään sekä kaulalle vielä aimo annos Effolia.





11 kommenttia

  1. Aargh. Tiedän niin tunteen kun Selman kanssa saa tahkota sen valkuaiskutinan kanssa.. Niin perseestä. Sitä soisi kaviokkaalle rakkaalle normaalin olotilan ilman ylimääräisiä vaivoja, mutta kun ei niin ei. No, näiden kanssa väkisinkin stressinsietokyky kasvaa... Voimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ei ole helppoa hevosella, ei omistajalla eikä sillä onnettomalla, joka on meidät talliinsa vuokralle ottanut =/ Voimia myös omiin koitoksiin!

      Poista
  2. Mites tuo testi teillä tehtiin? Mielenkiinnosta, saattaisi olla fiksua Masallakin...
    Oletko kokeillut syöttää yrttejä tai chiaa? Chiaa on nyt meillä mennyt rnkä tietty voi sanoa onko vaan siitä vai jostain muusta, mutta Masa on ollut tosi oireeton tänä kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrttejä on kokeiltu, mutta tilanne paheni. Olen ymmärtänyt, että moniallergisella (varsinkin, kun on laajasti siitepölyallergioita) näin käy helposti.

      Chiaa on harkittu, muttei vielä kokeiltu. Hamppu on nyt harkinnassa. Ehkä nämä ovat jääneet harkinta-asteelle, koska hevonen on ollut ihottumaton pitkään.

      Suosittelen kyllä tutkimuksen tekemistä. Sillä saa varmuuden ja samalla monta pelkopeikkoa poistettua =)

      Poista
    2. Taidanpa jutella meidän ellin kanssa testistä!

      Voin kyllä suositella tuota chiaa, vaikka siitä ei nyt täyttä varmuutta kesäihottuman hoitoon ole, on se muuten tehnyt meidän kaikille hevosille tosi hyvää! Eli tuskin ainakaan haittaa olisi teillekään :)

      Poista
  3. Huh, olipas teillä allergioita :(
    Sama kiinnostaa kuin Heliäkin, eli miten tuo allergiatesti oikein toteutettiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allergiatesti eli laaja allergiapaneeli on verikoe eli suhteellisen helppo tehdä. Tulos on paperillinen "ei reaktiota", "rajatapaus", "allerginen" tai "erittäin allerginen" tuloksia jos vaikka mistä. Tulosten tulkinnassa kannattaa kääntyä asiaan perehtyneen lääkärin puoleen, koska jotkin ristivaikutukset yms. saattavat vaikuttaa lopulliseen ja todelliseen tulokseen.

      Me teetimme allergiakokeet Hyvinkään hevossairaalalla. Samalla tutkittiin iho koepaloin ja raappausnäyttein sienien yms poissulkemiseksi.

      Poista
  4. Voi itku! Voisiko kortisonia laittaa ulkoisesti ensihätään? Ei ehkä olisi niin isoa vaaraa sikiölle? Miten tällainen iskeekin juuri silloin, kun lääkitsemismahdollisuudet ovat rajalliset...

    Tuosta allergiapaneelista piti vielä sanoa, että ainakin Ruusalle se tehtiin verikokeella. Veri tietääkseni lähetettiin tyyliin Amerikkaan analysoitavaksi ja takaisin tuli paperi, jossa kerrottiin, onko reaktiota vai ei. Kuukausi meni, että sai tulokset. Jos löytyy joku oleellinen allergia, voidaan tehdä siedätyshoito. Viikissä hintaa tuli n. 200 euroa, siedätys on kuulemma saman verran.

    Ruusalle tehtiin allergiatestit vuosi sitten, ennen kuin se sairastui huonosta talli-ilmasta. Ajattelin, että testit voisi uusia, että näkee onko tullut joku sellainen allergia, jolle kannattaisi siedättää. Aiemmin testiä ei ole voinut uusia, koska ponin astmalääkkeessä on kortisonia. Mutta nyt se on ollut jo yli kuukauden ilman lääkkeitä, joten ehkä seuraavalla klinikkareissulla sitten otetaan allergiapaneeli uusiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Kortisoni voide on ollut loppu kaikilta klinikoilta, paikallisista apteekeista ja jopa tukusta. Sitä ei ole siis ollut laittaa. Käsittämätöntä!

      Saimme Hyvinkäältä heidän viimeisen voiteen, joten sillä nyt mennään ja toivotaan, että saadaan jostain lisää. Kohta herään - ja tämä olikin vain unta?

      Tuo Vipsun verikoe lähetettiin kanssa muistaakseni Amerikkaan. Hinnasta ei ole muistikuvia, varmaan aika samaa luokkaa. Meille tuo siedätyshoito tyrmättiin, mutta tallikaveri siedättää omaansa. Muistaakseni sanoi, että hinta hyvinkäällä oli n.100-150€. Siinä hevosen verestä tehdään pistettävä siedätysaine. Onko Viikin systeemi sama?

      Toivotaan, että saatte allergiapaneelin uusittua!

      Poista
  5. No onneksi nyt ei sentään ole hirveästi ötököitä, koska silloin tilanne olisi vieläkin inhottavampi. Voimia!

    VastaaPoista