Onko se hevonen vai hippo?

Kuolaimet edustaa meille iänkaikkista päänsärkyä. Nyt kokeiltiin vanhaa kikkaa. Paalinarun päähän tehdään iso solmu. Paalinaru viedään hevosen suuhun ja merkitään kohta, joka tulee toisesta huulesta ulos. Voin kertoa, että mittaustulos oli enemmän kuin epäluotettava. Pää heilui Vipsulla ja naru oli suussa jos jonkun sortin solmussa. Tulos oli 13,5. Meillä on ollut monet 13,5 kuolaimet kokeilussa ja ne on poikkeuksetta olleet ahtaat.

Tänään kävimme mittailemassa Horzella (ravikauppa.fi) kuolaimia. Heillä kuolaimia on 14,5 asti. Paalinarun vieressä ne näyttivät valtavilta. Iski se samainen ahdistus, joka iskee kuolainkaupoilla joka kerta. Vituiksi menee kuitenkin. Nahoitetut näyttivät kovin paksuilta. Monesti ajatellaan, että paksu kuolain on pehmeä. Se on totta tiettyyn rajaan asti. Jos hevosella on ns. ahdas suu, paksu kuolain aiheuttaa pelkästään negatiivisen reaktion, luoden ylimääärisen ja kivuliaan paineen hevosen suuhun. Kuolain ei toimi oikein. Asiasta lisää esimerkiksi täällä. Siinä missä nahkaiset näyttivät paksuilta, tuntuivat ohuet rautaiset kovin epämiellyttäviltä.

Yksi hyvä vinkki on laittaa kuolain nyrkkiin ja pyytää myyjää tai kaveria vetämään kuolainrenkaista. Silloin saa konkreettista näppituntumaa siihen, miltä millainenkin kuolain tuntuu ja millaisia niiden erot ovat.

Epävarmuus mitasta sai Jennyn vielä peruuttamaan kuolainten hankintaa päivällä parilla. Jenny halusi mitata suun itse. Horzen mitä ystävällisin myyjä tarjosi meille lainaan metallisen kuolainmitan. Ihan loistava keksintö. Pahvinen meillä joskus olikin. Mutta se oli aivan toivoton viritys. Metallinen toimi hienosti.



Kannattaa asettaa jokin mitta valmiiksi ennenkuin asettaa laitoksen hevosen turvan ympärille - paitsi jos mittailee eleettömän elämäänsä kyllästyneen hevosen suuta. Silloin onnistunee ilman esivalmistelujakin. 



Jenny asetti alkumitaksi 14,5, koska uskoi vakaasti sen olevan oikea mitta. Ei ehkä sittenkään. Kokeillaan 13,5. No ei todellakaan. Vipsun turvan leveys osui siihen väliin, 14cm. Käytännössä tämä tarkoittaa, että hankittavien kuolainten koko tulee olemaan 14,5cm. Nyt sitten arvotaan vielä, nahkaa vai metallia.




Vipsu ei aluksi voinut sietää ajatusta sovituksesta. Vaikka mitään ei mennyt Vipsun suuhun, suhtautuminen oli nuiva. Ja suu kävi kuin siellä olisi ollut maailman ilkeimmät kuolaimet. Vähän samaan tyyliin kuin aikoinaan, kun kuolaimista (suukappaleellisista) luovuttiin. Mamy selitti Vipsulle pitkän kaavan mukaan, että suu on tyhjä. Vipsu varmisti asian näyttämällä kieltä ja vetämällä ylähuulen rullalle.

Mutta oli meillä muutakin kiusaa Vipsulle. Uudet suitset. Jenny haluaa pehmeät ja tarpeeksi isot. Ja sellaiset, joista turparemmin saa irti. Kun kuolaimet menee suuhun niin turparemmi lähtee pois. Nyt se on toisin päin. Mutta aina kevennetään jostain. 

Teille, jotka ajattelette, että turparemmi pitää olla, kysyn miksi? Että suu pysyisi kiinni? Miksi? Että hevonen ei pelaisi kielellänsä? Miksi? Oletko koskaan ajatelleet, että vähentämällä hevosen stressiä ja keventämällä varusteita ja omia otteitasi, saattaisit saada aikaan reaktion, jota niin kovasti etsit nurinkurisin keinoin. Se, että vedät turvan tiukkaan solmuun ei suinkaan poista ongelmaa vaan piilottaa sen. Hevosesta tulee suunsa kanssa painekattila. Esimerkkejä on liian monta, ihan lähipiirissäkin. Pelko on paha, paine on paha.




Löysimme Horzelta kahdet potentiaaliset suitset sovitukseen. Horzen ExtraFull on siitä kiva, että se on jopa Vipsulle yleensä reilu. Mistä tahansa muualta hankittuna ExtraFull on ollut poikkeuksetta pieni. Nyt lähti mukaan sekä Full että ExtraFull. Valitsimme jälkimmäisen. Nahka oli lähtökohtaisesti paremman tuntuinen, pehmennykset paremmat ja istuvuuskin huomattavasti toista parempi. Tärkeimmäksi kriteeriksi jäi kuitenkin Vipsun valikoiva suhtautuminen. Jenny ei tykännyt otsapannasta, mutta Vipsu viihtyi kuvan suitsissa. Säätämällä hyvä tulee. 

Kuten Wahlstenillakin, Horzella palvelu oli erinomaisen henkilökohtaista. On mukava, kun myyjät tunnistavat, tietävät Vipsun tapauksena, jollainen se on ja ovat aina innolla auttamassa hankintojen onnistumisessa.

1 kommentti

  1. No hyvä jos sitten ne suitset Vipsulle löytyi! :) Toivon kovasti, että ne 14.5 on sille sopivat. Niin, ja ootan innolla uutta postausta!

    VastaaPoista