Kaikki kolme askelta


Kun talli sulkeutuu kahdeksalta, on harrastaminen hankalaa. Ymmärrän, että talliensa kupeessa asuvat vuokranantajat haluavat illalla rauhoittua omiin oloihinsa. Mutta ymmärrän myös, miten hankalaa hevosen täysipainoinen treenaaminen on, kun arjessa on mukana työ. Pahimmassa tapauksessa harrastusta on sotkemassa paitsi se ainainen arki töineen, myös perhe. Tasapainoilu on joskus raskasta.

Itse olen työpaikalla yleensä kiinni puoli kymmenestä puoli kuuteen. Jos et käy töiden jälkeen ruokakaupassa, olet kotona kuudelta. Siinä jää kaksi tuntia aikaa ulkoiluttaa ja ruokkia koirat, syödä, ehtiä tallille ja suoriutua paitsi hevosen hoitamisesta myös sen liikuttamisesta. Nyt joku ajattelee, että kaksi tuntia, kyllähän se riittää. Niin, riittääkö? Hevosen kanssa voi kieltämättä tehdä jotakin, juoksuttaa ja rapsutella, ehkä jopa ratsastaa kevyesti. Kylmäilyille ja suihkutteluille ei ravilenkin jälkeen aika riitä. Puolellatoista jalalla ratsastaminenkin vie liikaa aikaa. Ei se itse suoritus vaan se selkään selviäminen. Usein jääkin syöminen väliin vaikkei sekään tilannetta paljon pelasta. Ratkaisuksi on ehdotettu hevosen liikuttamista aamulla. Muuten hyvä, mutta osa talleista aukeaa vasta kahdeksalta. Siinä on aikaa iltaa vähemmän, töihin yleensä on hyvä ehtiä ajoissa. Jos talli aukeaisikin aiemmin, onko oikein seisottaa hevosta sisällä koko päivä, yleensä yksin, koska lenkillä hionnutta ei uloskaan voi laittaa?

Onni on ne työpäivät, kun pääsee jo neljältä. Silloin ei toteutukseen jää aikaa juuri sen suuremmin, mutta muu elämä ei jää totaaliseen paitsioon. Lannistus on ne työpäivät, jotka venyvät seitsemään. Onneksi on viikonloput, vaikka niistäkin lauantai lukeutuu työpäiviin.

Mietin silti, miten muut ehtii?

Vaikka tämä harrastaminen välillä ajallisesti haasteellista onkin, olemme ehtineet suorittaa joitakin ajoharjoituksia sitten edellisen päivityksen (onneksi on apuvoimia):

---

46 minuuttia, vajaa 6 kilometriä. Käytiin kävelemässä...Keskinopeus 7,3km/h. Nopeimmillaan 14,4km/h.

---

63 minuuttia, vajaa 9 kilometriä. Keskinopeus 8,3km/h. Nopeimmillaan 20km/h.

Kevyttä hölkkää..

---

33 minuuttia, vajaa 3 kilometriä. Keskinopeus 4,3km/h. Nopeimmillaan 5,5km/h.

Jarruna toimi taluttaja. Kärryt jäivät siis kotiin. Lenkin lisäksi juoksutus kentällä.

---

50 minuuttia, reilu 11 kilometriä. Keskinopeus 13,6km/h. Nopeimmillaan 23,5km/h.

Porukassa mentiin. Pulssia kavereiden läsnäolo nostatti siinä määrin, että hetkellisesti nopeus oli 51,2km/h, se on kahtatoista ravikielellä ja se mentiin ravissa, "kaikki kolme askelta". Yleensä seuraamme vain nopeimpia kilometrin väliaikoja. Silti, täytyy tuosta pullukasta vähän joka verukkeella ylpeä olla.

Vipsu on selvästi alkanut tottua vetohevosen rooliin, sillä hölmöily ja yletön kuumeneminen jäivät vauhdista huolimatta väliin. Suussa oli taas kieliside.

---

41 minuuttia, reilu 8 kilometriä. Keskinopeus 12km/h. Nopeimmillaan 23,2km/h.

Kärryillä normaalista poiketen painoa 200kg. Kapealla tiellä tuli vastaan kolmen hevosen kärryseurue, joiden ohituksen Vipsu suoritti kokemuksen tuomalla varmuudella, vaikka risukko rytisi.

Lenkin loppupuolella puskat ryskäsivät lisää, kun yleensä Vipsun perähevosena kärryillä viihtynyt nuori putte päätti liittyä seuraan. Tällä kertaa kärryttä ja täysin omasta tahdostaan. Vipsu ei rytinästä ollut moksiskaan. Putte tyytyi jolkottelemaan kierroksen verran perässä vaikka yrittikin mukana roikkuvasta ratsastajasta huolimatta hetkittäin ohi.

---

Loppuviikko treenataan, rapsutellaan ja juostaan edes takaisin..laatuarvosteluharjoituksia nimittäin..

- J


Tarkennus 7.3.2014 > Kohta nopeimmillaan tarkoittaa nopeinta kilometrin väliaikaa.




5 kommenttia

  1. Kieltämättä hankala yhtälö! Mietin juuri samaa tässä yksi päivä: miten jotkut ehtivät jopa useita hevosia ratsastaa päivässä.

    Minä olen tallilla yleensä (suoraan töistä ajaen) klo 17.30 - 18 aikaan. Kotona en ole juuri koskaan ennen klo 21, osittain siksi että tallimatka on 45 minuuttia. Esim. eilen liikutin tallikaverin ponia, en ehtinyt omani kanssa tehdä muuta kuin lääkitä ja ruokkia.

    Edes koiraa en ehdi lenkittää muuten kuin aamulla. Jos asuisin yksin, tällainen yhtälö ei onnistuisi mitenkään.

    Nuo aukioloajat ovat kyllä hankalia, ravitalleilla taitaa olla aika tavallinen tuo klo 20. Ruusan syntymäkodissakin oli. Nykyisessä pihattopaikassa ei ole ollenkaan aukioloaikoja, vaan illalla viimeinen lukitsee ovet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava luotto tallillanne vuokralaisten tekemiseen ja olemiseen!

      Kiva kuulla, etten ehkä olekkaan maailman ainoa hevosenomistaja, jolla organisoimisessa on tekemistä. Yllättävän harva suostuu myöntämään, että kiiltokuvan takana on tässäkin asiassa nurjapuoli..



      Poista
  2. Jouduit haasteen kohteeksi: http://lahtoruutuun.blogspot.fi/2014/03/22-asiaa-eli-haaste.html

    VastaaPoista
  3. No sullapa on melkoinen tykki suomenhevoseksi,jos kahtatoista pääsee! Se on tosi kovaa vauhtia lämminverisellekin. Itse olen kellottanut meidän Netelle laukalla vauhdin 54 km/h, mutta ravilla ei kyllä tuollaisiin päästä ja tuo oli jo todella kovaa kiitolaukkaa.

    Aikatauluongelmat on tuttu juttu. Itselläni oli aikoinaan kaksi hevosta tallissa, joka suljettiin jo kuudelta! Tallinpitäjän perustelu oli että hevosten pitää saada "nukkua rauhassa". No joo, näin jälkeen päin ajatellen aika hassu perustelu kun tiedetään, että hevoset eivät nuku kuin muutaman tunnin vuorokaudessa...No mutta joo, oli pakko melko pian siirtää hevoset sieltä pois kun ei kerta kaikkiaan ehtinyt tehdä niiden kanssa kaikkea mitä piti, itse kun vielä siihen aikaan sekä opiskelin että kävin töissä.

    Nyt on hevoset omassa pihassa, ja itse olen kaiket päivät kotona, mutta kyllä silti aikatauluissa on sovittelemassa, kun perheessä on pieniä lapsia. No, jospa tuo tuosta helpottuisi kunhan ipanat kasvavat eivätkä tarvitse jatkuvaa vahtimista.

    VastaaPoista
  4. Vipsu on tilastojaan parempi hevonen, mutta ei ihan kahdentoista hevonen. Otsikko "Kaikki kolme askelta" viittaa juurikin tuon puoli vitsillä ilmaistun vauhdin kestosta jotakin..kello siis kävi hetkellisesti kyseisessä vauhdissa, ei todellakaan Putte pysty ylläpitämään tai edes varsinaisesti juoksemaan moista kyytiä. Mutta koska ilon ja ylpeyden aiheet ovat välillä kortilla, väännän näitä ilon aiheita vaikka väkisin =)

    Vipsulla on kyllä potkua ja jos hevosilla olisi vastaavia matkoja kuin ihmisten sadan metrin pikajuoksu niin sitten saatettaisiin olla sijoilla =)

    VastaaPoista